کود سه بیست و مزایای استفاده از آن برای درختان و گیاهان

کود سه بیست و مزایای استفاده از آن برای درختان و گیاهان

8 دقیـــقه مطالعه

هیچ موجود زنده ای در دنیا بدون غذا نمی‌ تواند رشد خوبی داشته باشد. این موضوع برای گیاهان نیز صدق می کند. تمامی گیاهان برای رشد، باردهی و ادامه حیات، به عناصر غذایی نیاز دارند که این عناصر غذایی را هم از طریق خاک دریافت می کنند و هم از کود کشاورزی. گاهی اوقات مواد مغذی در خاک به میزان کافی وجود ندارد که گیاه بتواند نیاز غذایی خود را بر طرف کند، از این رو کودها نقش غذادهی درختان و گیاهان را ایفا می کنند و می توانند از کمبود عناصر در آن ها جلوگیری کنند.

برای مشاوره در زمینه محصولات زراعی، باغی و گلخانه ای و خرید عمده بهترین مارک کود سه بیست ایرانی و خارجی با شماره تماس 09175392010 تماس بگیرید.

از محصولات زیر نیز بازدید کنید:

کود سه بیست چیست؟

یکی از کودهایی که در کشاورزی و حتی در گیاهان آپارتمانی مورد استفاده قرار می گیرد، کود سه بیست است. کود سه بیست یکی از کودهایی است که عناصر غذایی ماکرو (نیتروزن، فسفر و پتاسیم) را به طور کامل و به یک میزان دارد . برخی از افراد کود سه بیست را به اسم کود کامل نیز می شناسند و فرمولاسیون آن را با 20-20-20 نشان می دهند که نشان دهنده 20 درصد نیتروژن (N)، 20 درصد فسفر (P) و 20 درصد پتاسیم (K) است.

این کود یکی از پرکاربردترین کودهای شیمیایی برای رشد اولیه گیاه و درخت می باشد؛ زیرا بر روی افزایش تولید کلروفیل و میزان فتوسنتز در گیاهان تاثیر دارد. هرچه فتوسنتز و سبزینگی گیاه بیشتر باشد؛ تولید گل و میوه و کیفیت محصول نیز بالاتر است.

انواع کود کامل سه بیست

کود سه بیست انواع مختلفی دارد:

  1. کود سه بیست مایع
  2. کود سه بیست پودری
  3. کود سه بیست گرانول
  4. کود سه بیست آهسته رهش

که هر کدام خاصیت و کاربرد خاص خود را دارند. کود سه بیست را می توان در کشت های گلخانه ای، زراعت، باغات و همچنین برای گیاهان آپارتمانی استفاده کرد.

نقش کود سه بیست برای درختان و در کشاورزی

کود سه بیست یا NPK 20-20-20 نقش بسیار مهمی را در گیاه ایفا می کند که نقش آن در مرحله اول تأمین نیازهای غذایی گیاهان و رشد موثر و همه جانبه گیاه است. در واقع هر کدام از عناصر تشکیل دهنده بهترین کود سه بیست فعالیت مختص به خود را دارند. نیتروژن در تولید برگ‌ ها و ساقه‌ ها موثر است، فسفر به توسعه ریشه‌ها و انتقال انرژی و مواد غذایی از ریشه به کل گیاه کمک می کند. پتاسیم نیز در بهبود مقاومت گیاه و افزایش کیفیت و کمیت محصول موثر است. این ترکیب به خصوص جهت تقویت کلی ساختار گیاه ضروری است. در ادامه به نقش هر یک از عناصر کود سه بیست برای سبزیجات و درختان می پردازیم.

عنصر نیتروژن در کشاورزی 

عنصر نیتروژن در کشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که بخشی از پروتئین ها، آمینو اسیدها، اسیدهای نوکلئیک، فلاوین ها، آنزیم ها، پورفیرین ها، کوآنزیم ها و آلکالوئیدها را تشکیل می‌ دهد. نیتروژن یک عنصر متحرک است و آن را در کشاورزی به نام ازت نیز می شناسند.

علائم کمبود نیتروژن در گیاهان

اگر درصد نیتروژن در خاک و گیاه کم باشد، برگ ها زرد شده و گیاه نمی تواند رشد متعادلی داشته باشد. از این رو گیاه با توقف رشد رو به رو شده و شاهد کاهش تعداد گل ها و کوچک تر شدن میوه ها خواهیم بود.

نقش نیتروژن در گیاهان

نیتروژن نوعی محرک رشد است و موجب افزایش رشد گیاهان، افزایش قدرت پنجه زنی، بهبود و افزایش گلدهی، تولید و افزایش برگ و کمک به رشد و سبزینگی ساقه و برگ ها، تولید کلروفیل و دریافت و ذخیره آن می شود. عنصر نیتروژن در تولید پروئین نیز نقش مهمی دارد. نیتروژن به اشکال مختلفی در طبیعت حضور دارد.

گیاهان نمی توانند نیتروژن را به هر حالتی مانند دی نیتروژن (N2) جذب کنند و باید به شکل قابل جذب برای گیاهان باشد. نیتروژن به فرم های زیر وجود دارد:

  •  نیترات (NO3-): فرمی از نیتروژن است که بیشتر توسط گیاهان، در جهت رشد و نمو آن ها استفاده می‌ شود.  در واقع در درون خاک باکتری های نیترات ‌کننده این ترکیبات نیتروژنی را به نیترات تبدیل می‌کنند و از طریق ریشه گیاهان جذب می‌ شوند. در نهایت گیاهان نیترات را به صورت پروتئین در خود ذخیره می‌ کنند. یکی از کودهای حاوی نیترات، نیترات آمونیوم است که از واکنش اسید نیتریک با آمونیوم به دست می آید.
  • آمونیوم نیتروژن (NH4+): آمونیوم جذب شده توسط گیاهان به طور مستقیم در پروتئین‌‌ ها مصرف می شود. این فرم از نیتروژن به آسانی در خاک از بین نمی‌ رود. اگر نیتروژن به صورت آمونیوم جذب شود، گیاه جهت حفظ تعادل، بار الکتریکی یون‌ های +H را آزاد می‌ کند و سپس میزان pH کاهش می‌ یابد. همچنین جذب آمونیوم توسط ریشه انجام می شود و به صورت فعال یا غیر فعال می باشد.
  • نیتروژن آلی (C-NH2): این نمونه از نیتروژن توسط میکروارگانیسم های خاک به آمونیوم و سپس به نیترات تبدیل می‌ شوند.

نقش فسفر در گیاهان

عنصر فسفر نقش بسیار اساسی و حیاتی در رشد و توسعه همه جانبه گیاهان دارد. وجود فسفر در فرآیندهای طبیعی گیاه به خصوص برای تولید انرژی، تنظیم و تولید فعالیت آنزیم‌ ها و ایجاد ساختار سلولی ضروری است. فسفر به عنوان بخش اصلی اسیدهای نوکلئیک و فسفولیپیدها، در سلول ‌های گیاهی است و در تولید و همچنین انتقال انرژی در گیاهان نقش موثری دارد.

از آدنوزین تری‌ فسفات یا ATP که حاوی فسفر می باشد، می توان به عنوان یک منبع اصلی انرژی در فرآیندهای سلولی و تنفسی گیاهان نام برد. این عنصر در تنظیم فعالیت و ساختار آنزیم‌ ها نقش دارد و فعالیت آنزیمی گیاهان کاملا وابسته به حضور عنصر فسفر است.

فسفر در تولید گل و در نهایت تشکیل میوه و دانه ها در گیاهان، استحکام ساقه، فتوسنتز، ذخیره و انتقال انرژی و تقسیم سلولی نیز موثر است و می تواند گیاه را نسبت به برخی تنش های محیطی مقاوم سازد. فسفر در رشد ریشه ها و رشد همه جانبه گیاه تاثیر مستقیم دارد. کمبود فسفر به طور معمول در اکثر برگ ها به صورت لکه های ارغوانی مایل به بنفش نمایش داده می شود. کودهای حاوی فسفر در شکل های سوپر فسفات، مونو آمونیوم فسفات، اوره فسفات و مونو پتاسیم فسفات در بازار عرضه می شوند.

نقش پتاسیم در گیاهان

عنصر پتاسیم یکی از بیشترین نوع کاتیون ها در گیاهان است که نقش مهمی در گیاهان دارد. جالب است بدانید که پتاسیم در تمامی فرآیندهایی که در جهت رشد و تولید مثل گیاه و کیفیت میوه انجام می‌ شود، نقش دارد. عنصر پتاسیم در گیاهان یک عنصر متحرک به حساب می آید و در گیاهان از برگ های پایین به سمت برگ های بالا منتقل می شود.

کمبود پتاسیم در گیاهان سبب کاهش مقاومت گیاه به تنش ها و آفات و بیماری ها می شود از این رو مصرف پتاسیم، حتی در زمستان در جهت جلوگیری از سرمازدگی گیاهان و درختان کاربرد دارد. این عنصر کیفیت و استانداردهای محصولات از جمله اندازه میوه، شکل میوه، رنگ و قدرت دانه و بذر را تحت تأثیر قرار می‌ دهد. همچنین پتاسیم می تواند کیفیت الیاف پنبه را بهبود ‌بخشد و موجب افزایش برداشت سایر محصولات ‌شود؛ زیرا می تواند در رشد ریشه تاثیرگذار باشد که در نهایت تحمل در برابر خشکی را افزایش می دهد.

عنصر فسفر همچنین در تنظیم باز و بسته شدن روزنه ها، کمک به فرایند فتوسنتز و ساخت مواد غذایی از جمله نشاسته، پروتئین ها و تولید ATP، فعال کردن حدود 60 آنزیم گیاهی (که این آنزیم ها کاتالیزور ساخت مواد در گیاه هستند) نقش دارد.

نقش پتاسیم در محصولات کشاورزی

در برخی شواهد آمده است که با افزایش پتاسیم در محصول سیب زمینی می توان از رشد قارچ فیتوفترا جلوگیری کرد و در محصولاتی همچون گندم یا برنج، در صورت ترکیب با سیلیسیم، می تواند مانع خوابیدگی یا ورس شود. از دیگر نقش‌ های پتاسیم در گیاهان می‌ توان به فتوسنتز، تنظیم اسمزی، فعالیت آنزیم‌ها، حفظ پتانسیل غشای پلاسمایی، سنتز پروتئین، حفظ تعادل آنیون کاتیون و تنظیم باز و بسته‌ شدن روزنه‌ ها اشاره کرد. همچنین، این عنصر در حرکت آب، مواد مغذی و کربوهیدرات‌ ها در بافت گیاه نقش دارد و عنصر مهمی در افزایش مقاومت گیاه به تنش است. علاوه براین، پتاسیم برای تثبیت نیتروژن (در گیاهان دارای توانایی تثبیت نیتروژن مانند یونجه) توسط گره‌ های ریشه اهمیت دارد.

بهترین زمان مصرف کود سه بیست

کود سه بیست را می توان در زمان های مختلفی استفاده کرد. استفاده از این کود در هر یک از دوره های رشدی گیاه می تواند تاثیر متحصر به فردی بر روی گیاه داشته باشد:

  • اواخر اسفند و اوایل بهار: برای تقویت گلدهی و میوه‌دهی. در این زمان مصرف کود سه بیست مناسب برای تحریک رشد برگ‌ ها و ساقه‌ ها در ابتدای رشد می باشد.
  • نیمه بهار: در این زمان مصرف کود سه بیست برای تحریک رشد برگ‌ ها و ساقه‌ ها در ابتدای رشد مناسب می باشد.
  • تابستان: جهت تقویت میوه ها و بهبود کیفیت رشد آن ها
  • پاییز و زمستان: در این فصول می توان جهت تقویت سیستم ریشه ای و گیاهانی که در پاییز شروع به کشت می کنند استفاده کرد. زمان استفاده از کود سه بیست برای درختان در پاییز و زمستان و طریقه مصرف کود سه بیست برای آنها به صورت چالکود است. برای اطلاع از میزان مصرف کود سه بیست برای هر درخت باید به نوع درخت، سن آن و نوع خاک توجه نمایید.

خرید کود سه بیست برای گیاهان آپارتمانی

گیاهان آپارتمانی نیز همچون سایر گیاهان به کود نیاز دارند. کود 20-20-20 برای اکثر گیاهان آپارتمانی و زینتی قابل استفاده می باشد. کود سه بیست برای گیاهان آپارتمانی با اسم های متفاوتی وجود دارد، مانند کود تقویتی گیاهان آپارتمانی اگری راز که حاوی فرمول 20-20-20 و در حجم مناسب برای گیاهان آپارتمانی تولید شده است.. از فواید کود سه بیست برای گیاهان آپارتمانی می توانیم به افزایش رشد گیاه، بهبود تولید گل و میوه، افزایش مقاومت گیاه، شادابی و عدم کمبود عناصر در برگ ها، افزایش عمر گیاه و کمک به حفظ و تقویت گل در گیاهان گل دار اشاره کرد.

خرید کود سه بیست خارجی برای گیاهان آپارتمانی

کود سه بیست را برای اکثر گیاهان آپارتمانی می توان استفاده کرد. این گیاهان شامل انواع آگلونما، گندمی، انواع کاج، فیکوس ها، انواع بنسای، انواع بنجامین، شفلرا، فیلودندرون ها، انواع پتوس ها، برگ انجیری، برگ عبایی، حسن یوسف، آرالیا، پاچیرا، شمعدانی، گیاه افرا و… هستند. در زمان خرید کود سه بیست برای گیاهان آپارتمانی باید توجه داشته باشید که بیش از حد به گیاه کود ندهید؛ زیرا گیاه دچار مسمومیت شده و این مسمویت در نهایت می تواند موجب از بین رفتن گیاه شود.

بهترین زمان مصرف کود سه بیست برای گیاهان آپارتمانی در ابتدای فصل رشد و بعد از سرمای زمستان است. بهتر است در زمستان که گیاهان در خواب هستند، میزان کوددهی را کاهش دهید.

نتیجه گیری

کود سه بیست یکی از کودهایی است که به دلیل ترکیب متعادل و یکسان عناصر، می‌ تواند در بهبود عملکرد و کیفیت محصولات به خصوص در مراحل ابتدایی رشد بسیار حائز اهمیت باشد. مصرف کود باید به میزان مناسب بوده و  مضرات کود سه بیست که به مسمویت گیاه مربوط می شود، در اثر استفاده بیش از حد کود به وجود می آید. پس رعایت میزان مناسب مصرف و توجه به نیاز گیاه به کود در اولویت قرار دارد..

5
امتیاز شما در رابطه با این مقاله
0

0 نفر
بری کپی روی لینک کلیک کنید https://agriraz.com/?p=17544
مشاوره گیاهان آپارتمانی

حل مشکلات گیاهان خانگی و آپارتمانی خود را به ما بسپارید

ارسال دیدگاه

هنـوز دیدگاهی ثبــت نشــده

اولیــن باشــید شــما
فرم ثبت درخواست و استعلام

اگر صــورت کالا دارید می توانید از طریق دکمه زیر آن را پیوست کنید

ثبت درخواست با موفقیت انجام شد ، کارشناسان بزودی با شما تماس خواهند گرفت.