نقش گوگرد در کشاورزی و باغداری

نقش گوگرد در کشاورزی

7 دقیـــقه مطالعه

مقدمه

گوگرد در کشاورزی به همراه مواد معدنی دیگر همانند کلسیم و منیزیم می‌تواند نقش مفیدی داشته باشد که باعث رشد طبیعی و باروری بیشتر گیاهان شود. از همین رو هم در حوزه باغداری و هم زراعت از کودهای گوگردی به وفور استفاده می‌شود. بسیاری از متخصصان، گوگرد در کشاورزی را به عنوان یک ماده مغذی ثانویه می‌دانند که می‌تواند باعث متعادل نمودن نیتروژن، فسفر و پتاسیم در خاک شود. با این توضیح باید در نظر داشته باشید که گوگرد به عنوان یک ماده مغذی برای گیاهان دارای اهمیت فراوانی است.

تاثیر استفاده از گوگرد

نقش گوگرد در کشاورزی هم به صورت طبیعی از هوا و هم به صورت سولفاته و محلول در آب مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته باید در نظر داشته باشید که این مورد می‌تواند با سایر عناصر طبیعی همانند دی‌اکسید‌کربن واکنش یافته و باعث تولید SO4 شود. این ماده پروتئین‌ها و هورمون‌های مورد نیاز گیاهان را فراهم می‌کند. همچنین باید در نظر داشته باشید که وجود گوگرد در خاک باعث می‌شود تا میوه‌ها بزرگ‌تر گردند. از سوی دیگر دانه‌های روغنی در گیاهانی که کود گوگرد مصرف نموده‌اند، قابل استخراج است.   

نقش گوگرد در اکوسیستم‌های کشاورزی و طبیعی

گوگرد در کشاورزی به تولید پروتئین و کلروفیل کمک می‌کند. این دو ماده باعث رشد بهتر گیاهان می‌شوند. همچنین گوگرد می‌تواند کمبود نیتروژن در خاک را جبران نموده و از خشکی و پژمردگی گیاهان جلوگیری نماید. خاطر نشان می‌شود که گوگرد در کشاورزی مانع از زرد شدن برگ گیاهان شده و همچنین باعث پخش یکنواخت کلروتیک در خاک می‌‌گردد.

اهمیت و میزان وجود گوگرد در گیاهان

منابع آبی که کشاورزان از آنها استفاده می‌کنند اغلب نمی‌توانند گوگرد مورد نیاز گیاهان را برای رشد فراهم آورند. از همین رو نیاز است تا کودهای تجاری محلول در آب برای جبران کمبود گوگرد موجود در خاک مورد استفاده قرار گیرند. البته باید به این مورد توجه نمایید که میزان کود محلول در آب می‌بایست ابتدا بر اساس آزمایش‌های انجام شده بر روی خاک برآورد گردیده و سپس به خاک تزریق گردد.

اگر کودهای گوگرد در کشاورزی مورد استفاده قرار گیرند لازم است به همراه آنها از نمک‌های اپسوم نیز استفاده شود. با این کار اثر کود چندین برابر شده و خاک نیز می‌تواند منابع مورد نیاز خود را به دست آورد. به طور متوسط بیان می‌شود که هر 2 تا 4 اونس کود می‌بایست در 100 گالن آب مخلوط شده و به خاک تزریق گردد. هرگز کودهایی که دارای گوگرد هستند را با کودهایی که دارای کلسیم می باشند در یک محل با هم قرار ندهید، زیرا باعث ایجاد رسوب می شود.

جذب گوگرد توسط گیاهان از طریق هوا

گوگرد می تواند توسط هوا نیز وارد گیاهان شده و به رشد آنها کمک نماید. البته باید در نظر داشته که جذب بیش از اندازه یا رشد در مناطق گوگردی می تواند تاثیر منفی نیز به همراه داشته باشد.

در این وضعیت،می توان بیان داشت که جذب گوگرد توسط هوا دارای مزایای زیر است

  1. در متابولیسم ازت می تواند نقش داشته باشد
  2. باعث ایجاد دانه های روغنی می گردد
  3. برای ایجاد کلروفیل نقش اساسی ایجاد می نماید.
  4. برای ساخت اسیدهای آمینه و پروتئین ها گزینه خوبی است.

عملکرد گوگرد پس از ورود به خاک

پس از اینکه گوگرد وارد خاک شد، می تواند به کمک باکتری های موجود در خاک، میزان PH را کاهش دهد. از سوی دیگر این مورد هدایت الکتریکی را بیشتر نموده  و میزان جذب فسفر را افزایش می دهد. به عبارت دیگر استفاده از کودهای گوگردی موجب می شود تا میزان حلالیت عناصر غذایی افزایش یابد.

اهمیت گوگرد در عملکرد گیاه و سازگاری آن با تنش‌ها و آفات

گوگرد در کشاورزی می تواند نقش بسیار مفیدی داشته باشد. از جمله مزایای گوگرد می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. کیفیت آبیاری را افزایش می دهد
  2. مانع تجمع نیترات در محصولات می شود
  3. باعث ضدعفونی شدن خاک می شود
  4. PH خاک های شور را اصلاح می نماید
  5. خاک ها را اسیدی می نماید تا مواد آلی را بهتر جذب نمایند.

نقش گوگرد در اصلاح و بهبود وضعیت خاک‌های آهکی

استفاده از گوگرد در کشاورزی موجب می شود تا خاک های از لحاظ PH اسیدی شوند و امکان جذب مواد آلی را داشته باشند.با این کار خاک پای درختان اصلاح شده و اثرات مضر سموم استفاده شده به شدت کاهش می یابد. برای اینکه بتوان اثرگذاری کودهای فوق را در خاک بهبود داد، بهتر است تا آنها را به همراه کودهای حیوانی استفاده نمود.

آثار منفی زیست‌ محیطی کمبود گوگرد

همواره باید در نظر داشت که اگر میزان گوگرد در کشاورزی، غذاها و بدن افراد کاهش یابد، نقش بسیار مضری را همراه خواهد داشت که برخی از مهمترین آنها در زیر لیست شده اند:

  1. باروری گیاهان را کاهش می دهد
  2. باعث زرد شدن گیاهان می شود
  3. گیاه نمی تواند کلسیم و مواد آلی را جذب نماید.
  4. در انسان باعث خشکی پوست می گردد
  5. آسیب های بافتی را در انسان باعث می شود.
  6. منجر به پوکی استخوان، آلرژی و آرتروز می شود.

اکسیداسیون گوگرد

اکسیداسیون گوگرد در واقع به ترکیب گوگرد و اکسیژن گفته می شود. با این مورد میزان جذب آن در خاک بیشتر می شود لذا عناصر غذایی راحت تر می توانند به گیاهان رسوخ نمایند. اکسیداسیون باعث می شود تا میزان آهکی بودن خاک کمتر شود و گیاه بتواند از تمام پتانسیل باروری خود استفاده نماید.

نقش گوگرد در کیفیت غذا

بیشترین استفاده گوگرد در تهیه مواد غذایی می باشد. گوگرد قادر است تا طعم و مزه سبزیجات سبز را بسیار بهبود دهد. این مورد همچنین میزان ویتامین ها و اسیدهای آمینه موجود در غذا را افزایش می دهد. همچنین وجود این مورد باعث می شود تا میوه ها و محصولات کشاورزی، آنزیم های حیاتی بیشتری داشته باشند.

انواع کودهای گوگردی

گوگرد معدنی

این گوگردها همانگونه که از نام آنها مشخص است، به صورت مستقیم از معدن استخراج می شوند و در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرند.در این کودها مواردی همانند آلومینیوم و .. نیز وجود دارد. البته با توجه به اینکه فراوری کاملی روی انها صورت نمی گیرد، می تواند دارای گازهای خطرناک نیز باشد. اثرات منفی این کودها نیز به مراتب از سایرین بیشتر است.

گوگرد پالایشگاهی

گوگرد مذکور در عمق زمین قرار دارد اما چون پس از پالایش نفت و گاز از عمق زمین استخراج می شوند اغلب به صورت گاز می باشند. البته باید بیان داشت که برای استفاده آنها در کشاورزی پس از فرآوری به شکل پودری تغییر می یابند. چون این موارد از نفت و گاز تشکیل شده اند لذا در زمان استفاده لازم است تا جوانب احتیاط رعایت شود.

گوگرد پودری

این کود حدود 1 ماه قبل از کاشت گیاه یا نهال باید به زمین تزریق شود. برای اینکه میزان مناسبی از مخلوط کود و آب به دست آورید لازم است تا حتما از خاک آزمایش به عمل آید اما عموما در کشت و زرع 1200 تا 1500 کیلو را در هر هکتار استفاده می نمایند. عموما از این موارد برای دفع آفات و حشرات مزاحم که مانع رشد محصولات می شوند، استفاده می گردد.

گوگرد پاستیلی و یا گرانوله

این نوع کودها نیز در پالایشگاه های نفت و گاز تولید می شوند. از لحاظ ترکیبی و ظاهری نیز بسیار شبیه به کودهای پودری می باشند. با توجه به اینکه مراحل فراوری آنها بیشتر بوده لذا سموم آنان نیز تا حد زیادی گرفته می شود لذا کمترین ضرر را برای بدن دارند.

گوگرد مایع

یکی از پرکاربردترین انواع کود های گوگرد، موارد مایع می باشند. در این کودها میزان گوگرد بسیار کمتر می باشد و می توان با خیالی آسوده برای کشاورزی و همچنین باغداری از آنها استفاده نمود. اما باید به این موضوع نیز دقت داشته باشید که شما با کودهای مذکور نمی توانید خاک خود را اصلاح نمایید، تنها به رشد گیاه و باروری آن کمک خواهید نمود. اگر از کود گوگرد مایع، بیش از اندازه استفاده نمایید، ساختار خاک کاملا متلاشی می شود اما می توانید برای کنترل آفات و از بین بردن حشرات آنها را بکار گیرید.


پیشنهاد اگری راز

تیم اگری راز طی سابقه کاری چندین ساله ی خود در زمینه ی کشاورزی به شما پیشنهاد میکند که قبل از درگیری محصولات خود با این آفات و بیماری ها و متحمل شدن ضرر سنگین ،مقاومت گیاه خود را با تغذیه مناسب و اصولی بالا برده و دیگر نگران باغ یا مزارع خود نباشید .

بر روی محصولات پیشنهادی گوگرد دار کلیک کنید
👇
گوگرد طلایی
گوگرد سیلور پتاس

جمع‌بندی

با توجه به مواردی که در بالا بیان شد در مورد نقش گوگرد در کشاورزی ، می توان نتیجه گرفت که گوگرد یک عنصر مهم برای اصلاح خاک و بهبود باروری درختان می باشد. کودهای گوگردی به سرعت به ریشه گیاهان رسیده و آنها را تقویت می نمایند. اما بهتر است که برای بهره وری بیشتر از کودهای محلول در آب استفاده نمایید.امروزه استفاده از انواع آفت کش ها موجب می شود تا کم کم خاک شما به سمت قلیایی شدن حرکت کند اما کودهای فوق تا حد زیادی می توانند سلامت خاک را برگردانده و شرایط رشد گیاه را فراهم آورند. از جمله کودهای مهم برای کشاورزان و باغداران که استفاده از آن همواره توصیه می شود کود گوگرد است که در این مقاله در خصوص ویژگی های آن به صورت کامل صحبت شد.

منابع

با ما همراه باشید

با ارائه برترین مقالات و مطالب روز کشاورزی توسط کارشناسان فنی

برای مشاوره آنلاین کلیک کنید

  **اگری راز ،راز رویش ها**

5
امتیاز شما در رابطه با این مقاله
5

5 نفر
بری کپی روی لینک کلیک کنید https://agriraz.com/?p=3882
مشاوره گیاهان آپارتمانی

حل مشکلات گیاهان خانگی و آپارتمانی خود را به ما بسپارید

نظرات کابران

ارسال دیدگاه