مقدمه
کودهای رنگ افزا امروزه تقاضای زیادی از سمت کشاورزان دارند، زیرا کشاورزان و باغداران می توانند با کمک این مواد رنگ میوه ها و محصولات خود را پررنگ کرده و ظاهری زیبا و مشتری پسند به میوه ها بدهند. اما شما در مورد کود های رنگ افزا چیزی می دانید؟ با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در خصوص کود رنگ افزایی درخت، کود رنگ آور، کود رنگ افزا در اختیار شما قرار دهیم.
اهمیت رنگ میوه ها در چیست؟
سلامتی انسان مسئله بسیار مهمی است و داشتن سلامتی در گرو تغذیه مناسب و اصولی است. قرار دادن میوه و سبزیجات تازه در سبد غذایی روزانه یکی از روش های بسیار کارآمد در سلامتی انسان است. هر کدام از میوه ها خواص خاص خود را دارند و مصرف میوه های متنوع باعث می شود انواع ویتامین ها و دیگر خواص لازم با مصرف هر میوه جذب بدن شما شود. سعی کنید تنوع رنگ میوه ها را در سبد غذایی خود لحاظ کنید.
ایران کشوری چهار فصل است و تنوع میوه ها نیز در هر فصل زیاد است به طوری که ما با انواع میوه های رنگارنگ در هر فصل روبرو می شویم. وجود رنگ در میوه ها درصد آنتی اکسیدان،فیتون و دیگر مواد مغذی را نشان می دهد. اگر دقت کرده باشید میوه ها و رنگ بندی آنها دقیقا با طبع هر فصل تناسب دارد در فصل سرما میوهایی با طبع گرم توصیه می شود و در فصل گرما چون تابستان، خوردن میوه هایی با طبع سرد که موجب خنک شدن بدن شما خواهد شد توصیه می شود. مصرف میوه در طول روز بدن شما را در برابر برخی بیماری ها حفظ می کند و می تواند به عنوان پیشگیرنده نیز در نظر گرفته شود البته توجه داشته باشید که زمانی که از مصرف میوه صحبت میشود منظور میوه های تازه است میوه های یخ زده و کنسروی خواص میوه ها تازه را ندارند.
رنگدانه های میوه های رنگی با هم متفاوت است به طوری که هر کدام برای تشکیل رنگ نیاز به ماده مخصوص به خود دارند تا رنگ نهایی محصول تشکیل شود کمبود هر کدام از مواد مورد نیاز در شکل گیری رنگدانه موجب می شود رنگ میوه ها رنگ مطلوب نبوده و مشتری ها نیز کمتر تمایل به خرید چنین میوه یا سبزیجاتی دارند. با این تفاسیر می توان گفت رنگ میوه ها از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا میزان مواد مغذی موجود در آنها را نشان می دهد.
چرا عوامل موثر در رنگ پوست میوه برای کشاورزان مهم به شمار می روند؟
همانطور که اشاره شد رنگ میوه ها میزان مواد مغذی آنها را نشان میدهد این مسئله باعث شده کشاورزان دغدغه رنگ میوه ها را داشته باشند قطعا مشتری ها نیز در زمان خرید میوه هایی را انتخاب می کنند که رنگ بهتری داشته باشد. ممکن است در برخی موارد میوه ها به رنگ مورد نظر نرسیده باشند و این اصلا جای نگرانی نیست زیرا روش های جایگزین همچون استفاده از کود های رنگ افزا این مشکل را برطرف نموده است.
در بین انواع کود های رنگ افزا فسفر در رنگ گیری میوه هایی همچون سیب نقش موثری دارد. البته کشاورزان باید توجه داشته باشند که زمان محلول پاشی باید متناسب بوده و در دوره های مختلف صورت گیرد معمولا بعد از ریزش گلبرگ ها در فصل بهار تا قبل از برداشت نهایی محصول زمان مناسب برای استفاده از کودهای رنگ افزا است.
زمانی که کشاورزان انواع کودهای فسفر،کلسیم و منیزیم را به خاک تزریق می کنند در نتیجه رنگ میوه ها شفاف و مشتری پسند خواهد بود. البته پتاسیم نیز مانند فسفر در افزایش کیفیت رنگ میوه ها نقش موثری دارد به طوری که با افزایش این نوع کود به دلیل اینکه نسبت به دیگر انواع کود ها سریع تر جذب می شود از لکه های ایجاد شده روی پوست میوه نیز جلوگیری می کند.
دلیل اهمیت کشاورزان به رنگ میوه ها به دلیل میزان مشتری پسند بودن آن است زیرا ممکن است کشاورزان در زمان برداشت میوه ها محصول خوبی داشته باشند اما به دلیل عدم رنگ گیری درست میوه ها، میزان خرید و عرضه آن به بازار با مشکل روبرو شود که این برای کشاورزان ضرر مالی را در پی خواهد داشت پس توجه به کود های رنگ افزا و به کارگیری به موقع آنها میتواند از بروز خسارت های احتمالی جلوگیری کند و شما میوه های با کیفیت در رنگ های خوب داشته باشید.
عوامل مهم در افزایش رنگ گیری و و آنزیم های فعال کننده در رنگدانه گیاهان
برخی از گیاهان برای رنگ پذیری به چیزی نیاز دارند که به آنها کمک کند تا با شروع رشد از ریشه ها رنگ بپذیرند البته میوه ها رنگ طبیعی خود را دارند اما در برخی موارد نیاز است شما از طریق روش های دیگر همچون استفاده از کودهای رنگ افزا رنگ مورد نیاز را به گیاهان تزریق نمود.
در واقع مواد رنگزا معمولاً حاوی ترکیبی از رنگدانهها می باشند که هر زمان به کود اضافه شوند رنگ خود را پس میدهند. البته متناسب با نوع کود مورد استفاده شما می توان به این نتیجه رسید که این نوع رنگ ها زمانی که با کود ترکیب می شوند در برابر محیط های اسیدی و دما و رطوبت بالا نیز مقاومت خوبی از خود بروز میدهند که این خود باعث می شود کشاورزان دغدغه عدم عدم رنگ پذیری میوه ها به دلیل افزایش دما یا رطوبت را نداشته باشند.
توجه به زمان مناسب در استفاده از کودهای رنگ افزا یکی از عوامل مهم در افزایش رنگ گیری میوه ها و گیاهان است زیرا چنانچه نسبت به استفاده به موقع آن اقداماتی صورت نگیرد نتیجه نهایی مطلوب نخواهد بود. میزان استفاده از کود های رنگ افزا نیز عامل مهم دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد. ترکیب هر کدام از انواع کود ها چون فسفر، نیتروژن و پتاسیم بستگی به نیاز گیاه شما و ترکیب آن با نوع رنگدانه ها دارد.
رنگدانه های موجود در کود های رنگ افزا را چگونه درست می کنند؟
کودهای رنگ افزا درصد قابل مشخصی از یک ترکیب رنگی مشخص دارند که این رنگدانه را تشکیل می دهد. شما می توانید با کمک روغن پارافین محلول مورد نظر خود را رقیق نموده و رنگ رقیق شده را روی کودی که قرار است رنگ روی آن اعمال شود بریزید. امروزه بیشتر رنگهای حلال که در روغن حل می شوند مورد استفاده قرار می گیرند و با کودهای رنگ افزای مورد نظر مخلوط می شوند زیرا قدرت پوشش دهی آنها بسیار مطلوب خواهداست. در واقع حلال کردن کود ها به منظور رنگ آمیزی صحیح تر کودها انجام می گیرد که در نتیجه می توان با این اقدام شدت قوی بودن رنگ، میزان پایداری رنگ در برابر نور بالا و در نهایت قدرت پوشش دهی بالا آن را سنجید و نتیجه نهایی را در قدرت مقاومت رنگ ها در برابر اسید ها و قلیا ها مشخص نمود.
شاید برایتان سوال باشد که چه نوع کودهایی معمولاً رنگ می شوند؟ معمولا در بین ارقام کود های مورد استفاده در صنعت کشاورزی کود نیتروژن با رنگ های زرد، آبی، سبز، صورتی، بنفش ترکیب شده و به عنوان کودهای رنگ افزا مورد استفاده قرار میگرد. کود NPK که با ترکیب (نیتروژن + فسفر + پتاسیم) به دست می آید با رنگهای : زرد، سبز، آبی، قرمز، سیاه قابل ترکیب است.
رنگدانه های موجود در گیاهان
رنگدانه های موجود در گیاهان میزان خواص و مواد معدنی موجود در آنها را مشخص می کند. هر کدام از میوه های رنگی که شما مصرف میکنید توسط رنگدانه هایی مخصوص رنگ میگیرند. مصرف میوه ها با هر نوع رنگی می تواند بدن شما را تقویت کند و سیستم دفاعی بدن که بسیار مهم است را در برابر برخی بیماری ها قوی تر کند.
میوه ها و سبزیجاتی که رنگ سبز دارند مانند خیار، سیب سبز و بروکلی دارای میزان زیادی کلروفیل،ایزوتیوسیانات و گلوکوزینولات می باشند که علاوه بر اینکه به تشکیل رنگ آنها کمک می کند وجود هر کدام از این مواد در بروز برخی بیماری ها چون سرطان که امروزه بسیار شایع است نیز جلوگیری می کند. لازم به ذکر است که میوه های سبز به دلیل داشتن لوتئین به بینایی شما نیز کمک می کنند.
شاید برایتان جالب باشد هویج، فلفل دلمه ای نارنجی، خرمالو و پرتقال چطور رنگ نارنجی دارند. آنچه موجب تشکیل رنگ نارنجی در این میوه ها می شود ماده ای به نام کاروتنوئید است. این ماده در سلامتی بدن و تقویت سیستم ایمنی نقش موثری می کند. خوردن میوه های نارنجی علاوه بر رفع مشکلات بینایی در سلامت قلب نیز نقش مهمی ایفا می کنند.
موز و لیمو شیرین در دسته میوه های زرد به شمار می آیند و ماده ای که در رنگ گیری این میوه ها نقش دارد لوتئین است در رنگدانه های میوه های سبز نیز موجود است. مصرف میوه های زرد نیز در سلامتی بدن شما نقش دارند.
شاید جالب باشد بدانید که میوه های آبی چون بلوبری و تمشک چگونه و با چه رنگدانه هایی رنگ میگیرند؟ میوه های آبی منبع غنی از آنتوسیانین هستند که به سلامت قلب شما کمک بزرگی می کنند. همین میوه های آبی از گیاهی به نام پلی فنون رنگ میگیرند.
پیشنهاد اگری راز
با کودهای رنگ افزا کشاورزان و باغداران می توانند رنگ میوه ها و محصولات خود را پررنگ کرده و ظاهری زیبا و مشتری پسند به میوه ها بدهند.
بر روی محصولات پیشنهادی رنگ افزا کلیک کنید | |
? | |
آلگاتراو پرهام-نوادوس نواگرو-فروت کالر اگرونایک- تیوپتاسیم سولفات اگرونایک- | |
جمع بندی
رنگدانه هایی که در میوه ها و سبزیجات موجود است از رنگ های طبیعی به دست می آید اما همیشه گیاهان قدرت تولید رنگدانه های طبیعی را ندارد که در چنین مواردی شما می توانید از کودهای رنگ افزا با فرمول های شیمیایی خاص در نوع پودری و مایع در حجم متناسب در صنعت زراعی کمک بگیرید. کودهای رنگ افزا به شما کمک می کند به راحتی و بدون نگرانی در خصوص رنگ میوه ها به فعالیت باغداری خود ادامه دهید.
منابع
- http://www.standardcolors.com/index.php/turf-agriculture/fertilizers-pesticides
- https://patents.google.com/patent/US20050187323A1/en
- http://www.arpola.com.ar/pdf/Food colors in fertilizer industry.pdf
نظرات کابران