ممکن است شما هم با مشکل زرد شدن برگ ها و یا کاهش میوه و گل دهی در گیاهان خود روبه رو شده باشید و به شما پیشنهاد خرید کود داده شده باشند. در زمان خرید کود ممکن است با اصطلاح کود NPK و اعداد روی بسته کودها روبه رو شوید. در این مقاله می خواهیم هر آنچه که ذهن شما را در مورد کود ان پ کا درگیر کرده است از تعریف کود npk تا شناخت انواع کود و انتخاب بهترین کود npk متناسب با مشکلی که برای گیاه شما به وجود آمده است پاسخ کامل و واضح بدهیم. عناصر غذایی موجود در خاك نقش مهمی در تعیین میزان رشد و عملکرد گیاه و هـم چنـین بهبـود کیفیت محصول تولیدي دارند.
که این عناصر شامل
✅ عناصر پر مصرف (ماکرو) شامل: ازت، فسفر، پتاس، کلسیم، منیزیم
✅ عناصر کم مصرف (میکرو) شامل: آهن، روی، منگنز، مس، بر می باشد.
دراین بین کود NPK یکی از پر مصرف ترین نوع کودهای ماکرو در دنیاست که برای افزایش رشد گیاهان و درختان بسیار زیاد استفاده می شود.
برای مشاوره رایگان کشاورزی و خرید کود و سموم کشاورزی می توانید با شماره 09175392010 در ارتباط باشید.
کود NPK چیست؟
کود کامل NPK مخفف سه عنصر یعنی نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) می باشد. نیتروژن مهمترین عنصر حاصـلخیزي خاك بوده و بخـش اصـلی مصـرف کودهـاي شـیمیایی را تشـکیل میدهد. فسفر، بعد از نیتروژن پرمصرف ترین عنصر براي گیاه به شمار میرود. این عنصر در تمام فرآیندهاي شیمیایی، سازوکارهاي انتقـال انرژي و انتقال پیامها دخالت دارد. پتاسیم نیـز در چندین مرحله از ساخته شدن پروتئین دخالت دارد و به همین علت گردش نیتروژن و ساخته شدن پروتئین در گیاهان بستگی به مقدار این عنصر پرمصـرف دارد.
کودهای NPK معمولا به شکل گرانول، پودر یا به صورت مایع می باشند که بهترین روش استفاده از آن، آبیاری می باشد. البته بعضی از کودها به صورت مستقیم به خاک اضافه می شوند و بعضی به صورت محلول پاشی بر روی گیاه صورت می گیرد.
مزایای استفاده از کود npk
استفاده از کود ان پی کا دارای مزایای فراوانی می باشد؛ از جمله: حلالیت بالا در آب، عدم رسوب این کودها در سیستم آبیاری، افزایش مقاومت گیاه در برابر خشکی، شوری و سرمازدگی، همزمان می توان با دیگر کودهای کشاورزی مخلوط کرد و همین طور این کودها دارای عناصر ماکرو و میکرو المنت ها می باشند، اشاره کرد.
گیاهان برای رشد بهتر و بهینه خود به یکسری مواد مغذی نیاز دارند که بدون آنها نمی توانند رشد کنند یا محصول باکیفیتی را تولید کنند و همچنین کمبود این عناصر سبب کاهش در برداشت می شود و آفات به راحتی به گیاه حمله و از آن تغذیه می کنند و از سوی دیگر گیاه به سرعت دچار بیماری قارچی می شوند. بنابراین با استفاده از کودهای کشاورزی مثل کودهای ان پ کا این مشکل را برطرف می کنیم.
نقش نیتروژن (N) در ساختار گیاهان
نیتروژن (N) باعث رشد و نمو برگ و شاخه و ایجاد بوته و ساختار قوی در گیاهان می شود. همچنین نیتروژن برای ایجاد کلروفیل ضروری است که باعث سبز شدن برگ گیاهان و سرسبزی گیاهان می شود و برای فتوسنتز ضروری است. از طرفی نیتروژن بیش از حد ممکن است باعث به تاخیر انداختن گلدهی و میوه دهی گیاهان شود.
انتقال نیتروژن از برگ به سایر اندام ها از طریق آوند آبکشی و به فرم اسیدهای آمینه انجام می گیرد. تجمع نیترات در اندام ها معمولا به دلیل انتقال از طریق آوند چوبی می باشد. عکس العمل های گیاه نسبت به نیتروژن به صورت های زیر مشاهده می شود:
✅ افزایش رشد سبزینه ای
✅ رشد و توسعه متعادل گیاه
✅ افزایش در شدت رنگ سبز برگ ها
✅ افزایش میزان پروتئین های گیاهی
✅ افزایش تولید میوه و دانه
مشکلات ازدیاد نیتروژن در خاک
با این حال، زیادی نیتروژن در خاک، به خصوص در اواخر دوره رشد، سبب افزایش رشد سبزینه ای به هزینه رشد اندام های تولید مثلی و همچنین به هزینه رشد ریشه و کاهش ذخیره قند ریشه گیاهانی مثل چغندرقند می گردد. توسعه زیاد بافتهای سبزینه ای آبدار و لطيف موجب تحریک فعالیت بعضی حشرات مانند شته ها و همچنین حساسیت گیاه نسبت به سرما، خشکی، خوابیدگی و بعضی از بیماری ها و همچنین تأخیر در رسیدگی محصول می شود. ازدیاد نیتروژن در اوایل دوره رشد نیز موجب توسعه وسیع بافت های سبزینه ای می گردد، که تا حدی در شرایط پر آبی مطلوب است، اما در شرایط کم آبی و دیم کاری مطلوب نیست.
در شرایط اخیر، توسعه زیاد بافت های رویشی موجب مصرف مقدار زیادی آب طی نیمه اول از دوره رشد گیاه می شود، تا آنجا که آب باقی مانده و موجود در خاک کفایت مصرف گیاه را در اواخر دوره رشد نمی کند. در نتیجه گیاه برای انطباق خود با شرایط محیطی، مقدار زیادی از برگها و ساقه های جوان خود را از دست می دهد و از عملکرد به شدت کاسته می شود.
بهترین زمان مصرف کود npk نیتروژن بالا، قبل از زمان گلدهی و همچنین برای قلمه های جوان که نیاز به شاخ و برگ زدن بهتر دارند، می باشد.
علائم کمبود نیتروژن در گیاهان
برگ گیاهانی که با کمبود نیتروژن روبه رو هستند به صورت سبز مایل به زردی کلی دیده می شوند. برگ های مسن بیشتر از برگ های جوان آسیب دیده و کاملا زرد شده و می ریزند. برگ ها عموما از رشد باز مانده، کوچک شده و فاصله بین گره ها و قطر ساقه ها کاهش می یابد. گل های کولتیوارهای تیره رنگ درجات روشن تری نسبت به گل های طبیعی از خودشان نشان می دهند. از طرفی مصرف بیش از حد نیتروژن نیز سبب رشد رویشی بی رویه در گیاهان می شود.
نقش فسفر در ساختار گیاهان
فسفر (P) باعث تقویت سیستم رشد ریشه ها و گل ها می شود و همچنین میوه ها یا دانه های بعدی شکوفه را تقویت می کند. فسفر برای هر فرآیند گیاهی مانند فتوسنتز، سلولهای جدید، رشد یا تنظیم آب که از انرژی استفاده می کند، مهم است. ایـن عنصـر در ترکیـب پـروتئین هـاي مرکـب، تولیـد برخـی از لیپیـدها و تبـادل انـرژي در انــدام هــاي مختلــف و همچنــین در رشــد و تولیــد ریشه هاي قوي و مقاومـت گیاهـان بـه بیمـاري هـاي گیاهی، تلقیح گل، تشکیل میوه و دانـه نقـش بسـزایی دارد. هم چنین باعث تسریع در رشد گیاه و رسیدگی محصول می شود.
جذب فسفر به مقدار کافی در اوایل دوره رشد گیاه، اهمیت بسیاری دارد، این اهمیت در اندام های زایشی، بیشتر نمایان است. فسفر در تشکیل بذر نقش اساسی را دارد. فسفر عامل زودرسی محصولات، به ویژه غلات است
علائم کمبود فسفر در گیاهان
ظهور علائم کمبود فسفر در گیاهان ابتدا به صورت پیچیدگی برگ های پیر به دور برگ های جوانتر و دوکی شدن برگهای جوان بروز می کند. کمبود فسفر در گیاه اختصاصی نیستند، ولی علائم کلی زیر ممکن است مشاهده شوند:
✅ رشد ساقه و ریشه به شدت کاهش می یابد.
✅ ساقه مستقیم و باریک می شود.
✅ تعداد ساقه های فرعی محدود گشته، جوانه های جانبی مرده و یا به خواب می روند.
✅ برگ های مسن به سرعت می ریزند.
✅ تعداد گل ها کاهش می یابد.
✅ باز شدن برگ ها و جوانه ها در بهار به تأخیر می افتد.
✅ برگ ها ارغوانی گشته یا روی آنها لکه های آبی مایل به سبز که دارای مراکز ارغوانی یا قهوه ای هستند بوجود می آیند.
✅ کناره برگ ها قرمز، ارغوانی یا قهوه ای می شود. گیاهان نسبت به کمبود فسفر قابل جذب در خاک عکس العملهای متفاوتی نشان می دهند. به طور کلی، گیاهان جوان به فسفر بیشتری نسبت به گیاهان مسن نیاز دارند.
نقش پتاسیم درساختار گیاه
پتاسیم (K) با فعال کردن یک سری آنزیم توانایی گیاه را برای کنترل استرس های محیطی افزایش می دهند. تنش های گیاهی که در اثر پیوند، گرما، سرما، خشکسالی، بیماری و آفات ایجاد می شود توسط کود پتاسیم کنترل می شود. بنابراین پتاسیم به کیفیت میوه و گل و تشکیل پروتئین در میوه کمک می کند و برای سلامت کلی گیاه ضروری است. پتاسیم باعث فعال سازی آنزیم های مختلف، تنظیم فعالیت های عناصر کانی اساسی گوناگون، تسریع رشد بافتهای مریستمی و تنظیم روابط حرکات روزنه ها و آب نقش اساسی را دارد. عنصرپتاسیم کیفیت محصول را بالا می برد و راندمان فتوسنتز را افزایش می دهد. پتاسیم برای تشکیل دانه حجیم و ساقه مقاوم در غلات ضروری می باشد.مقدار پتاسیم در خاک های مختلف متفاوت می باشد.
پتاسیم نیز عنصري است که در فعال کردن آنزیم هـاي احیـا کننـده گـاز کربنیـک و همچنـین در چندین مرحله براي ساخته شدن پروتئین نقش داشـته و گردش نیتروژن و ساخته شدن پـروتئین در گیاهـان به میزان این عنصـر بسـتگی دارد.
علائم کمبود پتاسیم در گیاهان
علائم کمبود پتاسیم در گیاهان در ابتدا به صورت نکروزه شدن (کاهش رنگ سبز طبیعی برگهای گیاه) برگ های پیر به صورت لکه هایی در امتداد طولی برگ خودنمایی می کند بروز می کند.
✅ رشد گیاه کند می شود.
✅ کناره برگ ها، به خصوص در برگ های مسن ،قهوه ای شده و سوختگی ایجاد شده
✅ ساقه ها ضعیف شده
✅ میوه و دانه چروکیده شده
✅ کاهش مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی و بیماری و آفات
بهترین زمان مصرف کودهای NPK
بهترین زمان مصرف کودهای NPK در اوایل بهار و زمانی که گیاهان و درختان شروع به رشد می کنند میباشد. چرا که در این زمان سرما کم کم رو به کاهش می رود و شروع هوای نرم و ملایم بهاری است و بهترین زمان برای تغذیه گیاهان می باشد. اگر هدف پرورش سبزیجات پر برگ باشد، باید کودی با عدد نیتروژن بالا انتخاب شود و در صورت مصرف کود برای گلدهی، باید کودی با فسفر بالا انتخاب شود تا به تشکیل شکوفه های بیشتر منجر شود.
با آگاهی از میزان مواد موجود در خاک و مقایسه آن با میزان ماده مورد نیاز برای رشد مطلوب گیاه، می توان میزان کود بهینه را انتخاب کرد . در کل زمان استفاده از این کود بستگی به میزان عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم دارد. به طور مثال از کود ان پ کا که پتاسیم بیشتری دارد می توان در فصل زمستان برای افزایش مقاومت گیاه در برابر سرمازدگی استفاده کنید و یا از ان پ کا فسفر بالا در مراحل اولیه کاشت گل رز برای گسترش ریشه استفاده کنید ، بنابراین زمان استفاده از این کود متغییر و بستگی به هدف مورد انتظار از گیاه را دارد.
اعداد روی بسته بندی کود NPK (راهنمای جامع برچسب های روی کود)
همه کودها به ترتیب دارای سه عدد هستند که به ترتیب درصد وزنی نیتروژن کل (N)، فسفر محلول (P₂O₅) و پتاسیم محلول در آب (K₂O) را نشان می دهند.
به عنوان مثال، از نسبت 1-1-1 (مثل: 15-15-15) به طور گسترده در زمان کاشت در خاکهایی که کمبود فسفر و پتاسیم دارند استفاده میشود؛ در حالی که اگر میزان فسفر و پتاسیم در خاک زیاد یا خیلی زیاد باشد، نسبت 1-0-0 (مثل 40-10-10) ممکن است گزینه مناسب تری باشد. همچنین روی بعضی بسته بندی کودها ممکن است بعد از اعداد، حروف +TE را درج می کنند که؛ مخفف کلمه (Trace Element) به معنی عناصر ضروری است.
جمع بندی
در نتیجه رشد مطلوب گیاه و حصول حداکثر کیفیت و کمیت محصول مستلزم وجود مقدار کافی و متعادلی از عناصر پر مصرف و کم مصرف در خاک است. در صورتی که کمبود عناصر غذایی در خاک وجود داشته باشد باعث کاهش عملکرد گیاه و در نتیجه کاهش کیفیت محصول می شود، بنابراین بایستی مواد غذایی مورد نیاز گیاه به صورت کود به خاک (یا گیاه) اضافه گردد.
منابع
- بررسی تأثیر سطوح مختلف کود کامل NPK و اسید فولویک بر خصوصیات مورفولوژیکی، عملکرد و اجزا عملکرد گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L.)
- بررسي رشد و نمو خيار گلخانهاي تحت تأثير کاربرد برگي کودهاي بيومين و هيومي فولين در مقايسه با کاربرد خاکي آنها و کودNPK
- تأثير نظامهاي خاكورزي و كود شيميايي (NPK (بر خصوصيات كمي و كيفي ذرت
- تاثیر کودهای زیستی، عناصر ریز مغذی و کودهای شیمیایی بر عملکرد و عناصر موجود در گیاه نعناع فلفلی در شرایط تنش خشکی
- کتاب بیماری شناسی گیاهی و بیماری گیاهی
- مقاله:https://candidegardening.com/GB/stories/4a4fdae0-94ba-44f3-b207-ae8c5d64b957
- مقاله: https://www.pennington.com/all-products/fertilizer/resources/understanding-fertilizer-labels
- کتاب اصول و مبانی زراعت
- https://fa.wikipedia.org/wiki/%DA%A9%D9%88%D8%AF
هنـوز دیدگاهی ثبــت نشــده
اولیــن باشــید شــما