شرایط نگهداری و کوددهی درخت زردآلو
مقدمه
درخت زردآلو بسیار حساس و نیازمند مراقبت حرفه ای و فراوان است بنابراین اطلاع از نحو آبیاری و کوددهی میتوانید نتیجه مطلوبی را برای شما داشته باشد .بعضی از کشاورزان برای کوددهی درخت زردآلو از کودهای ارگانیک استفاده میکنند که روشی چندان مناسب نیست .برای باردهی هر چه بیشتر این درخت بهتر است برنامه دقیق و منظمی داشته باشید تا از کیفیت و ثمردهی درخت زردآلوی خود لذت ببرید. در ادامه مقاله کود مناسب برای درخت زردآلو و نحو کوددهی و شرایط نگهداری درخت زردآلو را برای شما توضیح خواهیم داد.
شرایط نگهداری و کوددهی درخت زردآلو
نحو آبیاری درخت زرد آلو
درخت زردآلو مانند بیشتر درختان میوه هسته دار به آبیاری دقیق و رطوبت مناسب نیازمند است .خاکی که مرطوب باشد به همراه زهکش مناسب و دارای مواد غنی از مواد آلی به گیاه کمک میکند تا رشد بهتری داشته باشد و انتقال مواد مغذی به راحتی انجام شود.
خاک مناسب زردآلو
- زهکشی خوب: خاک باید دارای دسترسی به زهکشی مناسب باشد تا از رطوبت زیاد و آبخیزی جلوگیری کند و ریشهها را از آب اضافی محافظت کند.
- خاک بافت مناسب: خاک باید دارای بافتی مناسب برای رشد ریشهها و جذب آب و مواد غذایی باشد. خاک لومی و حاصلخیز با لایههای عمقی مناسب برای توسعه ریشهها مناسب است.
- pH خاک: زردآلو به خاک با pH متعادل ترجیح میدهد. pH خاک بین 6 تا 7.5 بهترین شرایط را برای رشد و توسعه زردآلو فراهم میکند.
- حاوی مواد آلی: خاک باید حاوی مواد آلی باشد تا تغذیه مناسبی برای درختان زردآلو فراهم شود. مواد آلی به خاک کمک میکنند تا رطوبت را نگه دارد و مواد غذایی را آزاد کند.
- دارای تهویه مناسب: خاک باید دارای تهویه مناسب باشد تا ریشهها بتوانند به درستی تنفس کنند و اکسیژن لازم برای رشد را دریافت کنند.
مالچ پاشی برای درخت زردآلو
خاکپوش (مالچ) به پوشش نرم و سبک خاک گفته میشود که از خاک برگ،کاه و موارد دیگر میتواند تشکیل شده باشد. مالچ پاشی درختان زردآلو به چند دلیل عمده صورت میگیرد
- از بین بردن علف هرز درخت زردآلو با مالچ پاشی
- خنک نگه داشتن ریشه های درخت زردآلو با استفاده از مالچ که سبب کاهش در تبخیر میشود
- مالچ به آرامی تجزیه میشود و نیتروژن و مواد آلی را در لایه های زیرین خاک آزاد خواهد کرد.
نکاتی برای مالچ پاشی درخت زردآلو
برای داشتن بهترین نتیجه برای درخت زردالو بهتر است مالچ های ارگانیک را بصورت لایه ای با ضخامت 10 سانتی متر در اطراف درخت استفاده کنید .بهتر است مالچ 30 سانتیمتر از تنه ی درخت دور باشد تا بیماری های قارچی و پوسیدگی کمتر شود .شما باید داشته باشید که کوددهی به تنهایی برای درخت زردآلو کافی نیست و حتما از یک مالچ پاشی با ضاخمت 5سانتی متر استفاده کنید تا نتیجه خوبی را بدست آورید.
نکات مهم برای کوددهی زردآلو
برای بهبود زهکشی و تغذیه طبیعی درخت زرد آلو، بهتر است در هنگام کاشت، مقدار زیادی مواد آلی را به طور عمیق در چاله کاشت مخلوط کنید. خاک مناسب برای درخت زرد آلو باید خنثی تا کمی اسیدی باشد، بهعنوان مثال PH=6.5. دلیل آن نیز جذب ضعیف مواد غذایی در خاکهای قلیایی و بسیار اسیدی است که ممکن است باعث کلروز و یا زردی برگها شود. اگرچه نیازهای غذایی زرد آلو زیاد نیستند، اما باید به این نیازهای کم دقت کافی را داشته باشید. برای پرورش درخت زرد آلو، بهترین کود را انتخاب کنید تا بتوانید خاک را در پرورش درختان بهبود بخشید.
کوددهی و تغذیه مناسب درخت زردآلو
در کود دهی مناسب برای درخت زردآلو باید دقت داشته باشید که کوددهی شما حرفه ای و منظم باشد تا درخت شما به خوبی رشد و بهترین میوه را تولید کند. درخت زردآلو برای ثمردهی نیاز زیادی به افزایش طولی و قدی ندارد بنابراین نیاز غذایی آن متفاوت است .ریشه های گسترده درخت زردآلو مواد مغذی از منابع طبیعی مثل چمن ،برگ ها ،مالچ و لاشه حیوانات و مدفوع آنها جذب میکند.
شما اگر درخت زردآلویی دارید که کاملا سالم است ولی ثمردهی کم یا اصلا ثمردهی ندارد باید به فکر کوددهی برای این درخت باشید .کود سه بیست (20-20-20) را بهتر است در زمان هایی مثل اواخر اسفند و اوایل فروردین یا در اواخر شهریور و اوایل مهرماه استفاده کنید.
بهترین کود برای درخت زردآلو ،کمپوست است یا خیر ؟
استفاده از کمپوست های باغی به همراه مالچ میتواند نتیجه مناسبی را داشته باشد اما توجه داشت باشید که حجم کمپوست باید بیشتر از مالچ باشد زیرا سریع تر در خاک محو میشود.برای بدست آوردن نتیجه مطلبوب بهتر است 7 الی 10 سانتی متر ماده آلی به هنگام کاشت در 20الی 30 سانتی متر در بالاتر از خاک استفاده شود اما اگر متوجه شدید که این لایه برای درخت زیاد است میتوانید یک لایه 2 سانتی متری کمپوست و یک لایه 2 سانتی متری مالچ استفاده کنید.کمپوست سبب بهبود ساختار خاک،ایجاد سطوح رطوبت پایدار خاک و اضافه شدن مواد مغذی مانند نیتروژن و فسفر میشود.
نکات مهم برای کوددهی زردآلو
برای جلوگیری کردن از سوخته شدن گیاه با کود نیتروژن و کودهای دیگر بهتر است کود با درخت و شاخه های درخت تماس نداشته باشد و بعد از کوددهی سریعا آبیاری کنید تا کود به ریشه برسد همچنین قبل از کوددهی حتما میزان کود را دقیق اندازه گیری کنید تا باعث گیاه سوزی نشود .
استفاده از گوگرد برای درخت زردآلو
استفاده از گوگرد به تنهایی برای درخت زردآلو کافی نیست اما سبب افزایش باردهی می شود.توجه داشته باشید که این درخت به محلول پاشی حساس است بنابراین محلولپاشی گوگرد ممنوع می باشد.فواید استفاده از گوگرد برای درخت زردآلو
- اصلاح ساختار کلی خاکهای قلیایی یا شور و آهکی
- دفع آفات و حشرات خاک
- دفع سمیت خاک
- افزایش مقاومت میوه در برابر سرمازدگی
- افزایش ماندگاری محصول
نحو محلولپاشی درخت زردآلو
هدف ما از محلولپاشی ثمردهی بیشتر و بالابردن مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی ،آفات و بیماری می باشد بنابراین باید چند نکته را رعایت کنیم :
- در میزان ترکیب کردن آب و کود با دقت عمل کنید
- در اوایل بهار یا پاییز کود رقیق را روی درخت محلولپاشی کنید
- زمان محلولپاشی زمانی باشد که دمای هوا در طول وز زیاد شود
- محلول سولفات مس را با سرعت قبل از بارندگی اسپری کنید.
- محلولپاشی بصورت مه پاش باشد بهتر است
- شاخه های مرده را قبل از مه پاشی هرس کنید
- در زمان تشنگی درخت ،محلولپاشی نکید (3روز قبل آبیاری صورت گرفته باشد)
- اختلاط کودها با یکدیگر ممنوع
استفاده از کود اوره برای درخت زردآلو
کود اوره نوعی کود نیتروژن است که به راحتی میتوان این کود را نگهداری کرد .
مزایای استفاده از این کود
- کود اوره دارای 46% ازت است بنابراین بسیار غنی و مناسب است
- ذخیره سازی راحت
- سبب ثمردهی درخت
مضرات استفاده از این کود
- استفاده از این کود در خاکهای قلیایی و خاکهایی که مواد آلی زیادی داشته باشند ،نیتروژن سریع تر از دسترس خارج میشود.
- کود اوره سبب رشد بیشتر علف هرز میشود.
- استفاده بیش از حد سبب مرگ درخت میشود.
ریزش شکوفه های درخت زردآلو
دلایل ریختن شکوفه زردآلو یا به گل ننشتن زردآلو میتواند متفاوت باشد که با یکدیگر آنها را بررسی میکنیم .
- ابتدا باید بدانید درخت چند سال عمر دارد زیرا درختان جوان سریع شکوفه نمی دهند
- شرایط محیطی مناسب برای رشد درخت ،آب و هوای مرطوب و معتدل است بنابراین در محیط های خنک نیازمند رسیدگی های بیشتر است.
- هرس سنگین سبب بی ثمر شدن درخت میشود.
- ابتدا آزمایش خاک و بعد کوددهی مناسب و اصولی انجام شود
جمع بندی
برای داشتن یک درخت زردآلوی با میوه های باکیفیت حتما باید در کنار فراهم آوردن شرایط محیطی مناسب ،تغذیه اصولی نیز انجام شود تا میوه های گوشتی با بافتی نرم داشته باشید و همچنین درخت را در برابر تنش ها مقاوم کنید.
منابع
- https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B2%D8%B1%D8%AF%D8%A2%D9%84%D9%88
- https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AF%D8%B1%D8%AE%D8%AA_%D8%B2%D8%B1%D8%AF%D8%A2%D9%84%D9%88
با ما همراه باشید
با ارائه برترین مقالات و مطالب روز کشاورزی توسط کارشناسان فنی
برای مشاوره آنلاین کلیک کنید
**اگری راز ،راز رویش ها**
کود مناسب برای درخت زردآلو
بسیاری از فعالیت های انسانی باعث تخریب و آلودگی خاک ها شده، اکوسیستم خاک (مواد آلی) را کاهش می دهد و برخی خاک ها را برای محیط زیست و سلامت انسان مضر می سازد. از طرفی، استفاده مداوم از کودهای معدنی، همراه با شخم زیاد، می تواند محتوای هوموس خاک را کاهش دهد. بنابراین بهترین راهکار، استفاده از مواد آلی است. خاک های سالم دارای مواد آلی در محدوده 2-6 درصد هستند. اما بسیاری از محیط های کشاورزی، از خاک با سطوح بسیار پایین تری از مواد آلی استفاده می کنند. بنابراین در یک سيستم کشاورزی پایدار، استفاده از نهاده های آلی هيوميکی، کمترین آسيب را به محيط زیست وارد می کند و بهترین گزینه برای انتخاب است.
کود هیومیک اسید چیست؟
اسید هیومیک یک محرک زیستی طبیعی است که از بقایای مواد آلی تجزیه می شود و در واقع، مولکول های زنجیره بلند هستند که وزن زیادی دارند و از عناصر مختلف از جمله کربن، اکسیژن و هیدروژن تشکیل شده و رنگ آنها قهوه ای تیره است.
مقادیر بسیار کمی از این اسید، اثرات قابل ملاحظه ای در بهبود خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و نیز بیولوژیکی خاک دارند و به سبب وجود ترکیبات شبه هورمونی در آن، اثرات مفیدی در افزایش تولید محصولات کشاورزی دارد. باروری خاک به شدت به مواد آلی وابسته است. اسید هیومیک با کلات کردن عناصری از جمله فسفر و نیتروژن، سبب افزایش جذب این عناصر غذایی شده و باروری خاک و تولید گیاهان را افزایش می دهد.
اساس اسیدهای هیومیک، مواد آلی تجزیه شده شامل زغال سنگ نارس، زغال سنگ و لئوناردیت است. مواد آلی مانند کمپوست اغلب حاوی مواد هیومیک هستند. فرآیند استخراج از طریق یک ماده قلیایی رخ می دهد. اسیدهای هیومیک در اسیدهای قوی نامحلول هستند، اما در PH های بالاتر محلول هستند.
هیومیک اسید چگونه ساخته می شود؟
محصولات هیومیکی از منابع بسیار متنوعی تهیه می شوند. غنی ترین محصولات از ذخایر باستانی ناشی می شوند که از تجزیه گیاهان و بقایای جانوری به دست می آیند. با گذشت زمان، این بسترهای عظیم از مواد در حال پوسیدگی، توسط ماسه و سنگ پوشانده شد و به ذخایر غنی تری تبدیل شد. سپس برخی رسوبات بالا رفته و اکسیژن دوباره به مواد وارد شد، که به طور قابل توجهی به تشکیل اسیدهای هیومیک کمک می کند. این رسوبات ارتقا یافته در نزدیکی سطح استخراج می شوند و اغلب به آنها «لیگنیت» یا «لئوناردیت» گفته می شود. امروزه بیشتر محصولات اسید هیومیک، از کانی معدنی لئوناردیت سرچشمه می گیرند.
بخش های تشکیل دهنده مواد هیومیکی موجود در خاک ها
- هیومیک اسیدها: که در مواد قلیایی، محلول و در اسید و آب، نامحلولاند.
- اسیدهای فولویک: که در آب قلیایی و اسیدی، محلول میباشند. بنابراین در تمام PH ها قابلیت انحلال دارند.
- هیومین: که در قلیا، اسید و آب نامحلول است. در هیچ رده PH قابلیت انحلال ندارد.
فواید کود هیومیک اسید
- افزایش جذب مواد مغذی
- بهبود ساختار کلی خاک
- فعالیت میکروبی را تحریک می کند.
- تنظیم PH خاک
- سموم را از خاک دفع می کند.
- با افزایش جذب آهن، به حذف کلروز آهن کمک می کند.
- سلامت کلی گیاه را بهبود می بخشد و به گیاهان کمک می کند تا در مقابل شکارچیان و بیماری ها بهتر مقاومت کنند.
- تحریک رشد ریشه که باعث افزایش حجم محصول می شود.
- جوانه زنی را افزایش می دهد.
- اسید هیومیک دارای ظرفیت تبادل کاتیونی بسیار بالایی است.
- بهبود عملکرد غشای سلولی
- افزایش سطوح فتوسنتز و تنفس
- بهبود کلروفیل
- افزایش فعالیت آنزیم روبیسکو
- افزایش مقاومت به تنش خشکی و شوری
- خاصیت کلات کنندگی عناصر فلزی و افزایش جذب آنها توسط گیاه
- غلظت و دانسیته بالا
- افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک
نقش هیومیک اسید در ریشه زایی
اسید هیومیک باعث فعال شدن دو مکانیسم در گیاه می شود: یکی اثرات سیگنالی مواد معدنی به خاطر متابولیسم هورمون ها و دیگري افزایش فعالیت پمپ ATPase در اندام ریشه، که در نهایت منجر به افزایش سرعت دسترسی ریشه به نیترات می گردد. تغییر در نسبت ریشه به ساقه در گیاه، بستگی به مقدار هورمون ها از جمله سایتوکینین و آبسیزیک دارد؛ زیرا یکی از نقش هاي هورمون ها، دخالت در میزان دسترسی مواد غذایی ریشه و آسیمیلاسیون آنها می باشد. به کار بردن اسید هیومیک، سبب تحریک بیشتر رشد و عملکرد ریشه نسبت به اندام هوایی می گردد؛ که این عمل، ناشی از افزایش جذب مواد غذایی توسط ریشه ها است؛ یا به عبارتی اسید هیومیک باعث دسترسی بهتر مواد غذایی براي ریشه شده است. هیومیک اسید با تولید بیشتر نوکلئیک اسیدها و آمینو اسیدها، تکثیر سلولی را در کل گیاه و به ویژه در ریشهها افزایش می دهد.
نقش هیومیک اسید در خاک
خصوصیات خاک به طور کلی بستگی به میزان مواد آلی موجود در خاک دارد که بهترین روش برای این کار اضافه کردن مواد آلی مورد نیاز به خاک است تا مواد غذایی مورد نیاز جذب و همچنین باعث افزایش شرایط فیزیکی و شیمیایی خاک، اصلاح خاک، ظرفیت نگهداری رطوبت، هدایت هیدرولیکی، وزن مخصوص ظاهری، درجه تراکم و مقاومت در برابر فرسایش آبی و بادی می شود.
فقر این مواد آلی، باعث کاهش حاصلخیزي خاك و تولیدات کشاورزي می شود. فقر مواد آلی در برخی سیستم هاي کشاورزي (فشرده) نیز باعث تخریب ساختمان و فرسایش و متراکم شدن خاك می شود.
نقش هیومیک اسید در مقاومت به خشکی
هیومیک اسید با اصلاح فیزیکی و بهبود دانه بندی خاک، فضای بیشتری برای نفوذ آب ایجاد می کند. علاوه بر این، مولکول های هیومیک اسید یا مولکول های آب، پیوندی تشکیل می دهند که تا حد زیاد مانع از تبخیر آب می شود.
تفاوت اسید هیومیک و فولویک اسید
هر دو اسید، مواد طبیعی هستند که از مواد آلی به دست می آیند. هر دو نوع ترکیبات مزایای شیمیایی، بیولوژیکی و فیزیکی را ارائه می دهند. برخی از این مزایا افزایش رشد ریشه، بهبود هوادهی و زهکشی ، افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی و افزایش جذب مواد مغذی است. در مجموع، این مزایا سلامت، قدرت، رشد و عملکرد گیاه را تا حد زیادی افزایش می دهد.
اسیدهای فولویک وزن مولکولی کمتری نسبت به اسیدهای هیومیک دارند؛ زیرا اندازه مولکول اسید هیومیک بزرگتر از اندازه مولکول اسید فولویک است. علاوه بر این، تفاوت قابل مشاهده بین اسید هیومیک و اسید فولویک این است که اسید هیومیک دارای رنگ سیاه یا قهوه ای تیره است، در حالی که مواد حاوی اسید فولویک دارای رنگ قهوه ای مایل به زرد هستند.
هنگامی که اسیدهای هیومیک در یک محیط اسیدی قرار می گیرند، رسوب می کنند تا در این محیط نامحلول باشند، در حالیکه اسیدهای فولویک در محیط اسیدی، محلول هستند و در فاز مایع باقی می مانند. این رفتار متفاوت در محیط اسیدی، بر اساس روش رسمی تجزیه و تحلیل برای جداسازی و تعیین کمی اسیدهای هیومیک و فولویک یک محصول است.
اسید هیومیک دارای وزن مولکولی بالاتری نسبت به فولویک، ظرفیت تبادل کاتیونی و ظرفیت نگهداری آب بیشتر است. اسیدهای هیومیک در ساختار خاک و روی گیاه کندتر و ماندگارتر هستند، در حالی که اسیدهای فولویک بر روی گیاه سریعتر عمل می کنند؛ اما ماندگاری کمتری دارند.
روش و نحوه استفاده از کودهای اسید هیومیک
کود هیومیک اسید، کودی ارگانیک است و به صورت پودری، مایع و گرانوله می باشد که بیشتر به شکل پودری و مایع در بازار عرضه می گردد. بنابراین استفاده از کود هیومیک اسید به صورت مصرف خاکی همراه با کاربرد دقیق محلول پاشی برگی، از نشت زیادی مواد مغذی و آلودگی جلوگیری می کند.
- استفاده همراه با آب آبیاری: می توان اسیدهیومیک را با مقدار قید شده در بسته کودی در آب آبیاری حل کرد و اقدام به آبیاری نمود.
- روش بذرمال: قبل از کاشت بهتر است اسیدهیومیک را با میزان مناسب آب حل کرده و بذرها را با آن آغشته نمایید و بعد اقدام به کاشت کنید.
- روش محلول پاشی: در این روش می توان میزان قید شده در بسته کودی را با آب، محلول کرده و اقدام به محلول پاشی نمود.
تشخیص هیومیک اسید تقلبی و اصل
هنگام بازکردن در هیومیک اسید مایع تقلبی، بوی تند آمونیاک را می توان به راحتی استشمام کرد. درحالی که هیومیک اسید باکیفیت، هیچ بویی ندارد. از طرفی در گیاهان پس از مدت کوتاهی استفاده از محصول تقلبی، به علت وجود ازت در محصول، با رشد زیادی مواجه می شوند و این موضوع باعث فریب مصرف کننده می شود.
ساده ترین روش تشخیص هیومیک اسید تقلبی از اصل، حل کردن این کود در آب است. کود هیومیک اسید به علت حل شوندگی بالایی که دارد، در زمان ریختن در آب، باید خیلی راحت در آب حل شود و مواد ته نشین چندانی نداشته باشد.
بهترین روش تشخیصی استفاده از جوهر نمک است. مقدار 1.5 سانتی متر از ارتفاع لیوان شیشه ای شفاف را از مایع مورد نظر ریخته و داخل لیوان را کم کم با جوهر نمک پر میکنیم و کامل به هم می زنیم. بعد از آن به مدت 45 دقیقه در مکان ثابت ساکن نگه می داریم. اگر مایع مورد نظر دارای هیومیک اسید و فولویک اسید باشد، ته لیوان رنگ قهوه ای مایل به سیاه شده و ته نشین می شود و بالای آن، مایع زرد رنگی که حاوی فولویک اسید است قرار می گیرد. ولی اگر مایع مورد نظر فاقد هیومیک اسید و فولویک اسید باشد، هیچگونه تغییری ایجاد نمی شود.
بررسی نتایج تحقیقات انجام شده بر روی اسید هیومیک
تحقیقی توسط Yan Li در سال 2019 با هدف بررسی اثرات مداوم اسید هیومیک بر خواص فیزیکوشیمیایی، میکروبی و فعالیت های آنزیمی خاک تحت کشت بادام زمینی، در یک دوره سه ساله صورت گرفت. در این مطالعه، شاخص های کیفیت مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. مشخص شد اسید هیومیک باعث افزایش محتوای مغذی خاک از جمله نیتروژن، فسفر و پتاسیم می شود. از طرفی، اسید هیومیک به دلیل بهبود خواص فیزیکوشیمیایی، بهبود فعالیت های آنزیمی و میکروبی خاک، در کشت بادام زمینی مفید است.
محصولات هیومیک، سلامت خاک را از طریق افزایش رشد ریشه بهبود می بخشند. در پژوهشی بیان شد کـه اسید هیومیک به علت داشتن خواص شبه هورمونی مانند اکسین و جیبرلین، باعث افزایش هورمون هاي رشد گیاهی شده که نهایتا منجر به افزایش طول ساقه و بهبود رشد گیاه می شود. یک آزمایش گلدانی برای ارزیابی کاربرد برگی اسید هیومیک و بسترهای کشت مختلف روی ویژگی های مورفولوژیک، گلدهی و میوه دهی توت فرنگی (ananassa ×Fragaria) ارقام محلی و سلوا در شهرستان رشت انجام شد.
غلظت های مختلف اسید هیومیک (صفر، 300 ،600 و 1000 میلی گرم بر لیتر) به صورت محلول پاشی برگی در دو مرحله (اواخر فروردین در مرحلهی سه برگی و اواخر اردیبهشت در مرحلهی پنج برگی) روی دو رقم محلی و سلوا کاشت شده در بسترهای مختلف (خاک معمولی و مخلوط خاک معمولی همراه با سبوس برنج، پرلیت و ضایعات چای) به کار گرفته شدند. نتایج نشانگر تاثیر مثبت اسید هیومیک در بهبود پارامترهای کمی و کیفی گیاه توت فرنگی بود.
جمع بندی
اسید هیومیک یک ترکیب ارگانیک و محرک زیستی است. استفاده از نهاده های آلی هيوميکی، کمترین آسيب را به محيط زیست وارد می کند. همچنین برای حیوانات و انسان ها هم ایمن و بی خطر است. خرید کود هیومیک اسید علاوه بر ریشه زایی، اثرات قابل ملاحظه ای در بهبود خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک داشته و به سبب وجود ترکیبات شبه هورمونی در آن، اثرات مفیدی در افزایش تولید محصولات کشاورزی دارد.
داریوش سالم پور ظهر چهارشنبه در حاشیه نمایشگاههای گلخانه و گل و گیاه در شیراز، عنوان کرد: کاهش ضایعات محصولات کشاورزی در گلخانهها باعث افزایش کارایی تولید و بهینه کردن مصرف نهادهها، آب، انرژی و سوخت در بخش گلخانهها شده است.
او با اشاره به اینکه در پنج سال گذشته حدود ۱۵ هزار هکتار به سطح گلخانههای فنی و اصولی کشور در قالب طرح توسعه گلخانهها ذیل برنامه اقتصاد مقاومتی افزوده شده است، اظهار کرد: این میزان معادل ۲۰۰ هزار هکتار تولید سبزی و صیفی در فضای باز است.
به گفته سالمپور؛ با سطوح افزوده شده به سطح گلخانههای کشور، حدود ۲ میلیارد مترمکعب در مصرف آب، با افزایش کارآیی مصرف آن در محیطهای کنترل شده گلخانهای، صرفه جویی شده است.
اشتغال پایدار
او به موضوع ایجاد اشتغال پایدار به خصوص برای قشر جوان و تحصیل کرده در طرح توسعه گلخانههای کشور نیز پرداخت و افزود: در این حوزه دستاوردهای خوبی حاصل شده به نحوی که بیش از ۱۵۰ هزار شغل مستقیم و پایدار ایجاد شده و دو تا سه برابر این میزان هم اشتغال غیرمستقیم ایجاد شده است.
این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه توسعه گلخانهها و صنایع وابسته به آن موجب افزایش صادرات محصولات تولیدی و افزایش صادرات سازه، تجهیزات گلخانهای و خدمات فنی مهندسی به خارج از کشور شده است، اضافه کرد: در صادرات این محصولات به کشورهای منطقه و حوزه آسیای میانه دستاوردهای خوبی حاصل شده به نحوی که ما از وارد کننده تجهیزات سازه و گلخانهای به صادرکننده سازه و تجهیزات گلخانهای تبدیل شدیم.
مجری طرح توسعه گلخانههای کشور با تاکید بر اینکه این موفقیتها به یمن تلاشهای همکاران خوبمان در جهاد کشاورزی، شرکتهای دانش بنیان و شرکتهای گلخانه ساز عضو انجمن گلخانه سازان محقق شده است، گفت: پیش بینی ما این است که هر سال ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون دلار صادرات سازه، تجهیزات گلخانهای و خدمات وابسته فنی مهندسی داریم که این رو به افزایش است.
سالم پور با اشاره به اینکه یکی از این شیوههای توسعه محیطهای کنترل شده و گلخانهها ایجاد سایبانهای باغات است، بیان کرد: این مبحث توسط وزارت جهاد کشاورزی در حال پیگیری، اقدام و اجرا است.
نمایشگاه بین المللی آی فارم شیراز
مجری طرح توسعه گلخانههای کشور با بیان اینکه هفدهمین نمایشگاه بین المللی آی فارم شیراز در حوزه باغبانی، گل و گیاه و صنعت گلخانه سازی شروع به کار کرده است، خاطرنشان کرد: این نمایشگاه نسبت به سال گذشته از نظر کمی و کیفی رشد بسیار خوبی دارد و استقبال خوبی از طرف بهره برداران، شرکتهای دانش بنیان و همینطور مردم و بازدید کنندهها از آن شده است.
سالمپور با اشاره به اینکه یکی از اهداف از برگزاری این نمایشگاهها ارائه و عرضه آخرین دستاوردها و دانش فنی تولید شده توسط شرکتهای داخلی و بستر سازی صادرات و فروش بهتر این محصولات است، افزود: این نمایشگاهها در ارتقا و پیشرفت صنعت گلخانههای کشور تأثیر بسیار مثبتی خواهند داشت.
برای مشاوره آنلاین کلیک کنید
**اگری راز ،راز رویش ها
درخت ازگیل بومی جنوب غربی آسیا و جنوب دریای کاسپین می باشد و نام علمی آن Mespilus germanica و از خانواده گل سرخیان و هم خانواده گلابی و سیب وحشی است. میوه این درخت به نام مدلار یا ازگیل شناخته می شود و دارای آنتی اکسیدان و مواد مغذی منحصر به فردی است. در فصل زمستان به دلیل کمبود تنوع میوه، این میوه خودنمایی کرده و به اصلاح به غنیمت فصل زمستان معروف شده است. کاشت و نگهداری درخت ازگیل بسیار آسان است و با یک برنامه اصولی تغذیه درختان میوه و کود و سموم کشاورزی اگری راز می توانید میوه ای خوش طعم و پر آب داشته باشید.
برای مشاوره رایگان و سوال از مهندس کشاورزی، با شماره تماس های 09175392010 و 09108622010 در تماس باشید. شما می توانید تصاویر آفات گیاهان و درختان خود را در شبکه های اجتماعی مختلف برای ما ارسال کنید تا مهندس کشاورزی نوع آفت و کود مورد نیاز را تشخیص داده و سموم و کودهای موثر را به شما معرفی کند.
کاشت و پرورش ازگیل
درخت ازگیل یک گیاه خودرو است که در جنگل های شمال کشور رشد می کند؛ ولی شما می توانید از طریق چند روش این گیاه را پرورش دهید. توجه داشته باشید که برای رشد بهتر نیاز به آب و هوای مرطوب و زمستان های معتدل دارد و عمر آن بین 30 الی 60 سال می باشد. انتخاب نوع کاشت بستگی به شرایط آب و هوایی و نوع خاک دارد.
روش های کاشت گیاه ازگیل
درخت ازگیل به آب و هوای مرطوب و زمستانهای معتدل برای رشد بهتر نیاز دارد. رشد ازگیل به آهستگی صورتگرفته و معمولا تا ارتفاع ۶ متر رشد می کند. همچنین طول عمر درخت ازگیل بین ۳۰ تا ۶۰ سال است و در دسته درختان با عمر کوتاه قرار می گیرد.
- کاشتن گیاه ازگیل به روش بذر
- کاشتن گیاه ازگیل به روش قلمه زنی
- کاشتن گیاه ازگیل به روش پیوند زدن
کاشت ازگیل به روش بذر
منظور از بذر گیاه ازگیل، هسته سخت درون آن است. این هسته ها سخت و سفت هستند؛ بنابراین قبل از کاشتن آن باید تمام اقدامات لازم را انجام دهید. ابتدا میوه ازگیل را برداشته و آن را در آب گرم یا سولفوریک اسید قرار می دهیم تا پوسته ی آن جدا شود. در ادامه هسته را سه ماه در دمای نزدیک به صفر درجه سانتی گراد نگهداری می کنیم. اکنون می توانید هسته را در خاکی با زهکش مناسب بکارید و در منطقه نیمه سایه با دمای 21 الی 24 درجه قرار دهید. نیاز به صبر کردن به مدت 15 الی 30 روز است تا گیاه شما جوانه بزند و رشد کند. در این مرحله شما می توانید گیاه خود را به منطقه دلخواه انتقال دهید.
کاشت ازگیل به روش قلمه زنی
یکی دیگر از روش های کاشت درخت ازگیل قلمه گیری است. باید توجه داشته باشید طول قلمه ها حدود 20 سانتی متر و دارای ضخامت مناسبی باشد. بعد از جدا سازی شاخه شما می توانید از هورمون ریشه زایی استفاده کنید تا به قلمه شما کمک کند تا سریع تر ریشه بزند. قلمه را در خاکی با زهکش مناسب بکارید و در مکانی روشن با نور با کیفیت قرار دهید.
کاشت ازگیل به روش پیوند زدن
روش دیگری که می توانید برای پرورش درخت ازگیل استفاده کنید پیوند زدن است. در این روش شما می تواند یک ازگیل با کیفیت بالا تهیه و روی پایه های آماده قرار دهید. پیوند درخت ازگیل را می توانید بر پایه زالزالک و گلابی انجام دهید.
زمان مناسب کاشت ازگیل
برای تعیین زمان کاشت ابتدا باید نحوه کاشت را تعیین و بسته با آن فصل مناسب انجام این کار را تخمین بزنید. به طور مثال برای کاشت ازگیل به روش بذر، اوایل فصل بهار مناسب و برای کاشت ازگیل به طریق قلمه زنی، اواخر فصل پاییز و برای پرطرفدارترین روش که همان پیوند زدن است، اواخر فصل زمستان زمان مناسبی است.
دمای مناسب ازگیل
درخت ازگیل تحمل تابستان های خیلی گرم و زمستان های خیلی سرد را ندارد. بهترین دما برای کاشتِ ازگیل مناطق معتدل با دماهای قابل تحمل است. البته این توضیح به معنی نیست که درخت ازگیل تحمل دمایی پایینی دارد؛ اما سرمای سخت و بادهای سرد زمستانی به درخت آسیب می زنند.
نحوه آبیاری ازگیل
نهال های جوان باید در ۲ تا ۳ سال اول رشد، با ۳۰ لیتر آب هر ۲ تا ۴ هفته آبیاری شوند. البته این در صورتی است که هوا بارانی نباشد و درخت هیچ آبی دریافت نکرده باشد. رفته رفته با بزرگتر شدن درخت نیاز آبی آن کمتر می شود. معمولا درختان پس از استقرار کامل نیاز به آبیاری ندارد و آب حاصل از بارندگی سالانه برای آنها کافی است. فقط در صورتی که درختان خشکی زیادی را تحمل کرده باشند، آنها را آبیاری کنید.
تنظیم زمان آبیاری و میزان آبیاری بستگی به منطقه و شرایط آب و هوایی دارد؛ به صورتی که در مناطق گرمتر به آبیاری بیشتری نیاز هست.
خاک مناسب ازگیل
بهترین بستر کاشت درخت ازگیل خاک لومی با زهکشی خوب و کمی اسیدی می باشد. به این نکته توجه کنید که زهکش خاک مناسب باشد تا گیاه غرقاب نشود و زمینه را برای قارچی شدن فراهم نکنید.
کوددهی مناسب
استفاده های از کودهای npk در مراحل مختلف رشدی به رشد بهتر آن کمک و باعث می شود که میوه آبدار، شیرین و خوش طعمی را داشته باشیم.
خواص میوه ازگیل
میوه ازگیل دارای ویتامین سی و b و مواد معدنی فراوان لازم بدن مانند آهن، فسفر، منیزیم، کلسیم و… است. همچنین میوه ازگیل رسیده آن دارای قندهای ساده گلوکز و فروکتوز می باشد. میوه ازگیل دارای آنتی اکسیدان های مفید برای بدن است و در درمان عفونت روده، تسریع دفع سنگ کلیه، کاهش تب، تسکین درد دهان و… اهمیت دارد.
جمع بندی
کاشت درخت ازگیل برای زیبایی و میوه آن انجام می شود. البته بسیاری از درختان ازگیل موجود در شمال کشور بهصورت خودرو رشد کرده اند. این درخت در مقایسه با بسیاری از درختان دیگر شرایط کاشت و نگهداری ساده ای دارد و بدون دردسر خاصی صاحب میوه های خوشمزه در وسط زمستان خواهید شد. درخت ازگیل تحمل دماهای خیلی پایین و خیلی بالا را ندارد و باید قبل از کاشت آن شرایط آب و هوایی محل کاشت را بهدقت مورد بررسی قرار دهید.
منابع
با ما همراه باشید
با ارائه برترین مقالات و مطالب روز کشاورزی توسط کارشناسان فنی
برای مشاوره آنلاین کلیک کنید
**اگری راز ، راز رویش ها**
راهکار مناسب برای مقابله با خشکسالی
اخبار روز کشاورزی
استاندار فارس در مواجه با خشکسالی های اخیر چنین گفت که : برای مهار خشکسالی و مقابله با آن میتوان از الگوی کشت استفاده کرد و با توجه به اینکه استان فارس در زمینه باغداری جایگاه اول در کشور و در زمینه زراعت جایگاه دوم در کشور را دارد قطعا اجری اطلاح الگوی کشت میتواند نتیجه ی مطلوبی را به دنبال داشته باشد .
این طرح باید جوری برنامه ریزی و اجرا شود که در آمد کشاورز کم نشود وی افزود که دولت و مجلس باید در بودجه های برای سال ۱۴۰۲ در نظر بگیرد این طرح ها شامل طرحهای آبیاری تحت فشار، کانالهای انتقال آب، گلخانه، آبخیزداری، اصلاح بذور و اصلاح ژنتیک دامها می باشد.