انواع آفت و بیماری انگور
مقدمه
گیاه مولد انگور، مو یا تاک نامیده می شود. تاکهای وحشی و زراعی به تیره تاکسانان (Vitaceae) تعلق دارند. در این تیره ۱۴ جنس زنده، ۲ جنس به صورت فسیل و بیش از ۱۰۰ گونه وجود دارند. گیاهان این تیره علفی یا خشبی هستند. گلها در این تیره کامل یا به صورت تک جنسی دیده می شوند.
تاک می تواند در زمستان تا ۱۵- درجه سانتی گراد را تحمل کند، نیاز سرمایی مو نسبتا کم است و این نیاز در اکثر ارقام با ۱۰۰ تا ۵۰۰ ساعت دمای کمتر از هفت درجه سانتی گراد برآورده می شود، ولی برخی از ارقام به حدود ۲۰۰۰ ساعت نیاز دارند. جوانه های مو در بهار، وقتی میانگین دما به ۱۰ درجه سانتی گراد برسد، آغاز به رشد می کنند. ولی گلها برای باز شدن، به متوسط ۱۶ درجه سانتی گراد نیازمندند.
گل مو، از سال دوم عمر نهال به بعد، هنگام تابستان در داخل جوانه های مرکب جانبی تشکیل می شود. این جوانه ها، در سال بعد، تبدیل به شاخه هایی می شوند که از بند سوم تا دوازدهم خود، دارای خوشه گل هستند. خوشه گل در هر بند، در نقطه روبروی برگ آن بند رشد می کند. در تاک، برای تبدیل شدن گل به میوه باید گرده افشانی انجام شود. در تاکهای دانه دار علاوه بر گرده افشانی، انجام عمل لقاح نیز ضروری است، ولی اغلب تاکهای بی دانه نیازی بدان ندارند.
باید توجه داشته باشید که هنگام کاشت این درخت اقدامات لازم جهت جلوگیری و کنترل علف هرز انجام شود.
آفات و روش کنترل آن ها
سر شاخه خوار انگور
شب پره Lobesia botrana آفت عمده انگور است که در صورتی که مبارزه انجام نشود خسارت زیادی وارد می کند. بیشتر خسارت این آفت به دلیل تغذیه لارو از خوشه های انگور است و در اواسط فصل خوشه ها را به قارچ بوترایتیس حساس میکند و منجر به ایجاد پوسیدگیهای ثانویه در هنگام برداشت میشود. لارو ها به جوانههای گل نفوذ می کنند. در اثر تغذیه این آفت پوست غوره حالت خاکی رنگ پیدا می کند.
✅ در جهت کنترل این نوع هرس بهاره،استفاده از سموم نفوذی ( مانند دیازینون)
تریپس انگور
تریپس حشره ای یک نسلی است که در خاک به صورت شفیره زمستان گذرانی میکند. در اوایل فصل به جوانه ها و برگ های جدید حمله می کند و در انتهای فصل باعث خشک شدگی و ریزش زود هنگام برگ میشود. علائم به صورت لکه های نکروزه و خشکشدگی از حاشیه برگ میباشد.
✅ کنترل:تقویت تنوع گیاهی در تاکستان میتواند به طور طبیعی تریپسها را کنترل کند
زنجره مو
این زنجره Pesalmocharias alhageos یکی از آفات مهم مو در ایران می باشد که بخش عمده ای از چرخه زندگی خود را در خاک سپری میکند. حشره بالغ روی سر شاخه های مو تخم ریزی می کنند. بر اثر تخم ریزی برجستگی هایی به وجود می آید که باعث شکنندگی سر شاخهها می شود. زنجره به ریشه انگور خسارت وارد میکند. پوره های سن دو به ریشههاي فرعی گیاه میزبان میچسبند در حالیکه پورههاي ســنین سه و چهار در اطراف ریشه و محل فعالیت خود لانه هایی را تشکیل میدهند و از شیره گیاه میزبان تغذیه میکنند
✅ حذف برگهای پایینی،استفادخ از ارگانوفسفاتها ،
شپشک آرد آلود انگور
خسارت ناشی از شپشک آرد آلود موجب کوتولگی، زردی، بد شکلی، پیچیدگی و در نهایت خشکی برگها شده همچنین ترشح عسلک در اثر فعالیت شپشک به رشد قارچهای فوماژین بر روی برگ کمک میکند. شپشک ها در محل انشعاب شاخ و برگ انگور فعالیت بیشتری دارد. مورچهها یکی از عوامل اصلی در انتقال شپشکها به گیاه اصلی هستند.
✅ کنترل:در بسیاری از مناطق، کنترل از طریق استفاده از شکارچیان طبیعی مانند زنبورهای پارازیت انجام میشود. انواع دیگری از ارگانیسمهای کنترلکننده نیز وجود دارند اما کنترل و مدیریت این آفت به دلیل اینکه حشره غالباً در زیر پوست یا داخل خوشهها فعالیت میکند دشوار است.
مینوز مو
مینوز بین دو اپیدرم برگ حرکت می کند و با ایجاد دالانهایی بر روی برگ خطوط سفیدی را ایجاد میشود. این آفت به صورت شبانه روزی فعالیت میکند و کنترل آن سخت است.
✅ استفاده از ارقام مقاوم،کنترل زراعی
کرم سفید ریشه
در بین آفات کرم سفید ریشه یکی از مخرب ترین آفات میباشد. گیاهانی که مورد حمله این آفت قرار میگیرند زرد شده و رشد شاخه های آنها متوقف شده و ریزش میوه اتفاق میافتد و به دلیل آسیب به طوقه و ریشه استحکام خود را از دست میدهد.
✅ استفاده از تله نوری، استفاده از باکتری Bacillus popilliae،استفاده از اوی سکت یا دیازینون
بیماریهای مهم گیاه انگور
سرطان طوقه
سفیدک حقیقی مو هم گفته می شود. در فصل بهارعلائم بیماری به صورت گرد سفید رنگ بر روی برگ و خوشهها، لکههای خاکستری برروی ساقهها بروز می کند که گیاه را ضعیف کرده، از رشد آن جلوگیری میکند و عملکرد محصول را کاهش میدهد. در صورت تشدید بیماری برگها قهوهای شده، ریزش میکنند و حبهها ترک میخورند و نا مرغوب میشوند.
✅ برای مقابله با این بیماری میتوان از ارقام مقاوم استفاده کرد و ذرت های آلوده را قبل از سیاه شدن گالهای آنها
حذف نمود. همچنین استفاده بهینه ازکودهای حاوی نیتروژن و قارچ کش ها می تواند در کنترل شدت بیماری و مدیریت آن موثر باشد.
زردی و زوال فتوپلاسمایی
علائم زردی این بیماری با کمبود آهن متفاوت است و به صورت زرد درخشنده و لکهای در باغ مشاهده میشود. به تدریج این زردی به لکه های نکروتیک تبدیل میشود و با گرم شدن هوا لکهها گسترش یافته و زوال شاخهها و برگهای سوخته مشاهده میشود.
✅ برای مدیریت اینوع از بیماری های ذرت می توان ارقام مقاوم در برابر این بیماری را کشت کرد. استفاده از سیستم آبیاری مناسب، رعایت تراکم کشت و استفاده از سموم مسی نظیر اکسی کلرور مس و مخلوط می تواند سبب عدم گسترش این بیماری شود.
اسکا (زوال سریع)
در فصول گرم سال به سرعت مشاهده میشود. علائم برگی بهصورت لکه های نکروتیک بین رگبرگی به نکروز چوب و تنه تبدیل می شود. این بیماری فقط با یک عامل بیماریزا ایجاد نمیشود بلکه میکروارگانیسمهای مختلفی باهم فعایت میکنند.
✅ مدیریت آبیاری و جلوگیری از مرطوب شدن بیش از حد ناحیه ریشه و طوقه، استفاده بهینه از کودهای نیتروژنه و قارچ کش ها می تواند سبب افزایش مقاومت بوته های ذرت در برابر این بیماری شود.
سکته مو
به صورت ناگهانی در اواسط تابستان به صورت پژمردگی سر شاخهها میشود. برگها ابتدا به صورت سبز و در مدت چند روز سریع سبز کمرنگ، پژمرده و خشک میشوند.
✅ استفاده از ارقام مقاوم و حذف ذرتهای آلوده قبل از سیاه شدن گالهای آنها و استفاده مناسب و اصولی از کودهای حاوی ازت و قارچ کش ها در مدیریت این بیماری موثر است.
پوسیدگی سفید تنه
علائم این بیماری را میتوان در مغز تنه مشاهده کرد که به صورت نقاط قهوه ای تا سیاه رنگ در مقطع عرضی ساقه دیده میشود و به صورت نوارهای طولی سیاه رنگ در ساقه مو وجود دارد. که به تدریج تنه به شکل نرم و اسفنجی تبدیل شده و شکننده میشود
✅ تنها راه مبارزه با این ویروسها استفاده از بذور سالم و مبارزه با حشرات ناقل این ویروسها شامل انواع زنجرهها است.
شانکر انگور
علائم این بیماری به صورت شکاف و ترک خوردگی روی تنهی انگور، کم رشدی یا توقف رشد، کلروز و پژمردگی برگی، نکروز جوانه ها و تنه انگور می شودعلائم این بیماری به صورت برگهای کوچک، پیچ خورده، فنجانی شکل، رنگ پریده و خوشه های چروکیده دیده میشود.یک بیماری قرنطینهای میباشد که علائم آن به شکل بافت زرد رنگ با لکههای قهوه ای درون آنها ( اصلاحا لکه جزیرهای) بروز میکند. در نهایت خوشهها خشک شده و میوهها آب درون بافت را از دست میدهند. رشد بوته متوقف شده و به مرور زمان کاملا خشک میشود. در شرایط گرم علائم بیماری و گرفتگی آوند بیشتر مشخص میشود.
پیشنهاد اگری راز
برای مشاهده برنامه غذایی عمومی انگور روی عکس کلیک کنید.
تیم اگری راز طی سابقه کاری چندین ساله ی خود در زمینه ی گیاهان آپارتمانی به شما پیشنهاد میکند که قبل از درگیری محصولات خود با این آفات و بیماری ها و متحمل شدن ضرر سنگین ،مقاومت گیاه خود را با تغذیه مناسب و اصولی بالا ببرید.
کود خانگی پیشنهادی فروشگاه آنلاین اگری راز برای تقویت و بالا بردن مقاومت گیاهان به شرح زیر است | |
کلیک کنید? | |
کود ریشه زا ،کود گلدهی ،کود تقویتی، کود جلبک دریایی، کود آمینواسید، کود آهن، کود هیومیک اسید | |
جمعبندی
اولین گام در مبارزه و کنترل آفات شناسایی دقیق آفت است. پس از شناسایی، با استفاده از روش زراعی و بیو و در نهایت با استفاده از سموم و مواد شیمیایی میتوان آفات را مدیریت و کنترل کرد. حشرات مهاجم به دلیل قدرت بالای خود در حفظ بقا، تولیدمثل بیشتر، قدرت بالای سازگاری در شرایط مختلف محیطی و ایجاد مقاومت در برابر سموم، نسبت به حشرات مفید و پارازیت تأثیر کمتری از سموم میگیرند.
منابع
- https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%D9%86%DA%AF%D9%88%D8%B1
- https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%D9%86%DA%AF%D9%88%D8%B1_%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D9%87
نظرات کابران