مقدمه
کودهای ریشه افزا به عنوان منبع غنی از مواد مغذی در رشد مطلوب گیاه نقش موثری ایفا می کنند. البته کود هایی که در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرند انواع مختلفی دارند که لازم است در خصوص هر کدام اطلاعاتی داشته باشید . به منظور کسب آگاهی شما، ما در این مقاله قصد داریم شما را با موضوعاتی چون کود،کود ریشه زا،هورمون رشد سریع گیاهان،تقویت ریشه گیاه،کود مناسب برای تقویت ریشه گیاه،کود ریشه زایی درخت،کشاورزی آنلاین،خرید کود،کود کشاورزی،فروشگاه اینترنتی کشاورزی،خرید کود کشاورزی و خرید اینترنتی کود بیشتر آشنا کنیم با ما همراه باشید.
کودهای ریشه افزا و مزایای استفاده از کود ریشه زا
گیاهان نیز مانند انسان ها برای بقا و رشد مطلوب تر نیازمند غذا هستند. توجه به تغذیه گیاهان موجب افزایش بازدهی آنها خواهد شد البته خاک برخی مواد طبیعی را در خود دارد که بستر رشد اولیه گیاه را فراهم می کند. اما به مرور زمان خاک غنای خود را از دست داده و نسبت به برخی مواد معدنی احساس فقر می کند، که در نتیجه آن رشد گیاه یا کم شده و یا کاملا متوقف خواهد شد. به همین منظور تامین غذای مورد نیاز گیاهان توسط کود های مناسب یک نیاز است که باید به آن توجه داشت. ریشه نقش بسیار مهمی در رشد و نمو گیاهان دارد به طوری که اگر رشد مطلوب داشته باشد اندام های هوایی گیاه نیز به خوبی رشد خواهد کرد. سیستم ریشه به عنوان اصلی ترین قسمت گیاه یک اندام مهم در جذب مواد مغذی به حساب می آید توانایی سنتز و انتقال فعال کننده های فیزیولوژیکی را بر عهده دارد. یکی از مزیت های استفاده از کودهای ریشه زا تقویت و تحریک رشد ریشه است که این فرایند در نتیجه به رشد مطلوب و نهایی گیاه تاثیر خواهد گذاشت.
قبل از استفاده از هر نوع کود های ریشه افزا آزمایش خاک اهمیت دارد. زیرا ابتدا باید نسبت به فقیر بودن خاک نسبت به مواد معدنی ضروری اطمینان حاصل کرد و زمانی که نتایج آزمایش آماده شد شما حساب دقیقی از سطح کمبود مواد مغذی خاک خواهید داشت که به شما کمک می کند نوع کود مورد نیاز را تزریق کنید. جذب مواد مغذی همچون ویتامین ها نقش مهمی در طول دوره رشد گیاهان دارند و بیشتر ویتامین هایی که از طریق کود های ریشه افزا تامین می شوند از طریق تارهای ریشه ها جذب شده و به سایر قسمت ها منتقل می شود.
اهمیت ریشه
در خصوص اهمیت ریشه همین قدر باید توضیح داد،که ریشه زمانی که از سلامت کامل برخوردار باشد در جریان باد و آب های جاری از خود مقاومت نشان می دهد. همچنین ریشه مواد مورد نیاز گیاه از جمله اکسیژن، آب و دیگر مواد معدنی را از خاک دریافت کرده و به سمت ساقه ها و برگ ها هدایت می کند. جالب است بدانید بنابر تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته مشخص شده که ریشه ترکیباتی ترشح می کند که بر میکروارگانیسم های موجود در خاک تاثیر گذاشته و این فرایند به محفوظ ماندن گیاهان در برابر بیماری ها کمک می کند و آنها را برای دریافت و جذب مواد مغذی در خاک نیز تشویق می کند.
اما آیا می دانستید که ریشه نسبت به دیگر قسمت های گیاه بیشتر به تقویت نیاز دارد؟ روش های مختلفی برای تقویت ریشه موجود است که به چند نمونه از آن اشاره می کنیم:
✅ توجه به غنی و فقیر بودن خاک به لحاظ داشتن مواد مغذی
در این روش باغدار یا کشاورز باید به خاک به عنوان بستر رشد گیاه توجه ویژه داشته باشد همان طور که اشاره شد خاک به مرور زمان توانایی خود را از دست داده و نیاز به مواد مغذی و ضروری دارد، که می توان از کود های ریشه افزا همچون فسفر و پتاسیم و… استفاده نمود.
✅ استفاده از هورمون های ریشه زایی در قلمه زدن به عنوان یک عامل تحریک کننده:
زمانی که شما از کود های ریشه افزا استفاده می کنید در واقع ریشه ها را تحریک می کنید تا سریع تر رشد کنند و این خود باعث جوانه زنی بیشتر گیاه نیز خواهد شد. این عمل در زمان قلمه زنی بسیار مفید است. البته لازم به ذکر است که ما دو نوع هورمون ریشه افزا داریم:
✅ به کارگیری کود های زیستی میکروبی
کود های زیستی میکروبی نیز یکی دیگر از کود های ریشه افزا به حساب می آیند که در تقویت ریشه و افزایش ریز مغز ها نقش موثری دارد. همچنین می تواند فرایند جذب مواد مغذی را نیز افزایش می دهد.
✅ برنامه ریزی و مدیریت صحیح
استفاده از کود های ریشه افزا باید طبق برنامه منظمی صورت گیرد به این معنا که بعد از کوددهی به گیاهان بلافاصله نباید آبیاری انجام گیرد. همچنین نور کافی از نیاز های اولیه گیاه است که باید مورد توجه قرار گیرد.
هورمون ریشه زای طبیعی
هورمون ریشه زای طبیعی همانطور که از نام آن مشخص است از طبیعت به دست آمده و شیمیایی نیست، مانند برگ درختان که نوعی کود به حساب می آید و در برخی موارد محرک هایی چون چوب دارچین،که از عفونت های قارچی ریشه جلوگیری می کند.
*هورمون های ریشه زایی شیمیایی:
هورمون های ریشه زای شیمیایی نقطه مقابل هورمون های طبیعی هستند که معمولا به عنوان کودهای شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرند که در ادامه به انواع آنها اشاره میکنیم.
ریشه زایی قلمه ساقه
قلمه زنی روشی است که افرادی که در زمینه گل و گیاه فعالیت می کنند در زمانی مشخص نسبت به آن اقدام می کنند. در این بین برخی از انواع گیاهان بعد از قلمه بلافاصله کاشته می شوند اما برخی باید مدتی در آب نگهداری شوند تا زمانی که ریشه درآورده سپس نسبت به کاشت آن اقدام کرد. در این بین به منظور اینکه فرایند ریشه زایی سریع تر صورت گیرد می توان از کود های ریشه زا به عنوان تحریک کننده های قوی استفاده کرد، محلول یا کود های طبیعی و هورمونی گزینه های مناسبی برای ریشه زایی قلمه ساقه به حساب می آیند.
کود ریشه زایی برگ
کودهای ریشه افزای غنی از فسفر همچون کود های دامی و گونه های کمپوست شده بسیار خوب و موثر است زیرا به آرامی در خاک آزاد شده و در مدت زمانی طولانی فرایند تجزیه اتفاق می افتد و در این مدت فسفر موجود در آنها جذب ریشه ها می شود. بهترین زمان برای استفاده از این نوع کود فصل پاییز است. فسفر با توجه به قدرت بالایی که در متصل شدن به خاک دارد اما در مقابل تحرک بسیار کم و محدودی هم دارد به این صورت که باید ابتدا به خوبی با خاک ترکیب شود تا ریشه به راحتی از آن بهره ببرد.
موارد مصرف کودهای مخصوص ریشه زایی
توجه به زمان مناسب تزریق کود های ریشه افزا مسئله مهمی است که باید به آن توجه کرد معمولا یکی از زمان های رایج در کوددهی دورهی نشاء و کاشت محصول میباشد، زیرا در این دوره ریشه در مرحله اولیه ساختمان بندی و شکل گیری است. همچنین زمانی که گیاه دچار آفت یا بیماری می شود و کشاورزان در صدد رفع بیماری هستند و معمولا بعد از کنترل بیماری به دلیل استرس هایی که به گیاه وارد شده استفاده از کود های ریشه افزا بافت های آسیب دیده را به خوبی ترمیم کرده و موجب شکل گیری ریشه های جدید می شود.
محلول های تقویت ریشه و انواع محلول های مخصوص تقویت ریشه
استفاده از کود های ریشه افزا می تواند به چند روش صورت گیرد به طوری که هم می توان کود را به صورت محلول تهیه کرد و هم به صورت بسته بندی هایی که موجود است در روش محلول آبی کود های ریشه افزا محلولی را باید در زمان مناسب و در حجم مناسب پای گیاهان ریخت در صورت استفاده از کود های غیر محلولی نیز باید کود را در اندازه مناسب پای درخت یا گیاه ریخت سپس با اندکی آب آن را محلول کرد تا جذب خاک شود توجه داشته باشید آبیاری گیاهان بعد از کود دهی توصیه نمی شود اجازه دهید کود های ریشه افزا به خوبی جذب خاک شوند.
کاربرد کودهای ریشه زایی و عملکرد های بی نظیر کود ریشه زایی
نیتروژن
تامین نیتروژن به عنوان یکی از کودهای ریشه افزا کمک بزرگی به رشد ریشه می کند و رابطه ریشه و ساقه را نیز قوی تر خواهد کرد. همانطور که در جای جای این مقاله اشاره شد سیستم ریشه نقش مهمی در رشد و نمو گیاهان ایفا می کند. در واقع رشد ریشه ارتباط بسیار نزدیکی با رشد اندام های هوایی گیاه دارد زمانی که خاک با کمبود نیتروژن روبرو شود فرایند رشد گیاه فرایند طبیعی نخواهد داشت. پس میتوان نتیجه گرفت نیتروژن یک عامل کلیدی در رشد گیاه است به طوری که افزایش نیتروژن به عنوان یکی از کودهای ریشه افزا در افزایش طول ریشه تاثیر گذار است. البته فرایند افزایش طول ریشه ممکن است در لایهای که کود در آن نفوذ کرده اتفاق بیافتد ولی در نهایت علاوه بر جذب مواد مغذی ظرفیت فتوسنتزی گیاهان را نیز افزایش می دهد. باید به این نکته هم توجه داشت که همانطور که کاهش این عنصر گیاه را دچار مشکل میکند کاربرد بیش از اندازه آن نیز از رشد ریشه های عمیق جلوگیری می کند.
پتاسیم
پتاسیم در تامین مواد مغذی ضروری خاک نقش موثری دارد، زیرا ریشه ها را مستحکم میکند و توانایی ضخیم تر کردن دیواره سلولی گیاهان را نیز بر عهده دارد. پتاسیم نیز مانند فسفر و نیتروژن مجموعه ای از ریشه های متراکم جدید را از بین می برد و و ریشه های موجود را تقویت می کند. پتاسیم نقش مهمی در رشد ریشه گیاهان در برابر تنش ها ایفا می کند و توانایی تحمل آنها را در برابر همان تنش ها نیز افزایش می دهد.
فسفر
وجود فسفر در خاک در شکل گیری ریشه سالم گیاه و رشد مطلوب آن کمک می کند و باعث رشد ریشه، گلدهی و تشکیل میوه نیز می شود. لازم به ذکر است که استفاده از کودهای ریشه افزا همچون فسفر علاوه بر اینکه ریشه را تقویت می کند در عمل فتوسنتز و تقسیم سلولی گیاه نیز تاثیر گذار است زمانی که ریشه در سلامت کامل باشد مواد مغذی به راحتی جذب شده و گیاه سرزنده خواهد شد.
همانطور که اشاره شد فسفر یک عنصر ضروری برای تمام موجودات زنده است در واقع گیاهان و درختان برای رشد طبیعی و بلوغ نیازمند فسفر هستند. اگر بخواهیم نقش اساسی فسفر را بگوییم باید به تحریک رشد ریشه، افزایش و تقویت استحکام ریشه و ساقه، بهبود کیفیت محصول،افزایش مقاومت گیاه در برابر آفات و بیماری ها،فتوسنتز، تنفس، انتقال انرژی و تقسیم سلولی اشاره کرد. فسفر به عنوان یکی از کودهای ریشه افزا به طور اختصاصی وظیفه جذب و تبدیل انرژی خورشید به ترکیبات قابل استفاده گیاه را به عهده دارد.
لازم به ذکر است که تشخیص کمبود فسفر خاک نسبت به دیگر کود های ریشه افزا چون پتاسیم و نیتروژن سخت تر است زیرا گیاه در مراحل ابتدایی رشد کمبود فسفر را نشان نمی دهد اما به مرور که این کمبود بیشتر می شود ممکن است برخی گیاهان علائم ظاهری داشته باشند و با تغییر رنگ علائم را نشان دهند. زمانی که خاک دچار کمبود فسفر شود بافتهای پیر گیاه به سمت بافتهای جوان که فعال و در حال رشد هستند حرکت می کند پس می توان گفت کمبود فسفر در مرحله نهایی رشد مانند دانه یا گل دادن گیاه نیز تأثیرگذار است. درصد جذب هر یک از کودهای ریشه افزا مخصوصا فسفر در تک تک مراحل رشد گیاه خصوصا مراحل انتهایی نسبت به نیتروژن و پتاسیم بیشتر است.
آلژینیک
از بین کود های ریشه افزا می توان به اسید آلژینیک اشاره کرد که قابلیت بالایی در جذب عناصر غذایی برای گیاه دارد و در افزایش حجم ریشه ها و فراهم کردن مواد مورد نیاز گیاه و افزایش سایز میوه ها موثر است. این نوع ماده مغذی به عنوان یک محرک، رشد گیاه را تقویت می کند و انرژی و مقاومت آنها را بیشتر می کند. اسید آلژینیک ها از جلبک های دریایی تهیه می شوند و جالب است بدانید در زیبایی و خوش رنگ تر شدن گیاه نیز نقش دارند.
faq_s
پیشنهاد اگری راز
تیم اگری راز طی سابقه کاری چندین ساله ی خود در زمینه ی کشاورزی به شما پیشنهاد میکند که برای افزایش کیفیت محصول نیاز به گسترش سیستم ریشه ای است بنابراین با استفاده از این کودهای ریشه افزا ،ریشه گیاه را گسترش و در نتیجه گیاه مقاوم و فصلی پربار داشته باشید.
بر روی محصولات پیشنهادی کودهای ریشه افزا کلیک کنید | |
? | |
آلگا روت پرهام-رادیمکس نواگرو-اکتیو روت- | |
اکتیو روت کرسنت-مگاروت اگرونایک |
جمع بندی
همانطور که اشاره شد گیاهان برای رشد مطلوب نیاز به مواد مغذی دارند که لازم است به موقع تامین شوند چرا که چرخه طبیعی رشد گیاه با مشکل مواجه خواهد شد. البته لازم به ذکر است که توجه به زمان مناسب و اندازه مناسب کود های ریشه افزا بسیار اهمیت دارد زیرا همانطور که کمبود این عناصر رشد گیاه را دچار اختلال می کند استفاده بیش از حد از مواد مغذی نیز موجب کندی رشد گیاه یا توقف رشد آن خواهد شد.
منابع
- https://homeguides.sfgate.com/fertilizer-improved-plant-root-growth-72702.html
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2020.00880/full
- https://agfuse.com/article/top-4-ways-to-stimulate-root-growth
- https://gardeningsolutions.ifas.ufl.edu/care/fertilizer/types-of-fertilizer.html
هنـوز دیدگاهی ثبــت نشــده
اولیــن باشــید شــما