گیاهان آپارتمانی نه تنها به زیبایی و طراوت محیط زندگی ما کمک میکنند، بلکه با تصفیه هوا و ایجاد حس آرامش، نقشی کلیدی در بهبود کیفیت زندگی ایفا می کنند. یکی از جذاب ترین جنبه های نگهداری از این گیاهان، توانایی تکثیر آنها و گسترش مجموعه شخصی گیاهان است. تکثیر گیاهان آپارتمانی نه تنها یک فعالیت لذت بخش و اقتصادی است، بلکه فرصتی برای یادگیری بیشتر در مورد نیازها و چرخه زندگی گیاهان فراهم می کند. در این مقاله، به روش ها و اصول تکثیر گیاهان آپارتمانی خواهیم پرداخت و نکات کاربردی برای موفقیت در این فرآیند را بررسی خواهیم کرد. اگر به دنبال راهی برای افزایش تعداد گیاهان خود و به اشتراک گذاشتن زیبایی طبیعت با دیگران هستید، تکثیر گیاهان آپارتمانی بهترین نقطه شروع است.
تکثیر گیاهان آپارتمانی
تکثیر گیاه به معنای ازدیاد گیاه به روش غیر جنسی می باشد. تکثیر یعنی ایجاد یک گیاه کامل از گیاه مادر که به روش های مختلف می توان آن را انجام داد. روش های تکثیر گیاهان آپارتمانی در منزل شامل موارد زیر است:
- کاشت بذر
- گرفتن قلمه از برگ
- قلمه از ساقه
- پاجوش
- خوابانیدن ساقه
اما آیا تکثیر گیاهان آپارتمانی همیشه موفقیتآمیز است؟ با تکثیر گیاه مورد علاقهتان می توانید آن را برای همیشه پیش خود نگه داشته و از سرسبزی و زیبایی آن لذت ببرید. اما باید دقت داشته باشید که تمامی نکات در مورد قلمه گیری را باید رعایت کنید تا نتیجه دلخواه را به دست آوردید.
نکات مهم تکثیر گیاهان خانگی
- گیاهان جوان نسبت به گیاهان بالغ نیازمند مراقبت بیشتری هستند.
- اگر ریشه دهی در خاک است از خاک مناسب و سبک مثل کوکوپیت، پرلیت، پشم سنگ و … استفاده شود و برای ریشه دهی در آب از آب بدون کلر و املاح معدنی استفاده کنید.
- هورمون ریشه زایی برای قلمه گرفتن گزینه مناسبی می باشد؛ زیرا شانس موفقیت ما از قلمه گیری را افزایش می دهد.
- در طول فرایند تکثیر تمام ابزار مورد استفاده شامل چاقو، قیچی، گلدان و… باید تمیز و استریل شود.
- کوتاهی در خشک شدن یا خیس شدن بیش از حد خاک باعث شده که گیاه جوان شما بهراحتی از بین برود.
- تکه ای از ساقه را که دارای دو تا چهار گره است، به طول 8 تا 14 سانتیمتر جدا کرده و در بستر انتخابی مناسب قرار دهید.
- برای کاشت قلمه در خاک حتما گلدانی را انتخاب کنید که دارای زهکشی مناسب باشد و آب اضافی از طریق سوراخ های ته گلدان به راحتی خارج شود .
- برای جلوگیری از قارچی شدن، می توانید مقدار کمی پودر قارچ کش به آنها اضافه کنید.
- برای قلمه گیری از برگ، برگی سالم را همراه دمبرگش از گیاه جدا کنید و دمبرگ آن را درون خاک قرار دهید.
- قلمه گیری را می توانید در آب و در خاک انجام دهید که در ادامه آن را توضیح خواهیم داد.
کاشت بذر
راحتترین روش تکثیر در منزل کاشت بذر گیاه میباشد که باید نکاتی زیر را برای آن رعایت کنید.
- قوه نامیه بذر: باید توجه کنید که مدت زیادی در انبار نگه داشته نشده باشند و قوه نامیه بذر از بین نرفته باشد.
- دمای مناسب و نور مناسب گیاه را تامین کنید.
- آبیاری و زهکش گلدان مناسب باشد.
- و در آخر منتظر رشد گیاهتان باشید.
گرفتن قلمه از برگ و ساقه
برای اینکه قلمه زدن را شروع کنید ابتدا باید یک گیاه سالم را به عنوان گیاه مادر برای قلمه زدن انتخاب کرده و گیاهانی را که دچار بیماریها و آفات هستند یا برگ های خشک و پژمرده دارند انتخاب نکنید. بهتر است که از ساقه های سبز و غیرچوبی برای قلمه زدن استفاده کنید. ساقه ای را انتخاب کنید که دارای گره باشد و گل های جدید در آن رشد می کند. اول از همه قیچی و وسایل را استریل کنید و قلمه را جدا نمایید. خاک مناسب و سبک مثل کوکوپیت را در گلدان بریزید و با یک مداد درون خاک حفره ایجاد کنید. قلمه را ابتدا در هورمون ریشه زایی قرار دهید و بعد آن را در خاک بگذارید. قلمه را داخل خاک محکم کنید. آن را به آرامی با اسپری آب بدهید و در جایی با نور مناسب قرار دهید.
پاجوش
پاجوش را می توان از پایه مادری (از ریشه) جدا كرده و برای تكثیر، مستقیما در گلدان مناسب کاشت.
البته، دقت كنید كه پاجوش ها، همراه با ریشه باشند. هرگز پاجوش جوان را انتخاب نکنید.
خوابانیدن ساقه
برای تکثیر کردن به روش خواباندن ساقه ابتدا باید ساقه گیاه را در خاک مرطوب یا پیت ماس قرار دهیم و از ساقه مادری جدا نکنیم؛ یعنی در حالیکه به گیاه مادری متصل هست آن را در خاک قرار دهید. در این روش پس از تولید ریشه گیاه جدید را از گیاه مادر جدا می کنیم و در گلدان دیگر قرار می دهیم. بهترین حسن این روش این است که مواد غذایی و ماده قندی و آب و هورمون ها از گیاه مادری به شاخه خوابیده شده در خاک به راحتی انتقال می دهد و گیاه جدید دچار استرس های مختلف نمی شود.
ریشه دهی و تکثیر در آب یا خاک؟
روش ریشه دهی در خاک باعث کاهش مراحل تکثیر شده، زمانی که قلمه خود را در آب ریشه دار کنیم نیاز به انتقال دادن در خاک مناسب می باشد؛ اما باید توجه کنیم که ریشه دهی در خاک نیاز به نگهداری بیشتری دارد، از طرفی دیگر برخی گیاهان مناسب برای ریشه دار کردن در آب نیستند و بایستی در خاک ریشه دار شوند.
روش های تکثیر گیاهان آپارتمانی مختلف
درجدول زیر روش هایی را که می توان گیاهان آپارتمانی مختلف را با آن تکثیر کرد، آورده ایم:
روش تکثیر | گیاهان آپارتمانی |
قلمه ساقه | آرالیا، آزاله آ، آویز، ابوتیلون، استنوکارپوس، اشیانتوس، برگ انجیری، فیلودندرون، برونفلزیا، زبرینا، بگونیا، بواردیا، پاپیتال، پتوس، پلکترانتوس، پلیونیا، پپرومیا، پودوکارپوس، پیله آ، بنجامین، کاج مطبق، کاملیا، کروتون، کرساندرا، کلرودندروم، ساکسی فراکا، گل ساعتی، سی تو سوس، سونریلا، شفلرا، فیکوس، گاردنیا، ژینورا، هلکسین، مومی، هیپوستس، یوکا، حسن یوسف،برگ بیدی |
بذر | آرالیا، آنتوریوم، پیتوسپوروم، داوودی، دراسنا، گل ساعتی، سی تی سوس، سونریلا، شفلرا، فلفل زینتی، جگن، لیندا، نخل مرداب، یوکا |
تقسیم بوته | آگلونما، آنتوریوم، استرپتوکاذپوس، بگونیا، بنفشه آفریقایی، آلوئه ورا، بواردیا، پیله آ، ساکسی فراگا، سته نانته، سیرپوس، کالاته آ، عبایی، جگن، نخل مرداب، هلکسین، مارانتا، کلروفیتو |
ریزوم | ارکیده، هل، سانسوریا، عبایی، کردیلین، مارانتا |
قلمه برگ | استرپتوکارپوس، بگونیا رکس، بنفشه آفریقایی، پپرومیا، تولمئیا، سانسوریا، برخی سدومها |
پاجوش | آناناس، بیلبرجیا، پاندانوس، تیلانزیا، دیفن باخیا، رهوئو، گل ساعتی، سانسوریا، سیرپوس، کریپتانتوس، گازمانیا، یاس، یوکا |
ساقه رونده(خوابانیدن) | پاپیتال، دراسنا، ساکسی فراگا، فیکوس، بنجامین، کروتون، لاپاجریا، مومی، یاس |
گیاهچه | تولمئیا، گندمی |
توجه
قلمه زدن یکی از رایج ترین روش های تکثیر گیاهان آپارتمانی است که با استفاده از هورمون ریشه زایی می توانید آن را به راحتی انجام دهید .همچنین شرکت اگری راز به شما پیشنهاد می کند که ده روز بعد از کاشت قلمه برای گسترش و توسعه ریشه از کودهای فسفر بالا و ریشه زا استفاده کنید تا ریشه گیاه شما در برابر تمامی تنش ها مقاوم باشد.
هنـوز دیدگاهی ثبــت نشــده
اولیــن باشــید شــما