امروزه استفاده از مواد طبیعی و ارگانیک بسیار مورد توجه مردم قرار گرفته است. از این رو کشت سبزیجات نه تنها موجب رفع نیاز های روزمره ما می شود بلکه آرامش بسیاری نیز را به ما می دهد. برخی از سبزیجات هم قابل کشت در باغ و هم در گلدان ها و باغچه در منزل که در این مقاله به مطالعه آن ها می پردازیم.
ترفند کاشت سبزیجات
در زمان کاشت سبزیجات باید به نکات بسیار مهمی توجه داشت. این نکات شامل نوع خاک، شرایط نوری و آب و هوایی، منطقه کشت، زمان کشت و نوع بذر انتخاب شده است. هر کدام از این مراحل می تواند در کیفیت و میزان رشد سبزی کشت شده متفاوت باشد.
نوع خاک برای کشت سبزیجات
خاک بستر اصلی گیاه است و باید درای یک سری ویژگی ها باشد. در واقع خاک مناسب جهت کاشت سبزیجات، باید غنی از مواد مغذی و دارای زهکشی مناسبی باشد. می توان قبل از کاشت بذر یا نشا، خاک را با کمپوست یا کود های آلی مخلوط کنید و اگری می خواهید در گلدان بگارید می توانید خاک های آماده و غنی را تهیه کنید و سپس بذر مورد نظر را در آن بکارید.
میزان شرایط نور برای کشت سبزیجات
دریافت نور بسیار در کشت و پرور سبزیجات مهم است و اغلب آن ها برای رشد، نیازمند به دریافت نور کامل خورشید دارند (حداقل 6 تا 8 ساعت در روز نور خورشید داشته باشند). از این رو کاشت آن ها در مناطقی که قسمت سایه انداز آن بسیار زیاد است، توصیه نمی شود.
نوع شرایط آب و هوای منطقه برای کشت سبزیجات
زمان کاشت سبزیجات با توجه به نوع سبزی و شرایط آب و هوایی مختلف است. سبزیجات همانند سایر محصولات در کشاورزی با هر آب و هوایی سازگار نیست و باید با توجه به شرایط هر نوع سبزی، زمین مناسب را انتخاب نمود. با توجه به این موارد سبزیجات در 2 فصل است که بازدهی خوبی دارند و کشت می شود که شامل کاشت سبزیجات در فصل سرد و کاشت سبزیجات در فصل گرم است که به آن می پردازیم.
سبزیجات قابل کاشت در فصل سرد
شناخت این نوع سبزی ها برای کشت آن ها در فصل سرد بسیار مهم است. بیشتر سبزی های فصل سرد نسبت به سرما مقاوم هستند و بهترین زمان برای کاشت سبزیجات در فصل سرد و یا پاییز معمولاً از اواسط شهریور تا اواخر مهر می باشد. البته زمان کاشت سبزی خوردن در پاییز بسته به منطقه جغرافیایی و شرایط آب و هوایی میتواند متفاوت باشد. این سبزیجات شامل اسفناج، نخود فرنگي، اغلب کلم ها، باقلا، شلغم، سیر و پیاز، سبزی تره، جعفری، هویج، خردل، شوید، شنبلیله، کاهو، بادمجان، تربچه و شاهی است.
سبزیجات قابل کاشت در فصل گرم
این سبزیجات در هوای گرم رشد بهتری دارند و دانهها تنها در شرایط گرم بودن خاک جوانه زنی بهتری دارند. این نمونه از بذرها نباید زود کشت شوند، چرا که امکان سرمازدگی در آن ها بالا می رود. سبزیجات فصل گرم معمولا دارای میوه هستند که بخش خوراکی آن ها است و می توان آن ها را برای مصرف در ماه های بعد ذخیره کرد. محصولاتی مانند لوبیا، سیب زمینی، ذرت، خربزه، خیار، خربزه، گوجه فرنگی وفلفل باید در اواخر بهار کشت می شوند که برخی از آن ها همچون خیار نیز در برخی مناطق کشت زمستانه می شوند.
منطقه کشت سبزیجات
یک نکته بسیار مهم در منطقه کشت سبزیجات این است که کشت و کار سبزیجات، چه به صورت کشت بهاره و چه به صورت کشت پاییزه با توجه به نوع منطقه و اینکه کشت در گلخانه صورت بگیرد یا فضای باز، می تواند کمی بر زمان تاریخ کاشت محصولات متفاوت باشد. به طور مثال در مناطق جنوبی ایران به دلیل کاهش تابش شدید نور خورشید، کشت محصولات را زودتر از کشت همان نوع محصول در جای خنک تر شروع می کنند.
نوع بذر کشت سبزیجات
کشت بذر بسیار مرحله مهمی است و باید در انتخاب آن دقت کافی را داشت. بذر ها در کشاورزی دارای قوه نامیه هستند؛ بدین معنا که میزان حصول بذر را نشان می دهند و هرچه قوه نامیه بالاتری داشته باشند درصد جوانه زنی بیشتری دارند. از این رو باید بذرها را از جای معتبری تهیه کرد که قوه نامیه آن 95 از 100 یا 100 از 100 باشد (95 درصد از کل بذر ها سبز شوند). همچنین بذر ها باید سالم باشند. از کاشت بذر هایی که دارای شکستگی هستنند خوداری کنید. توجه کنید که بذرها باید از هوای آزاد و گرما و ضربه های فیزیکی دور بمانند.
چگونه قوه نامیه بذر را شناسایی کنیم؟
برای شناسایی قوه نامیه در مرحله اول بر روی هر پاکت بذر میزان خلوص بذر نوشته شده است اما اگر بخواهید تست خلوص بذر بگیرید باید تعدادی از بذر را در نظر گرفته( مثلا 10 عدد بذر) و آن ها را در بین پارچه های نمناکی گذاشته و هر میزان از آن ها که سبز شدند درصد قوه نامیه را به ما نشان می دهد.
عمق کاشت بذر سبزیجات
از دیگر موارد بسیار مهم در زمان کشت سبزیجات، عمق کاشت بذر هاست. اگر بذر در عمق نامناسبی کاشته شود، رشد و جوانه زنی متناسبی خواهد داشت، حتی اگر قوه نامیه خوبی داشته باشند. عمق کاشت بذر باید متناسب با اندازه بذر باشد، یعنی هرچه اندازه بذر کوچکتر باشد باید در نزدیک به سطح خاک کاشته شوند (عمق خاک باید دو سوم اندازه برگ بذر باشد)
میزان آبیاری سبزیجات
میزان آبیاری در سبزیجات بسیار مهم است؛ چرا که نمی شود یک نسخه برای همه سبزیجات نوشت. بعد از کاشت بذر توصیه می شود که آبیاری صورت بگیرد. آبیاری نباید با فشار انجام شود؛ چرا که بستر کشت از فرم خود خارج شده و امکان جا به جایی بذرها بالا می رود و باید به ارامی انجام شود. همچنین میزان آبیاری باید به گونه ای باید که خاک خیس شده و نباید غرقاب شود. میزان آبیاری با توجه به زمان کاشت و نوع محصول تعیین کننده میزان آبیاری است و هرچه در منطقه گرم تر و فصل گرم کاشته شود میزان آبیاری بیشتر است. سبزیجاتی مانند گل کلم، کرفس، فلفل، تربچه و … در طول گرما نیاز بیشتری به آب دارند.
زمان کاشت سبزی خوردن در زمستان
زمستان معمولا فصل استراحت برای بسیاری از گیاهان است؛ اما برخی از سبزیجات را می توان در این فصل نیز کاشت. همانطور که ذکر شد، زمان کاشت سبزی خوردن در زمستان بستگی به شرایط آب و هوایی منطقه دارد. معمولا باید در محیط های کنترل شده مانند گلخانه یا زیر پوشش پلاستیکی انجام شود. برخی از سبزیجاتی که میتوان در زمستان کاشت شامل جعفری، شنبلیله، ریحان، نعناع، تره و شوید است.
کاشت سبزیجات به روش هیدروپونیک
کاشت سبزیجات علاوه بر کاشت آن ها در خاک، به روش هیدروپونیک نیز کشت می شود. کشت هیدروپونیک به معنی کشت در آب است و در این روش از خاک استفاده نمی کنند. در این روش بیماری های خاکزی را نخواهیم داشت و تغذیه کودی به صورت خاص و ویژه ای صورت می گیرد. سبزیجات مختلفی هستند که به روش کشت هیدروپونیک انجام می شود که شامل توت فرنگی، خیار، گوجه فرنگي، كلم، كاهو، اسفناج، انواع فلفل ها، بادمجان، هويج ، تربچه و چغندر است. در این روش ریشه های گیاهان در آب قرار گرفته و به این طریق رشد می کنند.
نحوه کاشت سبزی در گلدان
کاشت سبزی در گلدان بسیار پر طرفدار است، اما لازم است نکاتی را رعایت کنید، که شامل موارد زیر می شود.
- استفاده از گلدان هایی که دارای سوراخ هستند جهت خروج آب اضافی در زمان آبیاری و تهویه خاک
- پوشاندن کف گلدان با سنگ ها جهت هوادهی بهتر
- استفاده از خاک غنی و یا مصرف کودها
- استفاده از گلدان مناسب و قرار دهی آن در مکان مناسب (سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی گیلاسی، فلفل، سبزیجات برگی و ادویهها برای کشت در گلدان مناسب هستند)
- استفاده از بذرهای اصلاح شده و دارای قوه نامیه خوب
- آبیاری نکردن مداوم سبزی و بذرها
- اکثر سبزیجات به حداقل ۶ ساعت نور مستقیم خورشید در روز نیاز دارند.
- گیاهان را هرس کنید تا فرم مناسبی داشته باشند و بهتر رشد کنند.
کاشت سبزیجات در باغچه
کاشتن سبزیجات در باغچه نیاز به آماده سازی دقیق و مراقبت مناسب دارد. مراحل اصلی آن شامل موارد زیر می شود.
- آماده سازی خاک: خاک را شخم زده و کود آلی اضافه کنید.
- انتخاب سبزیجات مناسب: سبزیجات مقاوم و مناسب متناسب با هر فصل پیش رو را انتخاب کنید.
- کاشت: بذرها باید با فاصله متناسب کاشته شوند.
- آبیاری: آبیاری باید به صورت دقیق انجام شود، اما مراقب باشید که خاک بیش از حد مرطوب نشود.
- کنترل آفات: مراقب آفاتی مانند حلزونها و شتهها، مینوز ها و سایر آفات برگخوار یا زیر زمینی باشید و در صورت لزوم از سموم شیمیایی متناسب استفاده کنید.
- گیاهان را هرس کنید تا فرم مناسبی داشته باشند و رشد بهتری کنند.
نتیجه گیری
کشت و کار تجربه ای بسیار جالب اما پر مسئولیت است؛ زیرا باید تمامی نکات دقیق در مورد مشخصات بذر را دانست. مواردی از قبیل نوع نیاز آب و هوایی منطقه، میزان نور دریافتی و… باید بررسی شود تا بهترین عملکرد و نتیجه را داشته باشد.
تولید محصولات کشاورزی در تمام نقاط دنیا با عوامل تهدید کننده ای همچون آفات و بیماری ها رو به رو هستند. هرچه نظارت و رسیدگی در زمینه آفات و بیماری ها کمتر باشد، خسارت بیشتری به محصول و کشاورز وارد می شود. یکی از مخرب ترین آفات در کشاورزی کرم سفید ریشه است که عمده خسارت اصلی آن از طریق لارو ها صورت می گیرد. در این مقاله به بررسی علائم وجود کرم سفید ریشه، خسارات ناشی از آن و راه های پیشگیری و درمان کرم سفید ریشه می پردازیم.
کرم سفید ریشه چیست؟
کرم سفید ریشه با نام علمی Polyphylla olivieri یکی از آفات بسیار مهم و مخرب در باغداری و کشاورزی است به طوری که با عنوان اژدهای زیر خاک شناخته می شود و در بیشتر مناطق ایران حضور دارد. این آفت از ریشه نهال ها، گیاهان زراعی و زینتی و درختان مثمر و غیر مثمر تغذیه می کند که منجر به ایجاد آسیب شدید به ریشه می شود. عمده خسارت این حشره مربوط به زمان لاروی آن است که این لاروها به رنگ سفید کرمی هستند و در شرایط ایده آل، می توانند تا 5 سانتی متر طول داشته باشند.
چرخه زندگی کرم سفید ریشه
کرم سفید ریشه از نوع سپرداران و سخت بال پوستان می باشد و طول عمرشان حدود 3 سال است. این آفت زمستان گذرانی را در خاک می گذراند و در بهار سال سوم در محفظه ای از گل که برای خود درست کرده است، وارد مرحله شفیرگی می شود. مدت زمان بلوغ آن ها یک دوره 17 الی 24 روزه است. حشرات کامل آن به شکل سوسکی قهوه ای تیره رنگ با بال های سیاه است که روی پوشش سخت و یا جلد آن ها با نقاط سفید رنگ پوشیده شده است. این سوسک ها در شب فعال هستند (شب پرواز) و تمایل به جذب شدن سمت نور را دارند که این ویژگی در به دام انداختن حشرات بالغ بسیار کاربردی و موثر است سوسک های ماده کرم سفید ریشه تخم های خود را در خاک، در نزدیکی ریشه گیاهان میزبان قرار می دهند.
کرم سفید ریشه دارای چندین مرحله رشدی است که شامل سه مرحله لاروی، شفیرگی و حشره کامل می باشد. در مرحله لاروی، آن ها در خاک زندگی کرده و از ریشه گیاهان تغذیه می کنند. بعد از گذشت 2 تا 3 سال، لاروها به شفیره تبدیل شده و سپس به حشره کامل تبدیل می گردند. جالب است بدانید که حشرات نر کرم سفید ریشه قادر به تولید صدا هستند و در طول روز بر روی تنه درختان حضور دارند. جنس نر این آفت بعد از جفت گیری می میرند و حشرات ماده به زیر خاک رفته و تخم گذاری می کنند. تخم گذاری به صورت دسته جمعی بوده و بیضی شکل و به رنگ سفید صدفی است. لاروهای این حشره با گرم شدن هوا به سمت بالا تر خاک حرکت کرده و در عمق ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتری روی ریشه میزبان فعالیت می کنند. با فرا رسیدن سرما دوباره به عمق ۵۰ تا ۶۰ سانتی متری خاک جهت حفظ بقا باز می گردند.
علائم وجود کرم سفید ریشه
علائم اولیه آلودگی توسط کرم سفید ریشه، در ساعات گرم روز با پژمردگی و افتادگی برگها بروز می کند و علائم آن بسیار شبیه علائم خسارت پوسیدگی سفید ریشه می باشد. ذر این حالت با خنک شدن هوا علائم پژمردگی تا حدودی رفع می شود، اما باید توجه داشت که خسارت وارد شده توسط کرم سفید ریشه، از پراکنش بیشتری در سطح باغ برخوردار است. کرم های سفید ریشه در مناطق مختلفی از خاک حضور دارند که در قسمت های مختلف از زمین های زراعی و باغات می توانند خسارت مختص به خود را وارد کنند. بدین گونه که برخی از کرم های سفید ریشه صرفا به ریشه های گیاهان زراعی مانند سیب زمینی، گندم، ذرت و… حمله می کنند. که می تواند موجب کاهش رشد گیاه، زردی برگ ها و در نهایت مرگ آن ها می شوند. اغلب کرم های سفید ریشه در عمق خاک زندگی می کنند و به ریشه های عمیق تر مثل ریشه های درختان حمله می کنند. درنتیجه می توان گفت که به طور کلی برخی در نزدیکی سطح خاک و برخی در قسمت های عمیق تر خاک فعالیت می کنند و به ریشه ها آسیب می زنند. دانستن این نکته بسیار مهم است چرا که این تفاوتها در رفتار و زیستگاه کرم ها می تواند تأثیرات مختلفی بر گیاهان داشته باشد.
تشخیص اولیه و در زمان مناسب می تواند به میزان خسارت و جلوگیری از گسترش این آفت کمک کند. علائم و نشانه های اولیه حضور کرم سفید ریشه شامل ایجاد کمبود عناصر در محصول به دلیل عدم دریافت مواد غذایی، زرد شدن برگ ها، کاهش رشد و ضعف عمومی گیاه است که در مراحل شدیدتر می تواند طوقه های گیاه را سست کرده و موجب خشک شدگی کامل و افتادگی گیاه، به خصوص در درختان شود. از این رو یکی از اصلی ترین روش های مؤثر برای تشخیص اولیه آلودگی به کرم سفید ریشه، بررسی دقیق ریشه ها و خاک است. این بررسی ها می تواند شامل نمونه برداری از خاک و ریشهها و بررسی آنها برای وجود کرم های سفید ریشه باشد. توجه کنید که پس از تخم گذاری لاروهای جوان اغلب ریشه ی گیاهان را هدف تغذیه ی خود می دانند لاروهای دو و سه ساله درختان را هدف قرار می دهند و از پوست و شاخه های درخت تغذیه کرده بدین ترتیب جریان شیره نباتی درخت قطع می شود و خیلی زود درخت خشک می شود.
تفاوت حشره نر و ماده کرم سفید ریشه
حشرات باغ نرم و ماده در کرم سفید ریشه تفاوت هایی دارد که می توان آن ها را از یکدیگر متمایز کرد. در واقع بدن حشرات ماده نسبت به نر ها بزرگ تر است و بدنی تیره تر از حشرات نر دارند. از طرفی در لبه بیرونی ساقه پاهای جلویی حشره نر ۲ دندانه و در حشرات ماده ۳ دندانه نسبتا بزرگ دیده می شود. از مهم ترین مواردی که تمایز نوع نر و ماده را نشان می دهد، نوع شاخک هاست. در نوع نر شاخک ها بزرگ تر و دارای 7 پره (شاخک به 7 قسمت تقسیم شده) است که در زمان حرکت شاخک ها حرکت می کند و در گونه ماده این حشره ورق ها کمتر است که به صورت سنجاق دیده می شوند.
کنترل کرم سفید ریشه
کنترل کرم سفید ریشه همانطور که ذکر شد بسیار مهم است؛ چرا که این آفات در اکثر مواقع در عمق خاک حضور دارند و کنترل آن ها کمی مشکل است . از این رو روش های مختلفی برای این آفت استفاده می شود که این روش های کنترل شامل موارد زیر است:
استفاده از روش مبارزه مکانیکی
در مناطق آلوده لاروها می توانند به مدت سه سال در خاک باقی بمانند و در فصول گرم در اطراف ریشه درختان و سایر گیاهان زندگی می کنند. بنابراین بیل زدن خاک اطراف ریشه درختان و انجام شخم های عمیق موجب از بین رفتن عده زیادی از لاروهای سنین مختلف کرم سفید ریشه می شود؛ زیرا با برخورد آفات به سطح بدن آن ها و شکار شدن توسط حشرات می توان جمعیت آن ها را کاهش داد. این فرایند باید در زمانی صورت گیرد که لاروها در قسمت های سطحی خاک قرار دارند. بهترین زمان برای این اقدام از اواسط بهار تا اوایل پاییز است.
مبارزه بیولوژیک با کرم سفید ریشه
همانطور که در متن قبل ذکر شد، حشرات کامل، به خصوص لاروهای کرم سفید ریشه طعمه تعداد زیادی از شکارچی های طبیعی ازجمله پرندگان و پستانداران هستند. به خصوص هنگام انجام شخم که مورد تغذیه جانداران قرار می گیرند و این روش نوعی کنترل بیولوژیک تلقی می شود. از طرفی مورچه ها نیز از تخم های این حشره می تواند تغذیه کنند. همچنین چندین گونه از زنبورهای جنس Scolia،Thipha و Elis بصورت پارازیت خارجی روی بدن لاروهای فلج شده این آفت زندگی می کنند.
جمع آوری و انهدام حشرات بالغ
در ساعات اولیه صبح در زمانی که حشره بالغ فعالیتی ندارد و هنوز قادر به پرواز نیستند می توان با گذاشتن پارچه ای در زیر درخت و تکان دادن تنه درخت، موجب ریزش آن ها بر روی پارچه شد. این روش کمک می کند تعداد زیادی سوسک های کامل را جمع آوری کرده و معدوم نماییم.
استفاده از تله های نوری
همانطور که ذکر شد این حشرات شب پرواز هستند و به حرکت به سمت نور علاقه دارند. از این رو استفاده از منابع نوری در شب به منظور جلب و جمع آوری حشرات نر می تواند در کنترل و عدم جفت گیری، قابل اجرا باشد. در این روش جهت حصول نتیجه بهتر لازم است تله های نوری را در فاصله مناسب قرار داد و از روشن کردن لامپ های دیگر خودداری نمود.
کنترل شیمیایی
کنترل شیمیایی به صورت لکه ای و در نقاط آلوده باغ انجام می گیرد و علیه لاروهای سنین مختلف آفت از اواسط بهار تا اواسط پاییز انجام می شود و بهترین زمان مبارزه هنگامی است که لاروها از تخم خارج شده اند (لاروهای نوزاد سن یک) و در قسمت های بالا و سطحی خاک قرار دارند. زیرا در این هنگام لاروها پوسته سخت ندارند و حساسیت بدن آن ها به هر نوع سمی خیلی بیشتر است. مصرف سموم شیمیایی لازم است طی سه سال، 30-25 روز بعد از مشاهده پرواز اولین حشرات کامل انجام شود. همچنین توجه داشته باشین که زمان پرواز حشرات کامل می تواند در مناطق مختلف یکسان نباشد. مصرف سمومی همچون ساپیرمترین، دورسبان و یا دیازینون گرانوله می تواند در این زمینه موثر باشد.
نتیجه گیری
کنترل آفات در کشاورزی به خصوص آفاتی نظیر کرم سفید ریشه از اهمیت بسیاری برخوردار است. چرا که این آفات می توانند به سادگی درختان و محصولات زراعی را از بین ببرند و تمام تلاش و هزینه های کشاورز نیز بی اثر بماند. به همین جهت دقت و نظارت بر گیاهان، تشخیص صحیح آفت و روش های مقابله با آن مهم می باشد. برای تشخیص صحیح آفت گیاهان می توانید با شماره تماس 09175392010 در ارتباط باشید یا تصاویر آفات مورد نظر را در شبکه های اجتماعی به این شماره ارسال نمایید تا کارشناسان فنی اگری راز شما را به صورت رایگان و تخصصی راهنمایی کنند.
انجیر یکی از محصولات بسیار مقوی و خوشمزه است که خواص دارویی نیز دارد. کشور ما نیز با دارا بودن شرایط ایده آل و مناسب برای کشت انجیر از نظر سطح زیر کشت، دارای مقام اول در جهان است. شهرستان استهبان در استان فارس نیز یکی از بزرگ ترین تولید کننده های انجیر دیم در ایران است. در این مقاله قصد داریم به شناخت آفات درخت انجیر بپردازیم.
درخت انجیر همانند سایر محصولات کشاورزی، دچار آفت و بیماری می شود. این آفات نه تنها ظاهر و کیفیت میوه را از بین می برد، بلکه باعث ایجاد خسات به باغدار نیز می شود. برخی از گونه های مختلف مانند شته، کنه، کرم گلوگاه، مگس میوه و شپشک ها به خصوص شپشک ستاره ای، شب پره برگ خوار، زنبور های وحشی، سوسک چوبخوار، کرم ریشه خوار از جمله آفاتی هستند که درخت انجیر را مورد حمله قرار می دهند.
آفت کنه انجیر
آفت کنه یکی از آفاتی است که به اکثر محصولات کشاورزی و حتی گیاهان زینتی نیز خسارت وارد می کند. آفت کنه، از مهم ترین آفات انجیر به شمار می رود. کنه ها در کشاورزی انواع مختلفی دارند که از نظر نوع و شکل ظاهری و نوع خسارت متفاوت هستند. مهم ترین کنه ای به محصول انجیر خسارت وارد می کند، کنه های اریوفید و کنه تارتن است. این دو نمونه کنه بیشترین خسارت را به کنه وارد می کنند. هرچه دما بالا تر باشد، سرعت تکثیر و تولید مثل آن ها نیز افزایش می یابد. با افزایش رطوبت محیط، جمعیت و میزان خسارت آفت کاهش می یابد. همچنین هرس درختان نیز در کاهش خسارت کنه انجیر موثر است.
کنه آریوفید با تغذیه از شیره سلولی و پارانشیم برگ، موجب بروز لکه های رنگ پریده و به ظاهر سوختگی در برگ می شود که در مراحل شدید خسارت این آفت، برگ ها به رنگ خاکی در می آیند. در انجیر به دو حالت خسارت وارد می کند که شامل موارد زیر است:
- این کنه با تغذیه از شیره سلولی برگ ها سبب زردی و ضعف در درختان می شود. اگر جمعیت این کنه به صورت طغیان درآید، موجب برگ ریزی و خزان زودرس در درخت انجیر می شوند. خسارت در میوه باعث نارس ماندن و در نهایت ریزش آن ها خواهد بود.
- از طرفی کنه اریوفیده میتواند یک آفت ناقل باشد و بیماری را از گیاه آلوده به گیاه سالم انتقال دهد. یکی از بیماری های ویروسی که این کنه می تواند انتقال دهد، بيماري ويروسي موزاييک انجير است که این ویروس، از بیماری های خطرناک درختان انجیر می باشد.
کنه تارتن از دیگر کنه های خسارت زا است که دیکی از راه های شناسایی آن، حضور تارهای نازک همچون تار عنکبوت بر روی برگ ها، سرشاخه ها و قسمت های مختلف اندام هوایی گیاه است؛ به همین منظور به آن ها کنه تارتن و یا کنه تارعنکبوتی نیز می گویند.
کنترل کنه انجیر
آفت را با روش های گوناگونی نظیر شستشوی درخت، کنترل بیولوژیک، تنظیم رطوبت، هرس سرشاخه ها و مصرف سموم شیمیایی همچون آبامکتین، هگزی تیازوکس، بروموپروپیلات، آپولو و پروپارژیت می توان آن ها را کنترل کرد.
آفت شپشک ستاره ای انجیر
شپشک ها نیز داری انواع مختلفی هستند و شپشک ستاره ای از دیگر آفات مهم انجیر است. شپشک با ایجاد موم هایی به دور خود به شکل ضلع های ستاره ای 6 تا 8 وجهی دیده می شود. نقش این لایه های مومی این است که آفت را در برابر شرایط احتمالی نامساعد محافظت کند. شپشک ستاره ای انجیر بیشتر به شاخههای جوان حمله می کند و با تغذیه از شیره گیاهی موجب ایجاد ضعف در درختان می شود و می تواند به میوهها و برگها خسارت وارد کند. در نتیجه درخت دچار برگ ریزی شده و میوه ها ریز و چروکیده می شوند. این آفت با برخی حشرات زندگی هم غذایی دارند؛ بدین گونه که شپشک ستاره ای مقداری مواد دفعی شیرین ترشح می کند و حشراتی همچون مگس میوه، زنبورها و مورچه ها به سمت درخت جذب شده و از آن مواد شیرین تغذیه می کنند. همین امر موجب بیشتر شدن آفت و خسارت به درخت می شود.
کنترل شپشک ستاره ای
کنترل شپشک ستاره ای از اهمیت زیادی برخوردار است و برای پیشگیری و کنترل آن می توان از روغن پاشی زمستانه در درختان با ترکیب روغن ولک و سم اتیون یا سم دورسبان استفاده کرد. همچنین با حذف شاخههای آلوده، مصرف ترکیبات حاوی سیلیس در درخت و مصرف سموم سیستمیک و تماسی گوارشی مثل ایمیداکلوپراید و یا کلریپریفوس در زمان رویش می توان آن را کنترل نمود.
آفت مورچه در انجیر
مورچه یا موریانه یکی از فراوان ترین موجودات در زمین است و همانطور که گفته شد یکی از آفات انجیر به حساب می آید. مورچه یکی از آفاتی است که در 2 مرحله می تواند به درخت خسارت بزند. این دو مرحله شامل زمان گرده افشانی گل ها و زمان برداشت میوه است که بیشترین اثر و خسارت را وارد می کند. در واقع در زمان گرده افشانی زنبور بلاستوفاگا را شکار میکند و باعث کاهش گرده افشانی شده که در نتیجه سبب میوه ریزی میوه های تلقیح نشده میشود و در مرحله دوم، مورچهها در زمانی که میوهها رسیده و شیرین شده اند به درون میوه رفته، از قسمت های شیرین میوه تغذیه می کنند و باعث کاهش کیفیت میوه ها می شوند.
کنترل آفت مورچه در انجیر
برای مبارزه با مورچه استفاده از سموم حشره کش تماسی، گوارشی به داشتن تله هایی مخلوط از آب و شکر غلیظ در اطراف تنه درخت و همچنین کوتاه کردن زمان برداشت میوه موثر است. علاوه بر آن از تله های چسبناک در ناحیه ی بالایی طوقه، امکان تردد مورچهها به قسمت های مختلف درخت را قطع می کند.
مگس میوه مدیترانه ای
یکی از مهم ترین آفات در انجیر، آفت مگس میوه مدیترانه ای است. این آفت در برخی باغات بیش از 50 درصد خسارت می زند و می تواند به شدت در عدم بازار پسندی محصول موثر باشد. مگس میوه مدیترانه ای، آفتی پلی فاز بوده و می تواند به سایر باغات میوه نیز خسارت وارد کند. در واقع این آفت با تخم گذاری در داخل میوه و تغذیه لاروهای آن از درون بافت میوه باعث ایجاد خسارت می شود. ظاهر بیرونی انجیر در اثر این آفت به حالت سوراخ هایی که قابل تشخیص است در می آید. این آفت به سختی قابل کنترل است؛ زیرا سرعت افزایش جمعیت آن زیاد است و زمانی از حضور آن می توان آگاه بود که لارو ها در درون میوه بزرگ شده و سوراخ هایی که محل نیش و تخم گذاری حشره بالغ است مشخص می شود. از این رو کنترل آن بسیار مهم است.
کنترل مگس میوه مدیترانه ای
یکی از راه هایی که در کاهش تکثیر و گسترش این آفت می توانیم استفاده کنیم، جمع آوری و حذف میوه های آلوده است. زیرا با این روش مانع از زمستان گذرانی آن ها خواهیم شد. همچنین از شخم زمستانه، یخ آب زمستانه به همراه تله های چسناک، طعمه مسموم (پروتئین هیدرولیزات) و سمومی همچون دی کلروس، دیپترکس و دیازینون می توان استفاده کرد.
شته درخت انجیر
شته یکی دیگر از آفات درخت انجیر است که با ترشح ماده ای چسبناک باعث تیره شدن و در نتیجه خراب شدن انجیر می شود. بیشترین تراکم حضور این آفت را در پشت برگ ها می توان مشاهده کرد. این آفت در درختان جوان و مناطق سردسیر بیشتر مشاهده می شوند که در این زمان بیشترین خسارت را وارد می کنند. یکی در زمان اوایل بهار است که حضور آن ها موجب پیچیدگی شدید برگ ها می شود و دیگری در شهریور درزمان فصل برداشت است.
کنترل شته درخت انجیر
جهت کنترل شته ها می توان از کنترل بیولوژیک مثل کفشدوزک ها استفاده کرد. همچنین از با شستشوی درخت و فشار آب به همراه صابون ها و یا روغن ها و مصرف سمومی نظیر کنفیدور و یا پریمور استفاده نمود.
شب پره برگخوار انجیر
آفت پروانه برگخوار انجیر از طریق لارو نیز می تواند به میوه انجیر خسارت وارد کند؛ بدین گونه که لاروها در مراحل اولیه رشد خود، با تغذیه از پارانشیم زیر برگ به درخت خسارت می زنند. این لاروها در اثر تغذیه خود از ناحیه رگبرگ و کوتیکول زیرین برگ انجیر، برگها به حالت نازک و توری در می آورند. به مرور با رشد لارو ها، می توانند به میوه های کوچک نیز خسارت وارد کنند و با تنیدن تارهایی بین برگ و میوه به تغذیه خود ادامه می دهند. بخش عمده خسارت این لاروها در زمان غروب آفتاب است. بدین صورت که لارو از درخت بالا رفته و شروع به تغذیه از برگ درختان می کند. جالب است بدانید که لاروها در شب مجدد به سمت پایین درخت حرکت کرده و در پناهگاه هایشان ساکن می شوند.
کنترل پروانه برگخوار (شب پره) انجیر
همانطور که گفته شد این لاروها درای تحرک زیادی هستند؛ از این رو می توان با روش های مکانیکی با آن ها مبارزه کرد. مثل پوشاندن درز ها و شکاف ها با سموم و مواد چسبناک به خصوص در مناطقی که پناهگاهای این لارو ها هستند. همچنین مصرف سموم پودری یا گرانوله در اطراف خاک، حذف بقایای اضافی همچون برگ های کف باغ می توان آن را کنترل نمود. اما یک نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه کنید این است که مبارزه شیمیایی علیه آفت برگخوار انجیر زمانی اثر گذار است که لاروها شروع به تنیدن تار نکردهاند؛ یعنی آخر زمستان یا اوایل بهار بهترین زمان برای مبارزه با این آفت است. جهت مبارزه از سمومی مانند دیازینون، سایپرمترین، فن والریت، مالاتیون و… می توان استفاده کرد.
آفت بید انجیر
آفت بید انجیر با پروانه برگ خوار یکی است و این آفت فقط به برگ درختان انجیر خسارت وارد می کند. بید انجیر در مناطق کوهستانی بیشترین خسارت را داشته و می تواند موجب ایجاد تنیده شدن تارهایی روی برگهای انجیر شود. با تقویت درخت انجیر می توان از حضور این آفت پیشگیری کرد و با استفاده از شخم و یخ آب زمستانه در جهت عدم زمستان گذرانی آن شویم.
سوسک میوه خوار انجیر
آفت سوسک میوه خوار انجیر، علاقه بسیاری به میوه های رسیده و شییرین انجیر دارد و آن ها را مورد حمله قرار می دهد. این آفت به دلیل ایجاد منافذ در روی انجیر می تواند باعث انتقال بیماریهای قارچی به میوه ها نیز شود. در صورتی که سوسک میوه خوار انجیر در درون میوه ها بماند، می تواند تمام محصولات انبارداری شده را از بین ببرد. این آفت از اواسط بهار در داخل میوه های ترک خورده تخم می گذارد و بعد از یک روز تا یک هفته از تخم خارج می شوند و لاروها شروع به تغذیه از گوشت میوه می کنند.
کنترل سوسک میوه خوار انجیر
به دلیل تکثیر آن ها از منافذ و شکاف میوه، باید از جمع آوری و معدوم نکردن میوههای فاسد و ریخته شده در زیر درخت جلوگیری کرد. می توان از سموم سیستمیک نیز برای کنترل سوسک میوه خوار انجیر استفاده نمود.
آفت مگس سرکه انجیر
مگس سرکه انجیر، همانند سوسک میوه خوار از بافت میوه تغذیه می کند؛ بدین گونه که از سوراخ انتهایی انجیر وارد بافت درونی میوه شده و درون آن تخم ریزی می کند. با تخم ریزی آن میوه به مرور شروع به ترشیدگی کرده و در صورت ازدیاد جمعیت، علاوه بر میوه های در حال ترشیدگی به میوه های سالم و رسیده نیز خسارت وارد می کند. این آفت ناقل مخمرهای ترشیدگی میوه ها و فساد آن می شود.
کنترل مگس سرکه
یکی از سمومی که بر روی این آفت موثر است، سم اسپینوساد می باشد که به طور مستقیم بر روی سیستم عصبی مگس ها اثر گذاشته و باعث مرگ آن ها می شود. علاوه بر این مواردی مثل تله نوری، حذف میوه های آلوده و استفاده از شبکه های محافظتی نیز توصیه می شوند.
نتیجه گیری
آفات در کشاورزی نه تنها موجب کاهش تولید مفید محصول می شوند؛ بلکه در ایجاد بهداشت در باغ و مزرعه نیز موثر هستند. چرا که بسیاری از آفات ناقل هایی همچون بیماری و حشرات دیگری دارند و هر کدام از آن ها بر تولید و جنبه اقتصادی محصول بسیار اثر گذارند. برای پیشگیری و مقابله با آفات و بیماری های درخت انجیر می توانید با شماره تلفن 09175392010 تماس گرفته و به صورت رایگان از کارشناسان فنی اگری راز مشاوره بگیرید.
گندم یکی از مهم ترین غلات دانه ریز است که تولید آن در ایران در سال 2024 به حدود ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تن می رسد و درجایگاه یازدهمین تولیدکننده بزرگ گندم دنیا در این سال قرار خواهد گرفت. از این رو گندم محصولی ارزشمند به شمار می رود و باید با استفاده از بهترین سموم علف کش گندم آن را در برابر انواع علف هرز گندم محافظت نمود. در این مقاله قصد داریم که به بررسی بهترین سم علف کش گندم بپردازیم.
علف های هرز گندم
علفهای هرز در مزارع گندم می توانند به شدت بر کیفیت و کمیت محصول اثر بگذارند. علف های هرز گندم رقابت شدیدی بر سر استفاده از منابع حیاتی مانند نور، آب و مواد غذایی با محصول دارند که مانع رشد 70 درصدی آن می شوند. مهم ترین علف های هرز که با سم علف کش گندم می توان آن ها را کنترل نمود شامل یولاف وحشی، جو وحشی یا جو موشی، جودره، خردل وحشی، چاودار وحشی، خونی واش، علف پشمکی، پنیرک، پیچک صحرایی، خاکشیر، خاکشیر تلخ، کیسه کشیش و… هستند. علف های هرز گندم به دو دسته کلی یک ساله و چند ساله تقسیم می شوند و مشخصات آن ها شامل موارد زیر است:
- علف هرز یک ساله گندم به مدت یک سال عمر می کند و ریشه هایی سطحی دارند و از این رو خسارت کم تری نسبت به علف های هرز چند ساله وارد می کنند.
- علف هرز چند ساله گندم به مدت چندین سال در زمین باقی می ماند و ریشه هایی عمقی داشته و زمان بیشتری می تواند به محصول خسارت وارد کند.
علف هرز یک ساله گندم
علف های هرز یک ساله گندم دوره زندگی کمتر از یک سال دارند و شیوه تکثیر آن ها عموما توسط بذر صورت می گیرد. دوره زندگی آن ها به حدود 9 ماه می رسد و در مناطق خشک برخی از آن ها از رویش تا بذردهی حدود 6 هفته عمر می کنند. علف های هرز یک ساله گندم از زمان رویش به دو گروه زیر تقسیم بندی می شوند:
- علف هرز یک ساله زمستانه گندم در پاییز قبل از سرما و یا اواخر زمستان جوانه می زنند. این علف ها دوره سرما را به حالت روزت به سر برده و در بهار گل داده و از بین می روند و بقیه سال را به صورت بذر هستند. مانند یولاف وحشی، تربچه وحشی و اغلب گیاهان خانواده شب بو
- علف هرز یک ساله تابستانه گندم گیاهانی هستند که بعد از گرم شدن هوا از اوایل تا اواخر بهار جوانه زده و در تابستان بعد از گلدهی از بین می روند و زمستان را به صورت بذر به سر می برند. مثل تاج خروس و تاجریزی
کنترل شیمیایی علف هرز گندم
علف های هرز در گندم از نظر ساختار فیزیولوژی به دو حالت علف هرز پهن برگ گندم و علف هرز باریک برگ گندم تقسیم می شوند که سموم علف کش گندم متفاوتی می تواند آنها را کنترل کند.
سم اختصاصی علف کش باریک برگ گندم
بیشتر علف های هرز باریک برگ مزارع گندم از تیره گرامینه هستند که در طول مراحل رشد شباهت زیادی به گندم دارند . مهم ترین علف هرز باریک برگ گندم شامل یولاف وحشی، علف خونی، چچم، دم روباهی کشیده، جوموشی، علف پشمکی و چاودار است.یکی از سموم علف کش باریک برگ گندم، سم کلودینافوپ پروپارژیل با نام تجاری تاپیک است. سم تاپیک یک علف کش انتخابی، سیستمیک و پس رویشی از گروه اریلوکسی فنوکسی پروپیکونید اسید هاست و برای علف هرز باریک برگ یکساله گندم مصرف می شود. سم پاشی سم تاپیک زمانی است که علف های هرز در مرحله 3 تا 6 برگی هستند و میانگین درجه هوا کمتر از 7 درجه سانتی گراد نباشد و به میزان 1 – 0.08 لیتر در هکتار بسته به نوع علف هرز و مرحله رویشی آن ها می توان مصرف کرد. سایر مواردی که می توان به عنوان سم علف کش باریک برگ گندم نام برد شامل سم پوماسوپر، سم آکسیال، سم سافیکس، سم آتلانتیس و… می باشند که می توانند بر روی کاهش رشد علف هرز موثر باشند.
سم علف کش پهن برگ گندم
علف هرز پهن برگ گندم معمولا دارای برگ های پهن تری نسبت به خود گیاه گندم هستند و به دلیل رقابت برای نور، آب و مواد مغذی، باعث کاهش عملکرد مزارع گندم می شوند و به دو دسته علف های هرز یکساله و دائمی تقسیم می شود.
- مهم ترین علف هرز یک ساله پهن برگ گندم شامل کیسه کشیش، خردل وحشی، گندمک، میاگرام، شلمی، ازمک، شقایق، خاکشیر و ماشک می شود.
- مهم ترین علف هرز پهن برگ دائمی شامل شیرین بیان، خارشتر، تلخه و پیچک صحرایی می شود.
کنترل شیمیایی علف هرز پهن برگ گندم
یک نمونه از مهم ترین سم پهن برگ کش گندم، که می توان با آن به خوبی مدیریت علف های هرز مزارع گندم را در دست داشت، سم تری بنورون متیل با نام تجاری گرانستار است. سم گرانستار یک علف کش انتخابی، سیستمیک و از گروه سولفونیل اوره ها است که از طریق ممانعت از بیوسنتز اسیدهای آمینه ضروری والین و ایزولوسین مانع تقسیم سلولی می شود. این علف کش اثر ابقایی کوتاهی در خاک دارد. بهترین زمان مناسب مصرف سم گرانستار از اوایل پنجه زنی گندم و تا پایان پنجه زنی گندم ادامه دارد و می توان از آن استفاده نمود. میزان مصرف این سم برای علف هرز پهن برگ گندم، 20 – 10 گرم در هکتار در زمان 2 تا 4 برگی شدن علف هرز است. سایر مواردی که می توان به عنوان سم علف کش پهن برگ گندم نام برد شامل سم کروز، سم برموکسینیل، سم توفوردی و سم مت سولفورون متیل است.
از بین بردن علف هرز با گازوئیل
برخی از کشاورزان روش های مختلفی مانند وجین دستی را برای کنترل علف های هزر به کار می برند. این روش ها گاهی نه تنها به خوبی علف هرز را کنترل نمی کنند، بلکه باعث آسیب به گیاه، زمین زراعی و از همه مهم تر خود کشاورز می شوند. این روش های کنترل علف هرز شامل حذف علف هرز با وایتکس، حذف علف هرز با گازوئیل، حذف علف هرز با آتش و حذف علف هرز با آهک می شود. از بین بردن علف هرز با گازوئیل یک روش بسیار خطرناک و نامناسب است که طبق نظر کارشناسان فنی نباید از این روش استفاده شود؛ زیرا گازوئیل با نفوذ کردن به خاک، می تواند سبب کاهش خاصیت و حاصلخیزی بافت خاک و موجودات ریز و مکیروسکوپی مفید درون خاک شود. همچنین گازوئیل می تواند در pH خاک تداخل ایجاد کند که این موضوع برای رشد و عملکرد گیاهان مضر است.
سم علف کش اختصاصی دو منظوره گندم
همانطور که در ابتدای مقاله به انواع سموم علف هرز گندم اشاره شد، علف های هرز گندم به دو حالت پهن برگ و باریک برگ تقسیم می شوند که هر کدام از این علف هرزها با سم اختصاصی خود کنترل می شوند. برخی از سموم شیمیایی بر هر دو حالت علف هرز تاثیر می گذارند و می توانند هم زمان هم علف هرز باریک برگ را کنترل کنند و هم علف هرز پهن برگ را به خوبی کنترل نمایند. از بهترین سموم دومنظوره علف کش گندم، می توانیم به سم اتلو با نام عمومی یدسولفورون متیل سدیم+مزوسولفورون متیل+دیفلوفنیکان+ایمن کننده نام برد. سم علف کش دو منظوره اتلو یک علف کش انتخابی و سیستمیک است که بهترین زمان مصرف آن در مزارع گندم، مرحله اول پنجه زنی گندم و یا 4 – 2 برگی علف هرز می باشد و میزان مصرف آن 1.6 لیتر در هکتار است. برخی سموم دو منظوره دیگر که در کنترل علف هرز موثرند شامل سم آتلانتیس، سم آپیروس و… می باشند.
نتیجه گیری
هر گیاهی که در جا و مکان نامناسب و اشتباهی بروید و باعث کاهش تغذیه و رشد محصول هدف شود را علف هرز می گویند. علف های هرز در گندم می تواند موجب کاهش تولید و تناژ محصول شود. بهتر است برای انتخاب بهترین سم علف کش گندم، با کارشناسان فنی اگری راز در ارتباط باشید تا بتوانید در زمان مناسب از سم علف کش گندم استفاده نمایید و علف های هرز نسبت به سایر سموم مقاوم نشوند.
دلتامترین یکی از حشره کش های مصنوعی از خانواده پایروتیروئیدهاست که به طور گسترده ای در کشاورزی و کنترل آفات استفاده می شود. این سم به دلیل اثرات قوی و کارایی بالا در کنترل طیف وسیعی از حشرات، به یکی از محبوب ترین حشره کش ها در دنیا تبدیل شده است. در این مقاله به بررسی ویژگی ها، کاربردها، مکانیسم اثر، عوارض جانبی و نکات ایمنی مرتبط با سم دلتامترین خواهیم پرداخت.
ویژگی ها و مشخصات دلتامترین
دلتامترین برای اولین بار در سال ۱۹۷۴ کشف شد و در سال ۱۹۷۸ به بازار عرضه گردید. این ترکیب شیمیایی با فرمول C22H19Br2NO3 و نام تجاری دسیس(Decis EC2.5%)، حشره کشی غیر سیستمیک با اثر تماسی، گوارشی با پایداری زیاد و اثر ضربه ای از گروه پایروتروئیدهاست که بعد از تماس و ورود به بدن حشرات، اثرات آن معمولا در مدت زمان کوتاهی نمایان می شود.
خصوصیات فیزیکی
- حالت فیزیکی : کریستالی (در خالص ترین فرم) – مایع
- رنگ: بی رنگ تا بژ کمرنگ
- بو: بدون بو
- حلالیت: در حلال های آلی حل می شود.
مکانیسم اثر دلتامترین
دلتامترین با اختلال در عملکرد سیستم عصبی حشرات عمل می کند. این سم با افزایش آزادسازی گاما آمینو بوتیریک اسید (GABA) در ناحیه پیش سیناپسی، انتقال پیام های عصبی را مختل می کند. این عمل منجر به فلج و در نهایت مرگ حشره می شود. دلتامترین به دلیل خاصیت چربی دوستی، به راحتی جذب لایه کاتیکول حشرات می شود و در برابر شستشو با باران مقاوم است.
سم دلتامترین برای مبارزه با چه آفاتی مناسب است؟
این سم به دلیل اثر سریع و قوی اش، در کنترل آفات مختلف بسیار محبوب است. دلتامترین به طور خاص برای کنترل آفات زراعی زیر مؤثر است:
- کنه ها: این حشرات به خصوص کنه دو نقطه ای، کنه قرمز و کنه تار عنکبوتی بیشترین خسارت را به انواع گیاهان میزنند.
- شته ها: این حشرات به گیاهان آسیب می زنند و می توانند ناقل بیماری های ویروسی باشند.
- ملخ ها: دلتامترین به عنوان یک سم تماسی، در کنترل این آفات که می توانند به سرعت به مزارع آسیب برسانند، بسیار کارآمد است.
- تریپس ها: این آفات کوچک می توانند به میوه ها و گل ها آسیب بزنند و دلتامترین به طور مؤثری آنها را کنترل می کند.
- شپشک ها: این آفات با دامنه حرکتی بسیار کم ، به راحتی می توانند به گیاهان چسبیده و آنها را ضعیف و بیمار کنند.
در محیط های خانگی، دلتامترین به دلیل سمیت کم، برای کنترل آفات زیر به کار می رود:
- ساس ها: این حشرات که معمولا در تختخواب ها پنهان می شوند، با دلتامترین به راحتی قابل کنترل هستند.
- سوسک ها: دلتامترین برای کنترل سوسک های ریز و بزرگ خانگی نیز مؤثر است.
- مگس ها: این سم می تواند در مبارزه با مگس های خانگی و مگس های میوه مؤثر باشد.
- آفات مکنده: این سم برای کنترل آفات مکنده موجود در گیاهان و باغچه های خانه ها می تواند در عدم ایجاد خسارت موثر باشد.
با توجه به اثرات قوی دلتامترین و کارایی آن در کنترل تعدادی از آفات، این سم به عنوان یک گزینه مناسب در برنامه های مدیریت آفات کشاورزی و خانگی شناخته می شود. با این حال، باید با احتیاط و رعایت نکات ایمنی از آن استفاده کرد.
نحوه مصرف سم دلتامترین برای مبارزه با آفات کشاورزی
برای استفاده از این سم، ابتدا لازم است که کشاورز اطلاعات دقیقی درباره نوع آفت و گیاه هدف و میزان جمعیت آفت در نظر داشته باشد. این اطلاعات به تعیین غلظت و میزان مصرف مناسب دلتامترین کمک می کند. به طور کلی، دلتامترین معمولا در میزان 300 میلی لیتر تا 1 لیتر متفاوت است که در 1000 لیتر آب برای کنترل آفات عمومی مانند شته ها و سوسک ها توصیه می شود. پس از تعیین غلظت، مرحله بعدی آماده سازی محلول است. برای این کار، باید از یک ظرف تمیز استفاده کرد. ابتدا مقدار مشخصی آب تمیز را در ظرف ریخته و سپس دلتامترین را به آن اضافه می کنیم. اهمیت این مرحله در این است که باید محلول به خوبی هم زده شود تا سم کاملا در آب حل شود و یکنواختی لازم را پیدا کند. این یکنواختی در هنگام سم پاشی تأثیر زیادی بر کارایی سم خواهد داشت.
انتخاب زمان مناسب برای استفاده از دلتامترین نیز بسیار حیاتی است. بهترین زمان برای سم پاشی، ساعات اولیه صبح یا بعد از غروب آفتاب است. این زمان ها به کاهش تبخیر ، عدم سوزندگی برگ و افزایش اثر بخشی سم کمک می کند. همچنین، باید از سم پاشی در روزهای بارانی یا بادی پرهیز کرد، زیرا شرایط جوی نامساعد می تواند موجب باد بردگی سم و عدم تأثیر سم شود.
نکات ایمنی در استفاده از دلتامترین نیز باید به دقت رعایت شود. استفاده از دستکش، عینک محافظ و ماسک هنگام کار با سم ضروری است تا از تماس با پوست و چشم جلوگیری شود. در صورت تماس، باید فورا محل را با آب و صابون شستشو داد. در نهایت، دوره کارنس یا مدت زمانی که باید بعد از استفاده از سم قبل از برداشت محصول صبر کرد، باید به دقت رعایت شود. این دوره معمولا در دستورالعمل های تولیدکننده ذکر شده و رعایت آن به جلوگیری از عوارض جانبی بر روی سلامت انسان و محیط زیست کمک می کند.
کاربردهای دلتامترین
دلتامترین به دلیل اثرات قوی و گسترده اش در کنترل آفات، در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد:
- کشاورزی: دلتامترین به عنوان یک حشره کش مؤثر در کشاورزی برای کنترل آفات مختلفی مانند شته ها، ملخ ها، تریپس ها، شپشک ها ، سن گندم و مگس های سفید استفاده می شود. این سم به ویژه در محصولات زراعی مانند گندم، پنبه، سویا و درختان میوه کاربرد دارد.
- کنترل آفات خانگی: این سم در کنترل آفات خانگی مانند ساس و سوسک و آفات مکنده نیز به کار می رود. دلتامترین به دلیل اثرات سریع و مؤثرش، در محصولات ضد آفت خانگی نیز وجود دارد.
- صنعت دامپروری: در برخی موارد، دلتامترین برای کنترل آفات در دامداری ها و مزارع پرورش دام نیز استفاده می شود. این سم به کنترل حشرات مزاحم و ناقلین بیماری کمک می کند.
عوارض جانبی و نکات ایمنی
دلتامترین به عنوان یک نوروتوکسین، می تواند برای انسان ها سمی باشد. تماس پوستی با این سم ممکن است منجر به سوزش، خارش و قرمزی پوست شود. همچنین، در صورت استنشاق یا بلع، ممکن است علائمی مانند سردرد، سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ بروز کند. این سم برای آبزیان، به ویژه ماهی ها، بسیار سمی است و باید با احتیاط در نزدیکی منابع آبی استفاده شود. همچنین، دلتامترین می تواند برای سگ ها و گربه ها نیز سمی باشد و در صورت تماس با پوست یا بلع، علائم مسمومیت ایجاد کند.
نکات ایمنی
- استفاده از تجهیزات ایمنی: هنگام کار با دلتامترین، استفاده از دستکش، عینک محافظ و ماسک توصیه می شود.
- اجتناب از تماس با پوست و چشم: در صورت تماس، باید محل را با آب و صابون شستشو داد.
- نگهداری در مکان های دور از دسترس کودکان و حیوانات: این سم باید در مکان های امن و دور از دسترس نگهداری شود.
دلتامترین به سرعت در خاک تجزیه می شود و مدت زمان ماندگاری آن و (DT50) در خاک های زراعی کمتر از ۲۳ روز است. این سم به دلیل چسبندگی بالا به ذرات خاک، به راحتی در آب های زیرزمینی حرکت نمی کند. با این حال، باید توجه داشت که دلتامترین می تواند به اکوسیستم های آبی آسیب برساند و در صورت ورود به آب های جاری، می تواند به حیات آبزیان آسیب بزند.
جمع بندی
سم دلتامترین به عنوان یک حشره کش مؤثر و پرکاربرد در کشاورزی و کنترل آفات خانگی شناخته می شود. با این حال، استفاده از آن نیازمند رعایت نکات ایمنی و آگاهی از عوارض جانبی است. با توجه به اثرات قوی و گسترده این سم، باید در استفاده از آن دقت لازم را به عمل آورد تا از آسیب به انسان ها، حیوانات و محیط زیست جلوگیری شود.
حشره کش های سیستمیک دسته ای از سموم کشاورزی هستند که به صورت تخصصی برای کنترل آفات و حشرات تولید می شوند. این نوع سموم جذب گیاه شده و از طریق ریشه ها و یا برگ ها به همه بافت ها و اندام های گیاهی منتقل می شوند. این ویژگی باعث می شود که حتی زمانی که سمپاشی به صورت مستقیم بر روی آفات انجام نشده باشد، از این طریق بتوان آفات را در قسمت های مختلف گیاه کنترل نمود.
تفاوت حشره کش سیستمیک و غیر سیستمیک
حشره کش ها به دو دسته اصلی سیستمیک و غیر سیستمیک تقسیم می شوند که هر کدام از آنها ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را دارند.
حشره کش های سیستمیک
حشره کش های سیستمیک از طریق بافت های گیاهی جذب می شوند و از طریق شیره گیاهی در سراسر گیاه پخش می شوند. به این ترتیب، سموم حشره کش سیستمیک می توانند به صورت مستقیم از داخل گیاه با آفات مبارزه کنند. این ویژگی باعث می شود که حشره کش های سیستمیک برای کنترل آفات پنهان مانند شته ها و مگس هایی که در زیر برگ و یا اندام های گیاه زندگی می کنند، بسیار مؤثر باشند.
حشره کش های غیرسیستمیک
حشره کش های غیر سیستمیک برای تاثیرگذاری نیاز به تماس مستقیم با آفات دارند. این نوع حشره کش باید به صورت مستقیم بر روی آفات پاشیده شود و در همه ی اندام های مختلف گیاهی اثر گذار نیستند مگر اینکه بر روی قسمت هدف سم پاشی صورت بگیرد؛ پس فقط بر روی آفاتی که با حشره کش تماس داشته اند و یا در آن محدوده از گیاه که سمپاشی صورت گرفته است، تاثیر می گذارد. حشره کش های غیر سیستمیک برای کنترل آفات سطحی مانند مگس ها و حشرات دیگر که به راحتی قابل مشاهده هستند، مناسب ترند. به طور معمول برای حشره کش های غیر سیستمیک نیاز به تکرار در سمپاشی وجود دارد. از نظر سازگاری با محیط زیست، حشره کش های سیستمیک ممکن است بر روی حشرات مفید و دیگر موجودات زنده تأثیر منفی بگذارند، در حالی که حشره کش های غیر سیستمیک معمولا ایمنی بیشتری برای حشرات مفید دارند.
بنابراین، انتخاب نوع مناسب حشره کش بر اساس نوع آفت و شرایط کشاورزی اهمیت بالایی دارد. برای مشاوره رایگان درباره استفاده از انواع سموم حشره کش می توانید با کارشناسان فنی اگری راز در ارتباط باشید.
مزایای استفاده از انواع سم حشره کش سیستمیک
سموم حشره کش سیستمیک به دلیل ویژگی های خاص خود، مزایای متعددی دارند که آنها را به یکی از ابزارهای مؤثر در مدیریت آفات تبدیل کرده است. حشره کش های سیستمیک پس از استفاده، به داخل گیاه نفوذ کرده و از طریق آوندهای گیاه در تمام قسمت های گیاه توزیع می شوند. این ویژگی باعث می شود که آفات مکنده مانند شته ها، سفیدبالک ها و کنه ها که از شیره گیاه تغذیه می کنند، به طور مستقیم در معرض سم قرار بگیرند. به طور معمول به دلیل جذب و توزیع در بافت های گیاه، اثر سموم سیستمیک نسبت به سموم تماسی طولانی تر است. حتی پس از بارش باران یا شستشوی سطح برگ ها، اثر این سموم باقی می ماند.
در برخی از موارد، سموم حشره کش سیستمیک به صورت محلول در آب استفاده می شوند و از طریق آبیاری وارد گیاه می شوند. این روش ها اغلب ساده تر و کم هزینه تر از روش های دیگر مصرف سم هستند. برای تاثیرگذاری سموم حشره کش غیر سیستمیک باید تمامی قسمت های مد نظر در گیاه را به طور کامل با سم پوشش داد؛ اما در سموم سیستمیک، نیازی به پوشش کامل گیاه نیست، زیرا ماده سمی به صورت داخلی در گیاه توزیع می شود. آفات مخفی که در قسمت های غیرقابل دسترس گیاه (مانند داخل ساقه یا زیر برگ ها) زندگی می کنند، به راحتی توسط سموم حشره کش سیستمیک کنترل می شوند. این مزیت در کنترل آفات مخفی و مقاوم بسیار مؤثر است.
اگر از سم حشره کش سیستمیک به صورت اصولی با سموم دیگر استفاده شود، می تواند در کاهش سرعت ایجاد مقاومت در آفات مؤثر باشد. این امر به مدیریت جمعیت آفات کمک می کند.
کاهش آلودگی محیط زیست
سموم حشره کش سیستمیک معمولا به دلیل کاهش نیاز به سمپاشی های مکرر، مصرف مواد شیمیایی نیز کاهش می یابد. سموم سیستمیک اغلب قادر به کنترل طیف وسیعی از آفات مکنده و جونده هستند، که این ویژگی باعث می شود در بسیاری از شرایط کشاورزی کاربرد داشته باشند.
خواص سموم حشره کش سیستمیک
سموم سیستمیک به عنوان یکی از ابزارهای کلیدی در مبارزه با آفات کشاورزی، ویژگی های بی نظیری دارند که آن ها را از سایر سموم متمایز می کند. این سموم به طور کلی دارای خاصیت چربی دوستی هستند و در عین حال قابلیت حل شدن در آب را نیز دارند. این ویژگی ها به سموم سیستمیک اجازه می دهد تا به راحتی از لایه مومی سطح برگ ها عبور کرده و در شیره گیاهی جریان یابند. این سموم می توانند خواص گوارشی، تماسی و تدخینی را داشته باشند که در ادامه به بررسی هر یک می پردازیم.
سموم گوارشی
سموم گوارشی به گونه ای طراحی شده اند که پس از ورود به دستگاه گوارش آفات، آن ها را به طور مؤثر از بین ببرند. این سموم معمولا به صورت مایع یا پودر بر روی گیاهان اسپری می شوند و با مواد غذایی که آفات می خورند، به داخل سیستم گوارشی آن ها منتقل می شوند. این نوع سموم به ویژه برای آفات با سیستم گوارشی مناسب نظیر سوسک ها و ملخ ها کارایی بالایی دارند.
سموم تماسی
سموم تماسی برای تأثیرگذاری نیاز به تماس مستقیم با آفات دارند. این سموم باید به گونه ای فرموله شوند که بتوانند به راحتی در کوتیکول حشرات نفوذ کنند. اثرگذاری این سموم بیشتر بر روی آفات با قطعات دهانی مکنده است و در صورتی که آفات در بافت های داخلی گیاه مخفی شده باشند، این سموم تأثیر چندانی نخواهند داشت.
سموم تدخینی
سموم تدخینی به صورت بخار عمل کرده و از طریق روزنه های تنفسی آفات وارد بدن آن ها می شوند. این سموم باید به راحتی تبخیر شوند و به شکل گاز درآیند تا بتوانند بر روی آفات هدف اثر گذار باشند. استفاده از این سموم در محیط های بسته مانند انبارها و گلخانه ها، به دلیل محدودیت فضا و تمرکز بخارها، بهترین نتیجه را خواهد داشت.
نکات مهم در استفاده از سموم حشره کش سیستمیک
ابتدا باید نوع آفت و گیاه شناسایی شود تا سم مناسب انتخاب شود. زمان مصرف نیز اهمیت بالایی دارد؛ این سموم باید زمانی استفاده شوند که گیاه در حال رشد فعال باشد تا جذب بهینه انجام شود. همچنین، در مراحل اولیه آلودگی آفات، کارایی بیشتری دارند. روش مصرف شامل محلولپاشی روی برگ ها و مصرف خاکی است. دوز مصرفی باید دقیقا طبق دستورالعمل انجام شود، زیرا مصرف بیش از حد می تواند به گیاه و محیط زیست آسیب برساند.
برای حفظ ایمنی، استفاده از تجهیزات محافظتی مانند دستکش و ماسک الزامی است. همچنین باید از ریختن سم در منابع آبی پرهیز کرد، زیرا ممکن است به موجودات آبزی آسیب برساند. به دلیل تأثیر سموم سیستمیک بر حشرات مفید مانند زنبورها، نباید در زمان گلدهی از این سموم استفاده شود. برای جلوگیری از مقاومت آفات، از مصرف مکرر یک نوع سم پرهیز کرده و به تناوب از سموم مختلف استفاده کنید. رعایت دوره کارنس، یعنی فاصله زمانی بین مصرف سم و برداشت محصول، برای سلامت مصرف کننده ضروری است. شرایط محیطی نیز اهمیت دارد؛ مصرف سم در دمای مناسب و هنگام نبود باد، به جذب بهتر و کاهش هدررفت کمک می کند. در نهایت، نگهداری سم در جای خشک و خنک و مشورت با کارشناسان فنی اگری راز، تأثیرگذاری و ایمنی مصرف آن را تضمین می کند.
کود پتاس بالا به نوعی کود کشاورزی گفته می شود که حاوی درصد بالایی از پتاسیم (K) است. پتاسیم یکی از عناصر ماکروی اصلی برای رشد و توسعه گیاهان است و در کنار نیتروژن (N) و فسفر (P)، سه عنصر اصلی کودهای NPK را تشکیل می دهند. کودهای پتاس بالا معمولا برای تأمین پتاسیم مورد نیاز گیاه در مراحل مختلف رشد استفاده می شوند.
انواع کود های حاوی پتاس
کود های حاوی پتاس در انواع مختلفی تولید می شود که هر کدام از آنها مزایا و معایب منحصر به فرد خود را دارند. در ادامه به تعدادی از انواع کود پتاس بالا اشاره می کنیم:
در زیر به برخی از انواع کودهای پتاسه و توضیحات مربوط به هر یک اشاره میشود:
1. کود سولفات پتاسیم: این کود حاوی پتاسیم و گوگرد است. سولفات پتاسیم به عنوان یک کود پتاس بالا به گیاهان کمک می کند تا در برابر استرس های محیطی و بیماری ها مقاومت بیشتری داشته باشند.
2. کود کلرید پتاسیم: این کود که از رایج ترین منابع پتاس برای گیاهان است، باعث افزایش عملکرد گیاهان و بهبود کیفیت محصولات زراعی می شود.
3. کود نیترات پتاسیم: این کود حاوی پتاسیم و نیتروژن است. نیترات پتاسیم باعث تقویت رشد گیاهان و افزایش عملکرد محصولات می شود. از کود نیترات پتاسیم در مرحله رشد گلدهی و میوه دهی استفاده می شود.
4. کود فسفیت پتاسیم: این کود که حاوی ترکیبات پتاسیم و فسفراست، باعث بهبود رشد ریشه و افزایش عملکرد میوه ها می شود.
5. کود پتاسیم منیزیم: این کود ترکیبی از پتاسیم و منیزیم است که به بهبود رشد گیاهان، تقویت تولید کلروفیل و افزایش کیفیت میوه ها کمک می کند.
استفاده از هر یک از این انواع کود پتاس بالا، به نوع گیاه، شرایط خاک و نیازهای خاص گیاهان بستگی دارد.
نحوه مصرف کود پتاس بالا
در زمان شخم زدن یا آماده سازی خاک، می توان کود پتاس بالا را به خاک اضافه کرد. این کار به تأمین مواد مغذی لازم برای مراحل اولیه رشد گیاه کمک می کند. بهترین زمان برای استفاده از کود پتاسیم، معمولا در مراحل مختلف رشد گیاه، به ویژه در زمان گلدهی و تشکیل میوه است. این زمان ها برای تأمین نیاز گیاه به پتاسیم در مراحل حیاتی تولید بسیار مهم هستند. می توان کود پتاس بالا را در آب حل کرده و به صورت آب آبیاری به گیاهان داد. این روش به جذب سریع تر و مؤثرتر پتاسیم توسط ریشه ها کمک می کند.
همچنین برای آماده سازی زمین کشاورزی می توان از کود پتاس بالا گرانوله به صورت چالکود، قبل از کاشت گیاهان استفاده کرد. برخی از کودهای پتاس بالا به صورت مایع عرضه می شوند و می توانند به صورت محلول پاشی روی برگ ها استفاده شوند. این روش می تواند به جذب سریع پتاسیم و بهبود عملکرد گیاه کمک کند. میزان استفاده از کود پتاس بالا باید بر اساس نوع گیاه و آزمایش خاک مشخص شود. همچنین می توانید طبق دستورالعمل روی کود عمل کرده یا با کارشناسان فنی اگری راز در ارتباط باشید.
کاربرد کود پتاس بالا
پتاسیم در افزایش عملکرد گیاهان نقش حیاتی دارد. این عنصر باعث بهبود فرآِندهای متابولیکی و فتوسنتز گیاهان می شود که در نهایت منجر به افزایش تولید دانه و میوه می شود. استفاده از کود پتاس بالا می تواند باعث بهبود رنگ، طعم و اندازه میوه ها شود. این عنصر به همراه آمینو اسید به گیاهان کمک می نماید تا در برابر استرس های محیطی مانند سرما، گرما، خشکی و بیماری ها مقاوم تر شوند. پتاسیم به افزایش حفظ آب در گیاه نیز کمک می نماید.
کود پتاسیم بالا به همراه گوگرد باعث تقویت سیستم ایمنی گیاه می شود و گیاه را در برابر بیماری ها و آفات مقاوم می سازد. عنصر پتاسیم به همراه فسفر نیز در توسعه ریشه ها نقش مهمی دارد. ریشه های قوی باعث جذب بهتر آب و مواد مغذی از خاک می شود. پتاسیم در تولید کلروفیل و فرآیند فتوسنتز مؤثر است و به گیاهان کمک می کند تا انرژی بیشتری تولید کنند. استفاده مناسب و به موقع از کودهای پتاس بالا می تواند تأثیرات مثبت زیادی بر روی رشد، کیفیت و عملکرد گیاهان داشته باشد.
کود پتاس بالا برای گیاهان آپارتمانی
استفاده از کودهای پتاس بالا برای گیاهان آپارتمانی می تواند باعث بهبود رشد و کیفیت آنها شود. علائمی مانند زردی یا سوختگی نوک و حاشیه ی برگ ها در گیاهان آپارتمانی می تواند نشان دهنده کمبود پتاس باشد. استفاده از کودهای پتاس بالا در زمان گلدهی گیاهان آپارتمانی می تواند باعث افزایش تعداد کیفیت گل ها شود. پتاسیم باعث تقویت سیستم ایمنی گیاهان آپارتمانی شده و آنها را برابر بیماری ها و آفات مقاوم می کند.
پتاسیم نقش مهمی در تنظیم تعادل آب در گیاهان دارد. این امر به ویژه برای گیاهان آپارتمانی که در محیطهای بسته نگهداری میشوند، اهمیت دارد. کودهای پتاسیم به صورت مایع و پودر در بازار عرضه می شوند. برای گیاهان آپارتمانی بهتر است از کودهای پتاس بالا از طریق آبیاری به گیاه بدهید. برای اطلاع از میزان دقیق مصرف کود پتاس بالا برای گیاهان آپارتمانی می توانید دستورالعمل تولید کننده را بخوانید یا با کارشناسان فنی اگری راز مشاوره رایگان داشته باشید.
کود پتاس بالا برای پتوس
کود پتاس بالا برای گیاه پتوس (Pothos) بسیار مفید است و به بهبود رشد و سلامت این گیاه کمک می کند. پتوس به دلیل نیاز به نور کم و سازگاری بالا، یکی از گیاهان آپارتمانی محبوب است، اما برای حفظ شادابی و تولید برگ های سبز و سالم به پتاسیم نیاز دارد. استفاده از کودهای پتاس بالا، به ویژه در فصول رشد (بهار و تابستان)، می تواند به افزایش تعداد و کیفیت برگ ها، تقویت سیستم ریشه و بهبود توانایی گیاه در مقابله با استرس های محیطی کمک کند. دقت کنید که کود را طبق دستور العمل تولیدکننده و با فواصل مناسب استفاده کنید تا از آسیب به گیاه جلوگیری شود.
کود حاوی پتاسیم برای سانسوریا
کود پتاس بالا نقش مهمی در بهبود کیفیت و سلامت گیاه سانسوریا ایفا می کند. پتاسیم به تقویت سیستم ایمنی گیاه کمک کرده و آن را در برابر بیماری ها و آسیب های محیطی مقاوم تر می سازد. پتاسیم به تنظیم آب و تعادل مواد مغذی در گیاه کمک می کند، که این ویژگی برای سانسوریا که به کم آبی مقاوم است، حیاتی می باشد. استفاده از کودهای پتاس بالا در فصول رشد می تواند به افزایش تعداد برگ ها و بهبود رنگ و بافت آنها کمک کند. این کود می تواند به طور خاص در تحریک رشد ریشه ها و توسعه بهتر گیاه مؤثر باشد.
کود پتاس بالا برای پسته
کود پتاس بالا برای درختان پسته اهمیت ویژه ای دارد و می تواند تأثیرات مثبت قابل توجهی بر روی رشد و عملکرد این گیاه داشته باشد. پتاسیم به عنوان یک عنصر ریزمغذی، در فرآیندهای متابولیک، تولید میوه و کیفیت محصول نقش کلیدی ایفا می کند. استفاده از کودهای پتاس بالا به افزایش میزان تولید میوه، بهبود کیفیت و طعم پسته و افزایش مقاومت درختان در برابر استرس های محیطی مانند خشکی و بیماری ها کمک می کند.
پتاسیم همچنین در تنظیم جذب آب و مواد مغذی در درختان پسته مؤثر است و به بهبود توسعه ریشه ها و رشد و رنگ آوری بهتر میوه ها کمک می کند. در دوران رشد، به ویژه در مراحل گلدهی و تشکیل میوه، استفاده از کودهای پتاس بالا می تواند به تقویت این فرایندها کمک کند. برای بهترین نتیجه، توصیه می شود که کود را در زمانهای مناسب و با توجه به نیازهای خاص درختان پسته و نوع خاک مصرف کنید.
کود پتاس بالا برای درختان میوه
کود پتاس بالا برای درختان میوه نقش حیاتی در بهبود رشد و کیفیت محصولات ایفا می کند. پتاسیم به عنوان یک عنصر کلیدی در فرآیندهای متابولیکی، به ویژه در فتوسنتز و تولید قندها به درختان کمک می کند تا انرژی لازم برای رشد و تولید میوه را تأمین کنند. استفاده از کودهای پتاس بالا می تواند به افزایش اندازه و کیفیت میوه ها، بهبود طعم و رنگ آن ها و افزایش عمر مفید میوه ها در زمان برداشت کمک کند.
علاوه بر این، پتاسیم سیستم ایمنی درختان را نیز تقویت می کند. همچنین، پتاسیم در تنظیم تعادل آب و مواد مغذی در درختان نقش دارد که برای مقابله با شرایط استرس زا مانند خشکی بسیار مهم است. برای بهترین نتیجه، توصیه می شود که کود پتاس بالا در زمان های مناسب، به ویژه در دوران گلدهی و تشکیل میوه، به طور متوازن و با توجه به نیازهای خاص هر نوع درخت میوه استفاده شود.
کود پتاس بالا برای هندوانه
کود پتاس بالا برای هندوانه نقش مهمی در بهبود رشد و کیفیت میوه این گیاه دارد. پتاسیم به عنوان یک عنصر کلیدی در فرآیند فتوسنتز و تولید انرژی، به هندوانه کمک می کند تا انرژی لازم برای رشد بهینه و تشکیل میوه های بزرگ و شیرین را تأمین کند. استفاده از کودهای پتاس بالا به ویژه در مراحل رشد و توسعه میوه، می تواند به افزایش اندازه، طعم و کیفیت هندوانه ها کمک کند. پتاسیم به تقویت سیستم ایمنی گیاه نیز کمک کرده و آن را در برابر بیماری ها و آفات مقاوم تر می سازد.
این عنصر همچنین نقش مهمی در تنظیم تعادل آب در گیاه دارد که برای هندوانه، که به آب زیادی نیاز دارد، بسیار حیاتی است. توصیه می شود که کود پتاس بالا در زمان های مناسب، به ویژه در مراحل گلدهی و تشکیل میوه، به طور متوازن و با توجه به نیازهای خاص گیاه استفاده شود تا بهترین نتیجه حاصل گردد.
کود پتاس بالا برای دیفن باخیا
کود پتاس بالا برای گیاه دیفن باخیا می تواند به بهبود رشد و سلامت این گیاه کمک شایانی کند. پتاسیم به عنوان یکی از عناصر کلیدی در فرآیندهای متابولیکی، به ویژه در فتوسنتز و تولید کلروفیل، نقش مهمی ایفا می کند. استفاده از کودهای پتاس بالا به تقویت رنگ و بافت برگ ها کمک می کند و می تواند به افزایش شادابی و زیبایی ظاهری گیاه منجر شود. کود پتاس بالا باعث تقویت سیستم ایمنی دیفن باخیا در برابر آفات و بیماری ها می شود.
کود پتاس بالا برای گندم
پتاسیم با بهبود فرآیندهای متابولیکی و فتوسنتز در گیاهان، باعث افزایش تولید دانه و بهبود عملکرد کلی گندم می شود. این کود به افزایش تناژ گندم و درشت شدن دانه های آن کمک می کند. کود پتاس بالا به همراه نیتروژن به بهبود ویژگی های کیفی دانه ها از جمله پروتئین و مواد مغذی کمک می کند و می تواند بر روی طعم و ارزش غذایی گندم تاثیر مثبتی داشته باشد. استفاده از پتاسیم باعث می شود که گندم در برابر استرس های محیطی مانند خشکی و بیماری ها مها مقاوم تر شود. کود پتاس بالا با تقویت توسعه ریشه ها باعث می شود که گندم بتواند آب و مواد مغذی را از طریق خاک بهتر جذب کند.
بهترین زمان استفاده از کود پتاس بالا برای گندم قبل از کاشت و در دوره رشد گیاه است. با استفاده از کود پتاس بالا قبل از کاشت بذر گندم، مواد مغذی لازم برای رشد اولیه گندم فراهم می شود. میتوان کود پتاس بالا را در مراحل رشد، به ویژه در زمان ساقه زنی و گلدهی، به خاک اضافه کرد. این زمان ها برای تأمین نیاز گیاه به پتاسیم در مراحل کلیدی تولید دانه بسیار مهم هستند.
کود پتاس بالا برای برنج
استفاده از کود پتاس بالا برای برنج می تواند به بهبود ویژگی های کیفی دانه های برنج از جمله افزایش اندازه، بهبود طعم و غلظت نشاسته کمک کند. این ویژگی ها بر بازارپسندی و ارزش غذایی برنج تأثیرگذار هستند. پتاسیم به تقویت سیستم ایمنی گیاه کمک کرده و مقاومت برنج را در برابر بیماری ها و آفات افزایش می دهد. این امر به ویژه در شرایط آب و هوایی نامساعد و استرس زا اهمیت دارد. پتاسیم نقش حیاتی در تنظیم فشار اسمزی و تعادل آب در گیاه دارد. این ویژگی به برنج کمک می کند تا در برابر خشکی و شرایط اقلیمی نامساعد مقاوم تر باشد.
استفاده از پتاسیم و سیلیسیم می تواند به کاهش افت و آسیب به محصول در هنگام برداشت و حمل و نقل کمک کند، که این امر به حفظ کیفیت نهایی برنج می انجامد. پتاسیم به بهبود فرآیندهای فتوسنتز و متابولیسم گیاه کمک می کند، که این امر منجر به تولید بیشتر دانه و افزایش عملکرد کلی برنج می شود.
جمع بندی
پتاسیم یکی از عناصر ماکروی حیاتی برای رشد گیاهان است. کودهای پتاس بالا در انواع مختلفی عرضه می شوند که هر کدام از آنها خواص منحصر به فردی را دارند. بهتر است برای آماده سازی زمین کشاورزی از کودهای پتاس بالا استفاده نمود و این کود را طبق نیاز گیاهان در دوره رشد آنها نیز استفاده کرد. کود پتاس بالا در تقویت سیستم ایمنی گیاهان، بهبود عملکرد آنها، رنگ آوری محصولات و … نقش اساسی دارد.
کود هیومیک اسید یکی از انواع کودهای آلی و طبیعی است که از مواد آلی تجزیه شده مانند ضایعات گیاهی و حیوانی تشکیل می شود. این کود حاوی ترکیبات هیومیک و فولویک اسید است که باعث بهبود ساختار خاک، افزایش جذب مواد مغذی و تقویت رشد گیاه می شود. ماده اصلی تشکیل دهنده کود هیومیک از منابع طبیعی مانند لئوناردیت (یک نوع زغال سنگ نیمه اکسید شده) استخراج می شود.
برای مشاوره رایگان در زمینه کاشت و پرورش گیاهان، کودها و سموم کشاورزی می توانید با کارشناسان فنی اگری راز از طریق شماره های 09175392010 و 09108622010 در ارتباط باشید.
طرز استفاده هیومیک اسید
طرز استفاده هیومیک اسید به نوع محصول، شرایط خاک و هدف استفاده (تغذیه گیاه، بهبود خاک یا افزایش مقاومت به تنش ها) بستگی دارد. برای هر روش باید یکی از انواع هیومیک اسید مایع، هیومیک اسید پودری و هیومیک اسید گرانوله را استفاده کرد. برای اصلاح خاک و افزایش ظرفیت نگهداری آب ومواد مغذی بهتر است که از کود هیومیک اسید به صورت خاکی استفاده نمود. در این روش باید مقدار مشخصی از هیومیک اسید را در چاله هایی نزدیک به ریشه درخت بریزید و روی آن را با خاک پر کنید. برای این منظور می توانید هیومیک اسید را با خاک یا کمپوست مخلوط کرده و در پای گیاه پخش کنید یا مقدار مشخصی از اسید هیومیک را در آب حل کرده و از طریق سیستم آبیاری به خاک اضافه کنید.
استفاده از روش محلول پاشی روی برگ ها می تواند به جذب سریع تر عناصر ریزمولکول و برخی ریزمغذی ها و تقویت رشد گیاه کمک کند. برای این کار باید مقدار مشخصی از اسید هیومیک را در آب حل کرده و در اوایل صبح یا غروب بر روی برگ ها و ساقه های گیاه اسپری کنید. اگر محلول پاشی هیومیک اسید را در معرض نور خورشید انجام دهید، ممکن است ضمن تبخیر سریع، باعث سوختگی برگ ها شود. بهتر است مصرف هیومیک اسید برای تقویت رشد گیاه در مراحل رشد فعال گیاه مانند دوره رشد برگ یا پر شدن میوه ها انجام شود.
مزایای استفاده از هیومیک اسید
کود هیومیک اسید باعث ایجاد خاکدانه های پایدار می شود که به بهبود تهویه، نفوذ آب و حفظ رطوبت خاک کمک می کند. هیومیک اسید ضمن افزایش نفوذپذیری آب و هوا، ظرفیت نگهداری آب و مواد مغذی را افزایش می دهد. فولویک اسید موجود در این نوع کود، به انتقال مواد غذایی به سلول های گیاه کمک می کند. کود هیومیک اسید باعث تحریک رشد و توسعه ریشه می شود. با افزایش رشد ریشه، ریشه می تواند به عمق بیشتری نفود کند و آب و مواد مغذی بیشتری را جذب نماید.
اسید هیومیک با افزایش ظرفیت نگهداری آب، باعث افزایش مقاومت گیاه در برابر کم آبی می شود. این کود به گیاه کمک می کند تا در شرایط سخت، موادمغذی را بهتر جذب کند و نسبت به تنش های محیطی مانند گرما، سرما، خشکی، شوری و … مقاومت بیشتری داشته باشد. هیومیک اسید باعث بهبود محیط برای فعالیت باکتری ها و قارچ های مفید می شود. با فعالیت این میکروارگانیسم ها، تجزیه مواد آلی و آزادسازی مواد مغذی در خاک بهتر انجام می گیرد؛ در نتیجه عملکرد کلی محصولات زراعی و باغی افزایش می یابد. هیومیک اسید کیفیت محصولات از نظر طعم، رنگ، اندازه و مواد مغذی را افزایش می دهد. این کود یک ماده طبیعی و آلی است که خاک و آب های زیرزمینی را آلوده نمی کند و به حفظ کشاورزی پایدار و سلامت خاک کمک می کند.
هیومیک اسید برای سانسوریا
هیومیک اسید یکی از کودهای طبیعی برای تقویت خاک و بهبود رشد گیاهان آپارتمانی مانند سانسوریا است. استفاده از کود هیومیک اسید برای سانسوریا، ریشه های این گیاه را در برابر بیماری های قارچی تقویت کرده و از پوسیدگی ریشه جلوگیری می کند. با تقویت ریشه ها، جذب عناصر ضروری مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم توسط گیاه سانسوریا افزایش می یابد. استفاده از اسید هیومیک باعث افزایش مقاومت این گیاه در برابر کم آبی و نور کم می شود. هیومیک اسید با بهبود ساختار خاک، نفوذپذیری خاک را افزایش داده و ظرفیت نگهداری آب و مواد مغذی را افزایش می دهد.
برای گیاه سانسوریا می توانید از اسید هیومیک مایع یا هیومیک اسید پودری استفاده کنید. در بهار و تابستان که فصل رشد گیاه است، می توانید هر 1 تا 2 ماه یک بار از این کود استفاده کنید. در فصل زمستان بهتر است استفاده از اسید هیومیک را به هر 3 ماه یک بار کاهش دهید. اگر از هیومیک اسید مایع استفاده می کنید 1 تا 2 قاشق غذاخوری از آن را در یک لیتر آب حل کرده و به گلدان سانسوریا بدهید. برای هیومیک اسید پودری این مقدار 1 تا 2 گرم در یک لیتر آب است.
اسید هیومیک برای قلمه
استفاده از اسید هیومیک پس از قلمه زنی گیاهان، باعث تحریک رشد ریشه های جدید و کمک به استقرار بهتر قلمه ها می شود. این ماده با تحریک هورمون های رشد مانند اکسین ها، باعث تسریع فرآیند ریشه زایی می شود. همچنین این کود با تقویت دیواره سلولی قلمه ها، از ضعف و زردی آنها جلوگیری کرده و خطر پوسیدگی را کاهش می دهد. اسید هیومیک مقاومت قلمه ها را در برابر تنش هایی مانند تغییرات دمایی، خشکی و کمبود مواد غذایی افزایش می دهد.
هیومیک اسید با تقویت بستر کشت یا ساختار خاک، شرایط مناسبی را برای ریشه زایی فراهم می کند. برای تقویت قلمه ها، باید محلولی از اسید هیومیک با غلظت 1 تا 2 گرم پودری یا 5 تا 10 میلی لیتر هیومیک اسید مایع در 1 لیتر آب تهیه کنید و قبل از کاشت قلمه یا پس از کاشت، خاک را با آن آبیاری کنید. دقت داشته باشید که غلظت بالای این مواد می تواند تاثیر عکس داشته و باعث آسیب به قلمه شود.
هیومیک اسید برای نهال
هیومیک اسید با افزایش فعالیت آنزیم ها و بهبود تقسیم سلولی در ناحیه ریشه، باعث توسعه ریشه های جانبی نهال می شود. این امر باعث می شود که ریشه ها بتوانند مواد غذایی و آب بیشتری را جذب نمایند. هیومیک اسید با بهبود ساختار خاک، تخلخل و هوادهی خاک را افزایش داده و ظرفیت نگهداری آب در خاک را بالا می برد. این مساله باعث کاهش نیاز خاک به آبیاری های مکرر می شود. اسید هیومیک با بهبود تبادل یونی خاک، باعث افزایش دسترسی ریشه ها به عناصر غذایی مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، روی، منیزیم و … می شود. این کود با کمک به کلاته کردن عناصر کم مصرف، جذب آنها را برای نهال آسان تر می کند.
در مراحل اولیه رشد نهال ها، مقاومت آنها نسبت به عوامل تنش زایی مانند شوری، کم آبی، گرما و سرما پایین است. اسید هیومیک با تنظیم اسمز سلولی و بهبود متابولیسم گیاه، به نهال ها کمک می کند تا تنش های محیطی را بهتر تحمل کنند. هیومیک اسید یک منبع غذایی مفید برای میکروارگانیسم های مفید خاک است و باعث افزایش تجزیه مواد آلی و آزادسازی عناصر غذایی خاک می شود.
هیومیک اسید برای برنج
برنج برای رشد مناسب، نیاز به ریشه های قوی برای جذب عناصر غذایی از آب و خاک دارد. هیومیک اسید با تحریک رشد ریشه های جانبی، حجم ریشه را افزایش می دهد. این امر باعث افزایش جذب عناصر غذایی ضروری مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم توسط ریشه ها می شود. همچنین هیومیک اسید با کلاته کردن عناصر کم مصرفی مانند روی، منگنز، آهن و مس باعث جذب بهتر این مواد توسط گیاه برنج می شود.
سیستم آبیاری شالیزارهای برنج به صورت غرقابی است که باعث فشردگی خاک می شود. کود اسید هیومیک با بهبود ساختار خاک، تخلخل را افزایش می دهد و باعث تبادل گازها و جذب بهتر اکسیژن توسط ریشه ها می شود. همچنین هیومیک اسید با افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک، می تواند بهره وری مصرف آب در شالیزارهای کشت برنج را افزایش دهد. به طور کلی، هیومیک اسید عملکرد تولید دانه برنج را افزایش می دهد و باعث می شود دانه های برنج از نظر اندازه، وزن و ارزش تغذیه ای بهبود یابند. مقدار دقیق مصرف هیومیک اسید را می توانید در برنامه کوددهی برنج مشاهده کنید.
هیومیک اسید برای گندم
هیومیک اسید باعث بهبود جذب آب توسط بذرهای گندم و تحریک فعالیت آنزیمی در مراحل اولیه رشد می شود. این امر باعث جوانه زنی سریع تر و یکنواخت تر گندم شده و تقسیم سلولی و رشد ریشه را در مراحل ابتدایی رشد گندم تقویت می کند. اسید هیومیک با تنظیم اسمز سلولی و افزایش تولید ترکیبات آنتی اکسیدانی، توانایی گیاه را برای مقابله با تنش های محیطی افزایش می دهد. استفاده از هیومیک اسید در مراحل رشد گندم باعث افزایش وزن دانه ها، تعداد دانه ها و کیفیت پروتئین گندم می شود. بهبود کیفیت دانه ها، ارزش اقتصادی محصول را افزایش می دهد.
هیومیک اسید را می توان در هنگام آبیاری به خاک اضافه کرد. این روش باعث بهبود مستقیم خاک و افزایش جذب مواد مغذی توسط گندم می شود. مقدار دقیق مصرف هیومیک اسید را می توانید در برنامه کوددهی گندم مشاهده کنید. هیومیک اسید را می توانید با کودهای شیمیایی مانند فسفات آمونیوم یا پتاسیم ترکیب کنید. این ترکیب باعث افزایش کارایی کودها و کاهش شستشوی آنها می شود. هیومیک گرانوله را می توانید قبل از کاشت گندم برای بهبود بستر کاشت محصول استفاده نمایید. همچنین استفاده از کود هیومیک اسید در مراحل مختلف رشد گندم، تاثیرات متفاوتی بر گیاه دارد.
هیومیک اسید برای کاکتوس
هیومیک اسید با بهبود شرایط خاک و تامین مواد مغذی، باعث تقویت رشد، افزایش شادابی و ضخامت برگ های کاکتوس می شود. اسید هیومیک با افزایش سلامت گیاه و تقویت جذب مواد غذایی، احتمال گل دهی کاکتوس را افزایش می دهد. این کود با افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک، به کاکتوس کمک می کند تا در برابر خشکی مقاومت بیشتری داشته باشد. استفاده منظم از هیومیک اسید در بستر خاک کشت کاکتوس، باعث افزایش طول عمر و حفظ سلامت کلی کاکتوس می شود.
هیومیک اسید برای مرکبات
مصرف هیومیک اسید برای مرکبات نیز باعث بهبود ساختار خاک، افزایش جذب مواد غذایی و بالا بردن مقاومت درخت مرکبات در برابر تنش های محیطی مانند گرما و سرما، خشکی، بیماری ها و … می شود. بهتر است کود هیومیک را قبل از کودهای تقویتی دیگر استفاده کنید. این امر باعث می شود ساختار خاک بهبود یافته و جذب کود تقویتی از طریق گیاه افزایش یابد. مهم ترین نکته در تاثیر مناسب هیومیک اسید، مقدار و زمان مصرف این کود است. هیومیک اسید با افزایش فعالیت باکتری ها و قارچ های مفید خاک، باعث جذب بهتر مواد غذایی توسط ریشه های مرکبات شده و کیفیت محصول نهایی را افزایش می دهد.
زمان مصرف هیومیک اسید
هیومیک اسید را می توان در زمان های مختلفی برای بهبود ساختار خاک و افزایش رشد گیاه استفاده کرد. قبل از کاشت گیاه از هیومیک اسید برای بهبود ساختار خاک و افزایش نگهداری آب و مواد مغذی استفاده می شود. در زمستان برای اصلاح خاک می توان از هیومیک گرانوله به صورت چالکود نیز استفاده نمود. در زمان جوانه زنی بذرها نیز می توان از اسید هیومیک برای تقویت ریشه ها و کاهش استرس گیاه استفاده کرد. مصرف کود هیومیک اسیددر این مرحله از طریق آبیاری باعث تاثیرگذاری بیشتر می شود. در طول دوره رشد گیاه نیز می توانید هر 4 تا 6 هفته یک بار، از کود هیومیک اسید استفاده کنید. در این دوره استفاده از هیومیک اسید می تواند باعث بهبود جذب مواد مغذی، تقویت رشد کلی گیاه و کمک به گیاه برای مقابله با استرس های محیطی می شود.
جمع بندی
کود هیومیک اسید از تجزیه بقایای گیاهی و جانوری تشکیل می شود و در سه نوع اسید هیومیک مایع، هیومیک اسید پودری و هیومیک گرانوله در بازار عرضه می شود. این نوع کود با بهبود ساختار خاک، ظرفیت نگهداری آب در خاک را افزایش داده و باعث گردش هوا در خاک می شود. این کود محرک رشد نیز بوده و با تقویت توسعه ریشه ها باعث افزایش جذب مواد غذایی توسط ریشه های گیاه می شود.