عصاره ی جلبک دریایی در کشاورزی
مقدمه
با افزایش روز افزون جعمیت جوامع بشری، ایجاد امنیت غذایی بسیار مهم است. یک راهکار مناسب، استفاده از کودهای با منشأ آلی زیستی است. از سالیان طولانی، کشاورزان مناطق ساحلی، جلبک های دریایی را برای افزایش رشد گیاهان در مزارع خود استفاده می کردند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، برخی از گونه ها، تولید و فراوری شده اند و به صورت جداگانه یا مخلوط با سایر ترکیبات کودی، مورد استفاده تولیدکنندگان بخش کشاورزی قرار می گیرند.
جلبک های دریایی به عنوان تولیدکنندگان اصلی اکوسیستم های آبی در دریاها و اقیانوسها که 22 درصد سطح زمین را در برمیگیرند از اهمیت بالایی در محیط زیست برخوردار هستند.
سواحل جنوبی ایران با داشتن مرزهای گسترده با آبهای خلیج فارس و دریای عمان از ظرفیت زیستی ارزشمندی از جمله جلبک برخوردار است.
کود جلبک دریایی چیست؟
کود جلبک دریایی تاثیر بسیار مثبتی بر روی رشد و عملکرد گیاه دارد. این کود به عنوان کود های زیستی یا محرک های زیستی شناخته می شوند و مزایای زیادی نسبت به کودهای معمولی دارند. حاوی مواد معدنی ضروری (آهن ، ید ، آلومینیوم ، منگنز ، کلسیم ، نیتروژن محلول، فسفر، گوگرد، کلر، سیلیکون، روبیدیوم، استرانسیوم، باریم، تیتانیوم، کبالت، بور، مس، پتاسیم و عناصر دیگر می باشند. اگرچه ممکن است در مقادیر کمتری باشند اما مزایای بسیاری به همراه دارند که با استفاده از کودهای معمولی قابل مشاهده نیست.
در ایران نیز این ترکیبات، بیشتر با هدف بهبود رشد و نمو گیاهان زراعی و باغی و کاهش تأثیر تنش های محیطی بر آنها مورد استفاده قرار میگیرند.
فروشگاه کشاورزی اگری راز سعی خود را دارد تا بهترین کودهای جلبک دریایی از برترین برندها را برای شما تهیه و در اختیار شما قرار دهد تا دیگر نگران کیفیت آن نباشید .کودهای جلکبک دریایی فروشگاه آنلاین کشاورزی اگری راز شامل آلگامین ،اکتیو آلگا ،آلژینو،سی کلپ تالوفیت و آلگاجویش می باشد.
تاریخچه کاربرد جلبکهای دریایی در کشاورزی
تاریخچه کاربرد جلبکهای دریایی در کشاورزی
در مناطق ساحلی برخی نواحی دنیا، کشاورزان از جلبک های دریایی به عنوان اصلاح کننده و کود گیاهی برای زراعت های خود بهره می جستند. برای مثال در کشور نروژ، جلبکهای دریایی که بیشتر شامل جنسهای آسکوفیلوم، لامیناریا و فوکوس بودند، در فصل پاییز جمع آوری شده و در زمستان به همراه کود دامی یا بدون آن، تبدیل به کمپوست می شدند. کمپوست به دست آمده، در مزارع ذرت، سیب زمینی و سبزیجات استفاده میشد. استفاده از عصاره جلبکهای دریایی در کشاورزی از حدود سال 1950 شروع شد و تا کنون به طور وسیعی مورد استفاده قرار گرفته است.
کودهای محرک رشد، به موادی آلی یا میکروارگانیسم گفته میشود ، که باعث افزایش جذب عناصر غذایی،افزایش رشد وکیفیت محصول میشود. این مواد شامل عصاره های جلبک دریایی، پروتئین هیدرولیزاتها، اسیدهای هیومیک و فولویک و تمامی ترکیبات با منشأ طبیعی است که نقشی فراتر از تغذیه دارند و باعث افزایش رشد و کاهش تنش میگردند.
انواع جلبکهای دریایی، از اجزای اصلی اکوسیستم سواحل اقیانوسها هستند. آنها به صورت جلبکهای دریایی تک سلولی یا پرسلولی در نواحی ساحلی اقیانوسهای جهان که شرایط محیطی مناسبی برای رشد آنها دارند رشد و توسعه می یابند. جلبک دریایی با سه رنگ قرمز، سبز و قهوه ای وجود دارد.حدود 9000 گونه جلبک وجود داشته باشد که جلبک قهوه ای با حدود 2000 گونه، فراوانترین آنها است و بیشتر در سواحل سنگی مناطق معتدل یافت میشود. جلبک های قهوه ای، بیشتر در کشاورزی کاربرد دارند که از بین آنها میتوان به گونه Ascophyllum nodosum آسکوفیلوم ندوزوم اشاره کرد.
ترکیبات عصاره جلبک دریایی
عصاره جلبک های دریایی شامل ترکیبات مختلفی از پلی ساکاریدها، اسیدهای چرب، ویتامین ها، فیتوکروم، عناصر معدنی و بسیاری از ترکیبات زیستی است.
در عصاره این جلبک عناصر معدنی و ریزمغذی ها نیز وجود دارند و هر چند مقدار آنها در مقایسه با کودهای شیمیایی، ناچیز است ولی قدرت جذب بسیار بالایی توسط گیاه دارند.
با این حال، علت اصلی تأثیرگذاری عصاره جلبک دریایی، وجود طیف وسیعی از تنظیم کننده های رشد گیاهی و هورمونها است. سایتوکنین که یکی از مهمترین تنظیم کننده های رشد گیاهی است، در عصاره حاصل از جلبکهای دریایی، به شکل مشتقات zeatin-trans و riboside zeatin trans و همچنین سایتوکنین آروماتیک بنزیل آمینو پورین وجود دارد.
یکی دیگر از ترکیبات موجود در عصاره جلبک دریایی، بتائین و ترکیبات شبه بتائین است که در گیاه، نقش مقاومت به تنش شوری و افزایش مقدار کلروفیل برگ را به عهده دارد. افزایش کلروفیل به واسطه تأثیر بتائین موجود در عصاره جلبک دریایی، باعث افزایش عملکرد گیاه زراعی یا باغی میگردد.
جلبک های دریایی به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی از مواد معدنی، اسیدهای آمینه، ویتامین ها و تنظیم کننده های رشد همانند اکسین، سیتوکینین و جیبرلین از مهمترین محرک های رشد گیاهان محسوب میشوند. استفاده از این محرکها در گیاهان زراعی موجب افزایش ریشه زایی، بهبود عملکرد، افزایش فعالیت فتوسنتزی و مقاومت در برابر بیمارگرها میشود. به علاوه این ترکیبات باعث افزایش قابلیت جذب مواد غذایی، ظرفیت نگهداری آب، آنتی اکسیدان ها، متابولیسم و تولید کلروفیل در گیاهان می شوند.
ترکیبات فنولی، فالونوییدها، پلی ساکاریدها و کربوهیدرات های ذخیرهای از جمله مانیتول و مانوز جلبکها نقش مهمی در ذخیره سازی کربن و انرژی، تنظیم کوآنزیمها، تنظیم فشار اسمزی و افزایش مقاومت کلی گیاه در برابر قارچها دارند. همچنین جلبک ها با القای مسیرهای دفاعی گیاه از جمله اسید سالیسیلیک و اسید جاسمونیک در مقاومت گیاه علیه بیماریهای قارچی نقش دارند.
جلبک های دریایی بر علیه بیماریهای مختلف گیاهی شامل بیماریهای باکتریایی، قارچی، ویروسی و نماتدی و همچنین آفت ها کاربرد دارد.
مهمترین مزایا و کاربردهای کود جلبک دریایی
- افزایش تحمل گیاهان به استرس
- تقویت سیستم دفاعی گیاهی
- تاثیر بر میزان رشد ریشه
- بهبود شرایط خاک و کاهش شـوري خـاك
- افزایش میزان فتوسنتز کلروفیل و سبزینگی گیاهان
- بهبود جوانه زنی بذر و افزایش رشد ریشه
- محرک رشد، جوان سازی گیاهان و تحریک ریشه زایی
- افزایش شکوفه و اندازه گل و میوه
- سایز میوه، درصد قند بالا رفته و عمر انبارداری میوه
- افزایش و تثبیت کلروفیل درگیاهان
- کاهش استرس درگیاهان به علت شرایط آب و هوایی شدید
- افزایش جذب مواد معدنی از خاک
- رشد متوازن تر گیاه و تولید محصول با کمیت بیشتر و کیفیت بالاتر
بهترین نحوه استفاده
مهمترین علت استفاده از جلبکها به عنوان کود توانایی بالا آنها در جذب آب و نگهداری آن است. این ویژگی به واسطه داشتن درصد بالای ترکیبات پلیمری است که قادرند مولکولهای آب را جذب نموده و به حالت ژله ای درآیند.کود عصاره جلبک دریایی، غالباً به دو شکل مایع یا پودری قابل حل در آب، تولید می شود که بهترین روش مصرف این کودها به صورت محلولپاشی یا همراه با آبیاری می باشد چون روش محلولپاشی باعث تحریک فتوسنتز و همچنین تولید بهتر قند و نشاستهها توسط گیاه میشود. در برخی از کودها نیز عصاره آن مخلوط با کودهای حاوی عناصر غذایی پرمصرف یا ریزمغذی، تولید می گردد و در اختیار کشاورزان قرار میگیرد. پس از اسپری روی گیاه ،روز دوم مورد استفاده گیاه قرار میگیرد.
بهترین زمان محلوپاشی کود جلبک دریایی
- اگر ده روز قبل از برداشت استفاده شود ، ماندگاری محصول برداشت شده به شکل قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
- در صورتی که ۱ تا ۲ روز قبل از برداشت گلهای شاخه بریده، محلول عصاره این کود بر روی آنها اسپری شود میتواند باعث افزایش ماندگاری گلها شود.
- قبل از گلدهی
- در باغات بعد از خواب زمستانه
- در زمان فندقی شدن میوه
پیشنهاد اگری راز
تیم اگری راز طی سابقه کاری چندین ساله ی خود در زمینه ی کشاورزی به شما پیشنهاد میکند که برای کاهش استرس درگیاهان به علت شرایط آب و هوایی شدید و رشد متوازن تر گیاه و تولید محصول با کمیت بیشتر و کیفیت بالاتر از جلبک درایی استفاده کنید و دیگر نگران باغ یا مزارع خود نباشید .
بر روی محصولات پیشنهادی (جلبک دریایی) کلیک کنید | |
? | |
جلبک دریایی سی کلپ تالوفیت برند کالا تک جلبک دریایی اکتیو آلگا 25 برند کرسنت جلبک دریایی محرک رشد آلگاجویس برند پرهام کود مایع جلبک دریایی آلگامین برند نواگرو عصاره جلبک دریایی پرهام | |
منابع
- تأثیر عصاره جلبک سبز (Ulva fasciata L.)بر شاخصهای رشد و فیزیولوژیکی گیاه کنجد (Sesamum indicum L.)
- بررسی اثر کود مایع جلبکی zanardinii Nizamuddinia در سطوح مختلف اوره بر برخی شاخص های رشد و فعالیت آنتی اکسیدانی دانه رست های گندم رقم چمران2
- تأثیر عصاره جلبک دریایی بر شاخصهاي فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ریحان (Ocimum basilicum L.) در شرایط تنش کم آبی
- Seaweed Extract: Innovation for Organic Agriculture
- https://dengarden.com/gardening/The-Benefits-of-Using-Liquid-Seaweed-Fertilizer
- Everything you need to know about liquid seaweed fertilizer (herbsathome.co)
- https://www.agrifarming.in/how-to-make-seaweed-fertilizer-benefits
- 13https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128179437000202
- https://herbsathome.co/liquid-seaweed-fertilizer/
- https://dengarden.com/gardening/The-Benefits-of-Using-Liquid-Seaweed-Fertilizer
هنـوز دیدگاهی ثبــت نشــده
اولیــن باشــید شــما